post id: 28249
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=28249
  
Skeptisk måndag

Rumpologi

Rumpologi
Kan man se framtiden i baksidan?
(c) Montserrat Labiaga Ferrer CC 2.0 Creative CommonsRumpologi, även känd som rumpläsning, är konsten att läsa linjer, springor, gropar och veck i skinkorna för att avgöra ägarens personlighet och för att förutse ägarens framtid genom att studera dennes bakdel.

Jacqueline “Jackie” Stallone (1921 – 2020), mor till den kände skådespelaren Sylvester Stallone, har äran av att vara den mest kände rumpologen. Enligt henne var rumpläsning en konst som utövades i det antika Babylon, Indien, Grekland och Rom. Hon hävdade att de gamla grekerna trodde att en persons bakdel var nyckeln till hälsa och välmående. Hon påstod också att romarna använde rumpavtryck på samma sätt som vissa människor använder grafologi idag, för att bedöma talang och förutse framgång.

Jackie Stallone
Jackie Stallone
©Steve Nimmons, London, United Kingdom CC BY 2.0

Stallone erbjöd även läsningar på distans. Den som skickade ett digitalt foto av sin rumpa till henne kunde få den analyserad mot en avgift på $125. På hennes webbplats presenterades exempel på lämpliga rumpbilder, inklusive en av “en manlig actionhjälte och filmstjärna”, “en judisk prinsessa” och “en Fortune 500 VD”. Utöver själva läsningen kunde man även få ett fint färgtryck av den lästa rumpan, lämplig för inramning.

Bak-former
Olika bak-former: fyrkantig, v-formad, hjärtformad och rund © Baidax

Stallone hävdade att en persons skinkor kunde avslöja både det förflutna och framtiden. Hon sade sig ha examen i kemi, men inte i anatomi eller fysiologi. Enligt henne så representerar att den högra skinkan den vänstra hjärnhalvan i hjärnan, medan den vänstra skinkan representerar den högra hjärnhalvan.

Stallone lärde även ut till andra hur man kan läsa framtiden genom att studera folks bakdelar. José Miranda, en av hennes lärjungar, har gjort succé som spåman i den populära talkshowen ‘La Cosa Nostra’ på spanskspråkiga WJAN-TV Channel 41 i USA. Mirandas direktsända läsningar av lättklädda modeller ger en ny innebörd till uttrycket “cold reading”.

Astrologen Ulf Buck är en rumpläsare från Meldorf, Tyskland. Han råkar vara blind men hävdar att han kan läsa människors framtid genom att känna på deras nakna skinkor (på engelska har han kallats en “ass-trologer”). Buck har sagt att det har tagit honom många år att öva upp sin fingerfärdighet för rumpläsning. Han började sin utövning i liten skala i en nära vänkrets, men verksamheten har vuxit till att omfatta många framstående personer, inklusive en aktiemäklare som tydligen tar investeringsbeslut baserat på sin bakdel. Buck säger att rumpor “har linjer som de på handflatan och de kan läsas för att avslöja mycket om innehavarens personlighet och öde. En äppelformad, muskulös bakdel visar på någon som är karismatisk, dynamisk, mycket självsäker och ofta kreativ. En person som njuter av livet. En päronformad rumpa antyder någon som är väldigt ståndaktig, tålmodig och jordnära.”

Länkar:


Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

One response to “Rumpologi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning