post id: 32832
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=32832
  
Skeptisk måndag

Philadelphia-experimentet

QED
USS Eldridge (DE-173), ca 1944
Public DomainDen 28 oktober 1943 ska ett topphemligt experiment i Philadephia ha gått katastrofalt fel. Som en del av ’projektet Rainbow’ testade den amerikanska flottan ett nyutvecklat kraftfält som skulle kunna göra ett skepp osynligt för fiendens radar. Fartyget som tekniken testades på var det nybyggda USS Eldridge på 1 600 ton. Om det hela lyckades så skulle det kunna bli en helt avgörande faktor i det pågående slaget om Atlanten under det andra världskriget.

Som det berättas blev resultatet en ohygglig tragedi. Ögonvittnen ska ha rapporterat att fartyget, med 216 man ombord, först började glöda med ett starkt grönt sken för att plötsligt helt försvinna. Senare rapporter gör gällande att USS Eldridge ett ögonblick senare materialiserades sig vid Norfolk Navy Yard i Portsmouth, Virginia, över 300 kilometer bort. När det väl åter dök upp i Philadephias hamn hade vissa sjömän på ett fruktansvärt sätt återmaterialiserats delvis inne i skeppets metallstruktur. Många besättningsmän hade förlorat förståndet. Andra försvann helt och sågs aldrig till igen. Åter andra kunde ses glida in och ut ur synhåll, som om de var fångade mellan två dimensioner.

Den amerikanska flottan har förnekat att något sådant experiment ägde rum. Enligt samtida loggböcker befann sig USS Eldridge inte i närheten av Philadephia under den här perioden. Fartyget överlevde andra världskriget och såldes så småningom till den grekiska flottan där det tjänstgjorde fram till 1999, då det skrotades.

Om man spårar ursprunget till historien om Philadephia-experimentet så hamnar man så småningom hos en person som kallade sig Carlos Allende (senare Carl M Allen). Han kontaktade flera gånger under slutet av 1950-talet en UFO-entusiast vid namn Morris K Jessop. Allende framförde i sina brev ett antal ej underbyggda och fantastiska berättelser. Jessop hade 1955 gett ut boken ’The Case for the UFO’, men avfärdade Allendes historier som fantasier. Till slut skickade Allende en kopia av boken till Jessop med anteckningar som berättade historien om Philadephia-experimentet. Vinkeln var att utomjordingar var inblandade. En version av Jessops bok med Allendes anteckningar gavs ut långt senare och finns tillgänglig som ’the Vero Edition’.

1965 publicerade författaren Vincent Gaddis boken ’Invisible Horizons: Strange Mysteries of the High Seas’, där Philadelphia-experimentet ingår som ett kapitel. Gaddis krediteras bland annat med att ha myntat begreppet Bermuda-triangeln.

1979 dyker historien upp igen, denna gång genom en bok av den (ö)kände spridaren av paranormala historier, Charles Berlitz. 1984 kom den första Hollywood­filmen och en (mindre framgångsrik) re-make gjordes 2014.

Den kan tilläggas att Allende (eller Allen), som ju var ursprunget till det hela, så småningom erkände att han hade hittat på historien. Han gav den framstående UFO-logen Jim Lorenzen ett undertecknat uttalande som intygar detta.

Referenser:


 

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning