post id: 32768
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=32768
  
Aktuellt, Skeptisk måndag

QED 2023

QED


Hög tid att planera en resa till Manchester!

Förkortningen QED används traditionellt som en förkortning för det latinska “Quod Erat Demonstrandum”, vilket ofta i vetenskapliga sammanhang översätts till “vilket skulle bevisas”. Förkortningen inspirerade ett antal skeptiker i Liverpool och Manchester när de skapade vad som skulle bli Europas största återkommande skeptiker­konferens. Man uttydde den istället Question, Explore, Discover för att spegla sina skeptiska ideal och konferensen drivs helt ideellt utan vinstsyfte.

Årets QED

2023 års konferens ligger en hel månad tidigare än förra året. Officiellt hålls konferensen helgen den 23 – 24 september, men i vanlig ordning tjuvstartar man med ett gratis SkeptiCamp-event redan på fredagen. Under den dagen levererar runt 20 vanliga besökare var sin 10 minuter kort presentation, med fem minuter för frågor. De som är intresserade av att tala har till den 30 juli på sig att anmäla sitt intresse här. På fredagskvällen arrangeras ”the Mixer” vilket är en informell träff där folk kan umgås socialt.

Även på torsdagen kommer det med största sannolikhet att arrangeras en Skeptikerpub i närheten, så inbitna deltagare bör överväga att finnas på plats redan då.

the Ockham Awards
the Ockham Awards

Flera välrenommerade talare har redan presenterats på QED’s hemsida och mer är att vänta.

Huvudevenemanget 23 – 24 september följer tidigare upplägg. Det innebär att man har flera parallella tracks – till exempel “Main Stage”, “Panels” och “Podcasts” – som alla pågår samtidigt. Det utgör ett delikat dilemma för besökaran – det finns ingen möjlighet att uppleva allt som pågår! Man tar sig till den lokal som har den aktivitet som man önskar se. På kvällen den 23:e blir det underhållning till sent in på natten med uppträden och utdelning av bland annat årets “Ockham Award for Skeptical Activism” och skämspriset “The Rusty Razor”.

Vad det som är så speciellt med QED?

QED
Michael Marshall leder ett homeopatiskt “självmordsförsök” på QED 2011
© Richardc39, Wikimedia CC 3.0

QED kännetecknas av sin uttalat inkluderande och sociala karaktär. Ett stort antal frivilliga arbetar för att de cirka 700 deltagarna att känna sig hemma, hjälpa personer med speciella behov och se till att allt fungerar som det ska. Det finns även vilorum för personer som kan behöva en tyst stund för sig själva och till och med ett dagis med utbildad personal för att underlätta för föräldrar som vill delta.

I motsats till de flest andra evenemang med inbjudna talare från andra länder, så finns det inte något “greenroom” för dessa att “gömma sig i” – tvärtom är det en uttalad avsikt att både besökare inbjudna talare förväntas mingla med varandra och umgås. Baren brukar vara välbesökt och stämningen hög!

Utan tvekan är QED ett fenomen som svetsar samman inte bara olika skeptiker­organisationer i Storbritannien, utan i hela Europa och bortom det. Flera av både talarna och besökarna kommer från många delar av världen och många internationella samarbetsprojekt har antingen inspirerats av personliga möten i baren på QED eller har vidareutvecklats där.

Historik

QED startades 2011 som ett samarbete på ideell basis mellan Merseyside Skeptics (Liverpool) och Greater Manchester Skeptics. Konferensen hölls årligen fram till och med 2018. 2019 bestämde arrangörerna sig för att ta ett (välförtjänt) sabbatsår, vilket som känt följdes av två år av pandemi, vilket gjorde uppehållet längre än planerat. 2022 fick därför det skämtsamma tillnamnet “QED 2020 – äntligen här!” Efter förra årets succé och med 2023 lovande program så är man nu tillbaka på banan med årliga konferenser.

En tripp till Manchester i september rekommenderas varmt för alla skeptiker!

Länkar:


 

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning