post id: 4834
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4834
 
Aktuellt

Raw Food – en ofullständig granskning

av Emma Söderberg

De flesta håller med om att frukt och grönsaker är bra för oss att äta. Men det finns en rörelse som inte bara tar fasta på detta utan går flera steg längre. Jag syftar på raw food-rörelsen (på svenska råkost eller levande föda). Denna rörelse har idag vuxit sig så pass stor att den består av flera inriktningar. Gemensamt för dem är att födan aldrig upphettats över ca 40 grader. Anledning är att upphettning sägs förstöra viktiga näringsämnen som man vill bevara. Det är inte ovanligt att stöta på påståenden om att upphettad föda är giftig eller lämnar giftiga restprodukter efter sig i kroppen. En annan sak de olika inriktningarna har gemensamt är att de alla gör anspråk på att vara den optimala kosten för mänskligheten. Ett starkt påstående som tyvärr inte backas upp av lika starka belägg. Mycket av det jag träffat på under min utforskning av den här rörelsen har fått mina varningsklockor att ljuda kraftigt. Just bakom alla smoothies i bjärta färger finns så många otroliga, ostyrkta påståenden att man blir snurrig. Därför vill jag efterlysa fler skeptiska ögon riktade mot denna företeelse. Här följer ett axplock av sådant jag stött på.

Bild: Johanne

För ett par månader sedan medverkade Kristina Fredriksson från rawfood.se i Nyhetsmorgon på TV4. I det här klippet uttrycker Kristina bl a att klorofyll renar och återställer kroppen samt när på djupet. Och kokosvatten är tydligen ett elektriskt vatten som är enklare för cellerna att ta upp än vanligt vatten. Tyvärr bara ett par exempel på den typ av grundlösa påståenden som raw food-förespråkare lägger fram. Raw food är trendigt just nu. Tilde de Paula berättar i klippet om värsta hypen kring gröna smoothies i TV4-huset. Och de senaste åren har ett antal företag som sysslar med raw food dykt upp i Sverige. Först ut med ett café var paret Rosenblad som driver Kiviks Lilla Råa. De har även Råvarubutiken som bland andra varor säljer ädelstensset för dricksvatten, Holistics kolloidala silver och ångströmtillskott. Indium uppges vara ”en mineral som är mycket viktig för regleringen av hormonbalansen i kroppen och stimulerar körtlarna. Att ta indiumtillskott som något av det första man gör på morgon kan också hjälpa kroppens metabolism och därmed leda till att man bränner kalorier mer effektivt och syntetiserar fettceller till energi. Indium kan också hjälpa kroppen att ta upp spårämnen mycket bättre.” Jag undrar verkligen hur tillverkarna kommit fram till detta. Själv har jag inte lyckats hitta något som styrker deras påståenden.

Nyligen gick Raw life-festivalen av stapeln på Ängsbacka i Molkom. På Ängsbacka anordnas även bl a No Mind-festivalen som dokumentären Three Miles North of Molkom handlar om. Raw life-festivalen är ett samarbete mellan Erica Palmcrantz, Tom Lidström, Thim Bohm och Pontus Kristensson. Vid en närmare titt på dessa personer fann jag bl a följande:

Erica Palmcrantz har bland annat skrivit böcker, hon föreläser och säljer ett antal egna raw food-produkter. I detta blogginlägg förespråkar Erica användande av Purpurplattan. Det är en slags mirakelplatta som förutom att den påstås lindra värk och reducera negativa vibrationer, även kan användas till mycket annat. Bl a något som kallas för fotohealing, vilket går till så att ett vanligt fotografi av en person helt enkelt placeras på plattan. Denna enkla handling påstås kunna förvandla personen på fotografiet, från att vara en elak och självisk person till någon som är glad och osjälvisk. Den största plattan är mest effektiv och priset för den är 945 kr.

Tom Lidström driver webbutiken clearlife.se (som bl a säljer de tre andra arrangörernas produkter). Thim Bhom ligger bakom märket Alive Foods Market. I det här klippet kan du se Tom och Thim demonstrera tillagningen av vad de kallar en ”super elixir longevity powerdrink”. Den innehåller nötmjölk, vilket beskrivs som hemligheten till ett långt liv, blåbär, diverse pulver (sk superfoods) samt honung, ”the most spiritual food ever”.

Pontus Kristensson är skaparen av raw food-forumet greenroomsverige.com, som närmar sig 900 medlemmar. På sin profil där har han bland andra ett par videor med ”mikrobiologen” Robert O. Young, som påstår sig kunna bota bl a cancer med hjälp av sin upptäckt The New Biology ®. I en av filmerna, Will It Light?, berättar han att våra kroppar inte drivs av kalorier från kolhydrater, protein och fett. Utan de drivs av elektricitet, av elektroner. Så när vi äter mat äter vi den för dess elektriska potentials skull, för dess koncentration av elektroner. Som ett sammanträffande stämmer Youngs upptäckter mycket väl in på de produkter han själv säljer. Även företaget Pontus Kristensson arbetar på, Holistic AB, säljer produkter som bygger på samma idé, att så gott som alla är i behov av tillskott av basiska ämnen. Robert O. Young går visserligen några steg längre med sina påståenden. I det här videoklippet upplyser han bl a om att de som äter kött ofta börjar se ut som djuren de äter. Och att kroppen inte bygger muskler av protein utan av blod. Och blod, det byggs av ljus! Jag behöver nog knappast påpeka att denna man fullständigt saknar belägg för sina påståenden.

Företaget Holistic AB grundades år 2000 av Bertil Wosk. Du kan se Bertil prata om EU och kosttillskott här. Han ställer bland annat frågan om det kan ligga ekonomiska intressen bakom regleringen av kosttillskott inom EU. Jag tycker det är lustigt att han nämner ekonomiska intressen, med tanke på att hans eget företag omsätter omkring 30 miljoner per år genom att sälja bl a kosttillskott. Och apropå reglering så omfattas deras produkt kolloidalt silver av ett förbud mot att sälja produkten som kosttillskott. Men precis som många andra som fortsätter att tillhandahålla den produkten väljer Holistic att kringgå regeln genom att kalla det för något annat. Så numera säljer de kolloidalt silver som en vattenreningsprodukt. Observera att en doseringsrekommendation för invärtes bruk finns. Och det finns fler tvivelaktiga produkter i företagets sortiment, exempelvis Cellsyre och Mineraldroppar.

Och så har vi rawfoodshop.se, som nämndes ett par gånger i inslaget från Nyhetsmorgon. Där såldes tidigare en produkt vid namn Ormus Gold. Försäljningen av den produkten anmälde jag för några månader sedan till Konsumentverket. Ur min anmälan:

Att det här, som det påstås, skulle röra sig om en alkemisk process som inte kan förklaras med riktig vetenskap är givetvis lögn. Det är ingen hemlighet att det går att lösa upp guld, t ex med hjälp av kungsvatten. Däremot är det inte något som är säkert att utföras av vem som helst, vart som helst. Att tillverkaren visar upp en flaska som sägs ha imploderat känns inte heller speciellt betryggande. Vad som faktiskt finns i flaskan och hur det verkligen påverkar hälsan är omöjligt att veta.

Tyvärr säljer samma person fortfarande produkten i sin andra webbutik, lowcarbshop.se. Där kan du beställa 30 ml Ormus Gold för 799 kr. Med andra ord är produktens literpris 26 633 kr! Och genom ormus kommer vi tillbaka till raw food-forumet greenroomsverige.com. För där finns funktionen Grupper och en av dessa grupper handlar om just ormus. Och på forumet finns många fler märkligheter. Surfa runt en stund bland diskussionerna och du hittar uttalanden om allt från earthing, lufterianism, kangenvatten och MMS (MiracleMineralSolution), till råd vid allvarliga sjukdomar som cancer, vaccinmotstånd, hiv/aidsförnekelse osv. Och på tal om förnekelse finns där en diskussion där menstruation beskrivs som ett sjukligt tillstånd som saknar samband med förmågan att skaffa barn. En studie av sambandet mellan striktheten i långsiktig raw food-diet och viktminskning, undervikt och amenorré, visade att omkring 30 % av de undersökta kvinnorna under 45 år hade amenorré. Och de vars diet bestod av mer än 90 % raw food uppvisade högst frekvens. Med detta i åtanke är det särskilt alarmerande att se tillståndet, som i sammanhanget är ett allvarligt tecken på undernäring, beskrivas som något eftersträvansvärt.

Jag är medveten om att jag plockat ut detaljer här som inte säger allt om rörelsen som helhet. Min avsikt är inte heller att beskriva helheten, utan att belysa några av de saker som lett mig till frågan om detta är en samhällsfara? Jag är riktigt bekymrad och min förhoppning är att få ta del av andras bedömning. För det verkar visserligen finnas en del väldigt muntra individer i gänget, och det tycker jag är underbart. Men vad finns på baksidan?

Diskutera Raw Food på VoF-forumet i denna tråd.

16 responses to “Raw Food – en ofullständig granskning

 1. Tack Emma för att du belyser ett av de problem som Rawfood-rörelsen och alternativrörelsen dras med, nämligen generaliseringar och dålig källkritik. Det gäller endast oss och inga andra samhällsgrupperingar. I synnerhet inte de som kritiserar denna falang.

  Jo, det är en allvarlig brist att många inom rörelsen, inklusive jag, ibland drar förhastade slutsatser och gör felbedömningar. Det är sant att vissa nautrliga substanser är giftiga. Det är sant att vissa saker inte kan förklaras med gällande vetenskap. Det är sant att allt inte är vetenskapligt testat och att det ibland kan vara tveksamt att påstå sådant. Det är bra att det förekommer en debatt om vad som hjälper människor. Det är ypperligt att det finns de som ifrågasätter, både gällande paradigm och nya teser. Det är också bra, tycker jag, att människor har rätt att välja fritt och göra egna bedömningar. Det är fantastisk att endast vi själva är ansvariga för hur vi mår, vad vi tänker och hur vi lever våra liv.

  Om vi kan hålla en saklig debatt utan smutskastning (oavsett vem som kastar första stenen) kan debatten bli både seriös och nyttig för de som vill följa den.

  Tack för ditt mod Emma. För att du står för det du gör och för att du lyfter fram problem som denna minoritetsrörelse står inför. Det må låta sarkastiskt men jag menar det verkligen. Antaganden är ett stort problem. Samtidigt kan jag inte förneka min egen upplevelse eller andras för den delen heller, oavsett vad forskningen visar eller inte visar.

  1. “Det är också bra, tycker jag, att människor har rätt att välja fritt och göra egna bedömningar”

   Visst är det så! Och ju mer kunskap och insikt du har, desto större möjlighet att ta ett rationellt beslut.

  2. Tack Pontus för din kommentar. Verkligen roligt att du visar intresse för en öppen och saklig debatt. Jag har några frågor till dig.

   Apropå att du angett Robert O. Young som favoritperson på din profil på Greenroom. Det vore intressant om du kan tänka dig att kommentera videoklippet “Will It Light?”, samt hans teori att den enda bakomliggande orsaken till alla sjukdomar, alltså precis alla sjukdomar, är försurning av kroppen.

   Sedan får du hemskt gärna kommentera din artikel på råkostfestivalens hemsida om vad som händer när vi värmer upp maten . Jag är nog inte ensam om att undra vilka resonemang som ligger bakom det du skriver. Särskilt intressant är vilka källor du använt dig av. Är måntro Robert O. Young en av de “forskare” du syftar på?

   Du har även angett David Wolfe som favoritperson, och lagt upp en video med honom där han marknadsför sina earthingprodukter. David Wolfe säljer ju bl a flipflopsandaler med hjälp av ett antal lögner om att de ska förbättra hälsan. Vad anser du om dessa produkter? Och vad anser du om hans produkt Ormus Gold?

   Och sist men inte minst. Tror du att raw food kan förebygga och/eller bota sjukdomar? I så fall vilka?

   Jag ser fram emot ditt svar.

   Med vänliga hälsningar
   /Emma Söderberg

   1. Hej igen Emma.

    Jag ska svara så gott jag kan.

    Robert Young är en person som jag tror kan tillföra mycket till gällande hälsoparadigm. Jag föreslår du läser hans bok “Sick and Tired”. Jag tror vidare inte att pH är hela sanningen för den mänskliga organismens hälsa, men jag tror den har en betydande del.

    Gällande elektroner som energi är bl.a. alla våra muskulära rörelser och våra tankar elektriska processer. För att detta ska fungera behöver vi tillföra salter eller äta mat som innehåller mycket mineraler så att vårt vatten i kroppen innehåller tillräckligt med elektrolyter utan att behöva ta dessa från kroppens celler.

    Robert Young förspråkar i första hand alkalinisernde mat – inte rå mat. Vad specifikt i min artikel syftar du på?

    Gällande David Wolfe och hans flip-flop sandaler håller jag med dig, jag tror inte de fungerar särskilt bra. Däremot rekomenderar jag boken “Earthing” om du vill veta mer om principen för jordning. Ormus har jag ingen kunskap kring och ingen åsikt heller av samma anledning. Om den inte skadar människor ser jag dock inget problem att den finns.

    Vad anser du om att läkemedel är den tredje största orsaken till dödsfall i USA (i Sverige visar statistiken på en femteplats) trots att läkemedelsbolagens seriösa(?) forskning visar att dessa läkemedel är säkra? OM raw food kan återskapa hälsa, borde detta inte undersökas lite närmare i så fall, istället för att ifrågasättas så starkt? Tror du att de anekdoter som finns inte spelar någon roll? Om det inte finns forskning betyder det att det inte är sant? Jag tror f.ö. en kombination av kost, motion, mindfullness, sol, natur och flera några andra faktorer kan vara behjälpliga i att återställa hälsa hos människor och djur i de allra flesta fall. (För tydlighets skull – återställa hälsa, inte maskera symptom.) Vilken förmåga tror du att kroppen har att läka sig själv om den ges hjälpsamma förutsättningar? Och vad tror du är hjälpsamma förutsättningar?

    Emma, tror du det finns saker som ännu bara är i sin linda i upptäckandet? Tror du det finns saker vi inte känner till, saker som kan komma att helt förändra hur vi ser på världen idag ungefär som Gallileo en gång förändrade världen? Tror du vidare att Gallileo var ifrågasatt för sin “nya” världbild?

    Jag påstår inte mig sitta inne med hela sanningen. Vore inte det lite väl godtroget och högfärdigt? Jag VET bara det jag själv har erfarenhet av och har testat.

 2. Hej Emma! Och tack för en väckande artikel om bl.a. vår verksamhet. Jag håller med dig – att vi bör hålla en öppen och grundad dialog om vad som verkligen är hälsosamt. Och vara tydliga med vad som finns vetenskaplig grund för och vad som är mer personliga erfarenheter eller teorier. Du får jätte gärna skriva direkt till mig om du vill – eller här på bloggen – med frågor eller funderingar kring detta. Jag är fullt öppen för dialog och tycker att allas kunskap är intressant.

  Jag är långt ifrån perfekt i min kunskap om kroppen, men jag har upptäckt något genom Raw Food som gav mig min inspiration och hälsa tillbaka efter en tids utbrändhet, och det verkar som att många känner likadant. Jag har ingen färdig idé om en diet som passar alla – jag är faktiskt snarare övertygad om att det inte finns en sådan diet – men jag tror verkligen att den s.k. Raw Food-kulturen har mycket att bidra med till många människors välbefinnande och njutning i livet.

  Men jag måste bara få kommentera en sak: Vår klipp om “super elixir” är en stå-upp komik show; ett skämt! Jag hoppas verkligen inte att någon tolkar det på något annat sätt! Mandelmjölk och honung är väl i och för sig hyfsat bra mat, men verkligen inte något livselixir (så vitt jag vet).

  Vänliga Hälsningar,

  Tom Lidström

  1. Hej Tom!
   Tack för din kommentar. Vad roligt att du är intresserad av en öppen dialog! Okej, så det ni framförde på festivalen var ett skämt. Men jag kommer i mitt svar att utgå ifrån att det hör till undantagen att du använder dig av skämt när du marknadsför produkter från din webshop. Vi är helt överens om att det är viktigt att vara tydlig med vad det finns vetenskaplig grund för och inte, och därför hoppas jag att du kan tänka dig att reda ut ett par funderingar jag har angående några av de produkter du säljer.

   Jag börjar med MSM pulver. Denna produkt ska tränga ”djupt in i cellen samtidigt som den gör cellväggen mer genomtränglig vilket underlättar att näring tas upp och avfall spolas bort.” Den ska också bl a kunna minska inflammation och svullnad samt stödja leverns avgiftning. Kan du hänvisa mig till de vetenskapliga studier som bekräftar dessa påståenden?

   Sen har vi macapulver av Rawfood by Erica. Om denna produkt står att läsa att det finns flera studier som visar att maca ökar fysisk styrka och uthållighet, verkar balanserande på hormonsystemet, ökar förmågan att hantera fysiska och psykiska stressorer samt ökar libido. Vilka studier är det?

   Och så undrar jag ett par saker om en av de Holistic-produkter ni säljer, nämligen Holistics Cellsyre. Den består av “syremolekyler stabiliserat i en pH-neutral lösning av destillerat vatten och koksalt”. Regelbunden användning ska bidra till att förbättra ämnesomsättningen och hålla kroppen frisk och fri från irriterande infektioner. Finns det några studier på detta? Och ingredienserna är vatten, syre och natriumklorid, med andra ord oerhört billiga ingredienser. Så hur motiverar du att priset är mer än 3 800 kr litern?

   Och så har jag en fråga om vit salvia, som du också säljer. Jag läste att röken från den ”attraherar negativ energi och renar den”. Skulle du kunna utveckla detta påstående?

   Hur kan dina kunder, helst på ett enkelt sätt, avgöra vart gränsen går mellan skämt, personliga teorier och vetenskapligt grundade påståenden? Personligen tycker jag inte det framgår tydligt alls.

   Jag ser fram emot ditt svar.

   Med vänliga hälsningar
   /Emma Söderberg

 3. Lite underhållande är det allt att samma person säljer Raw Food och LCHF. Två dieter vars enda gemensamma nämnare är deras minst sagt avslappnade inställning till evidens.

  Nåja. Undertecknad stör sig mest på hur denne måste förknippas med råkost och råkostare på grund av min veganism. Det är inte lätt att vara skeptisk djurrättare mitt i en rörelse som alltför ofta fokuserar vi näringslära som endast bekräftar deras egen världsbild.

 4. Åh vad bra med denna debatt, känner efter lång erfarenhet av mat o att ha lagat mat hela mitt liv att dessa nya profeter oftast “trampar vatten”, de har ofta inga belägg och inga undersökningar för sina påståenden om super-food, som de ofta påstår att dessa innehåller.
  Nu sist på en Raw Food kurs påstods att kokosolja skulle vara bäst dvs. bättre än andra fetter! Det som är en av de fetaste oljorna med hög halt av mättat fett , kände då en väldig skeptiskt ådra vakna i mej. Har varit vegetarian i nästan hela mitt långa liv, och har jag både studerat och läst om olika fetter o dess påverkan på kroppen….ja den här diskussionen vilja jag verkligen följa, tack för den!

  1. F.ö. ett ganska intressant inlägg med tanke på diskussionen. Att kokosoljan jämfört med anda vegetabiliska och animaliska fetter har överlägsna näringsvärden och positiv inverkan på den mänskliga organismen torde väl vid det här laget inte vara ett särskilt kontroversiellt påstående?
   Framtiden får utvisa vad vetenskapen har att säga om annat som stötts och blöts i sammanhanget.

 5. Hej Emma,

  Vi är tre studenter som studerar Service Management vid Helsingborg Campus, Lunds Universitet.
  I dagsläge skriver vi vår B- uppsats som handlar om Raw Food som livsstil.

  Vi vill få in andra vinklar och är då intresserade av att höra mer av dina åsikter kring Raw food. Vi hoppas kunna intervjua dig, antingen via telefon eller skype.

  Vi ser fram emot ett positivt svar

  Med Vänliga Hälsningar,
  Tara, Alfred och Dani

 6. Tack för informationen, för och mot är alltid den bästa vägen att gå för att bilda sin egen uppfattning. Intressant att du ifrågasätter prissättningen och källorna!
  Sen är nästan allt 50% dyrare här i Sverige än i Tyskland.
  Den forskning som Otto Warburg vann nobelpriset för 1931 är intressant att disskutera här.. Raw Food har visat sig behjälplig för att uppnå det tillstånd som Otto disskutera. Kram!

 7. Bra inlägg Emma, att grönsaker, frukt och nötter är nyttigt råder det inga tvivel om men som vanligt är det en del som bokstavstolkar detta och tror att detta är det enda man behöver. När vissa blir så övertygade behöver de inga vetenskspliga bevis eftersom många förkastar detta i alternativrörelsen. Bara för att läkemedel kan vara farligt, tror man att allt är farlig även i mindre utsträckning. Vi talar alltså inte om missbruk. Bättre att låta folk äta vad de vill eftersom de som tror detta botar cancer och andra sjukdomar, ofta söker efter sk vaccin mot allehanda sjukdomar och motgångar i allmänhet. De har mer energi att övertyga än vad vi har!

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning