post id: 4883
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4883
 
Aktuellt

Nyhetsmorgon i TV4 gav sur bismak

I TV4-programmet Nyhetsmorgon i går (söndag 19 aug) handlade en av programpunkterna om hur blodets pH-värde påverkar vår hälsa, där pseudovetenskapliga påståenden och rent av hälsofarliga råd fick stå oemotsagda.

En av gästerna i studion var Sara Karlsson, VD för pH-balans AB. Hon påstår bland annat i samtalet att ett sunt pH i blodet bör vara 7.46, och jämför ett “surt blod” med “försurade sjöar” (vilket programledaren upprepar). I själva verket ligger ett friskt pH-värde för människor på mellan 7.38 och 7.42. Vid värden över 7.45 riskerar man symptom som kan kräva läkarbehandling.

bild: Edward Stevens

Den okritiska attityden från programledarens sida är begriplig utifrån programmets karaktär, men att inte ställa en enda fråga med hänvisning till fakta gör att publiken förvillas att tro att det som påstås är vedertagen vetenskap. Redaktionen räddas inte heller av att ha kallat in en oberoende expert till samtalet. Istället ger man utrymme åt Ragnar Rylander, en ifrågasatt forskare som istället för att stå för den vetenskapliga konsensusuppfattningen i frågan påstår att migrän och ledvärk kan botas genom att balansera pH-värdet i blodet.

Detta är inte första gången Nyhetsmorgon tabbar sig i researchen och väljer en spännande story framför en korrekt redogörelse. De har tidigare rapporterat okritiskt om currykryss från Harmoni-Expo, haft gäster som marknadsfört raw food med påståenden om att kokosvatten är välgörande “elektriskt vatten” och “experter” som oemotsagt hävdat att andning genom munnen orsakar tarmbesvär.

Gällande företaget pH-balans finns också flera märkliga påståenden på deras hemsida. Huvudbudskapet är att nästan alla människor är försurade bl.a. för att dricksvatten och odlad mat försurats under årtionden. Denna obalans i kroppens pH har gett upphov till en lång rad sjukdomar som kan behandlas genom att äta kalk och därmed återställa balansen, som kalkning av sura sjöar. Men det är inte bara vatten och mat som orsakar försurade kroppar:

inre stress (oro e dyl), sur luft (svaveldioxider som går över i svavelsyra inne i oss), sur och inreförsurande ”mat”, överdos av proteiner – aminoSYROR, överdos av fett – fettSYROR, sura vätskeintag (kaffe, svart te, kakao, öl, vin, sprit, läsk osv), socker (syreslukande, försurande och ålderdomsframkallande), kostcirklar (helt försurande), ”idrott” (mjölkSYRAförsurande), motinerande, tallriksmetoder, inomhusgym, matpyramider, bantningstrix osv basslukande/syrabildande åtgärder.

Till och med tankar kan öka surhetsgraden:

Tänk på att psykologiska tankar (förut/sedan,) också försurar dig och stör den elektromagnetiska ordningen

Detta har allvarliga konsekvenser för vår hälsa, och denna obalans “skapar då olika typer av påhittade märkvärdiga börsnoterade ‘sjukdomar'”, nämligen:

mycket/lite magsyra, urinläckage, nedsatt syn, magsår, hjärtarytmi, muskelvärk, huvudvärk, fett blod, högt/lågt blodtryck, Sjögrens syndrom, sköldkörtelproblem, skakningar, benkramper, njursvikt, höga levervärden, diabetes 2, acidos, förlossningskramper, irritabilitet, sinnesobalans, morgonstelhet, grå ögonvitor, dålig nagel-, ben- och broskstandard, lossnande hår, förkylningsmottaglighet, foglossning, ödem, mjölkstockning, allergisk astma, vätskefyllda extremiteter, hormonobalans, ojämnt/SURT humör, artrit, artros, benskörhet, allergier, migrän, polyper, epilepsier, vaccinationsskador, medicinskador, operationsskador, tics, eksem, mjäll, öronvaxövernog, morgonskräp i ögonen, barnlöshet, njurhugg

Företaget kan dock erbjuda hjälp:

Alla försurade människor – speciellt västerlänningar – skulle inutikalkas! Resultatet skulle på kort tid bli en halvering av all värk, stelhet, allergisk astma, karies, migräner, myalgier, ledbesvär, hudproblem, humörsvängningar, benskörhet osv. För ett par till tre kronor om dagen!

I deras webbshop kan man köpa lackmustest och kalk i rikliga mängder (även för djur!), hela 8 kg för 1600 kronor. Man kan även köpa öronljus där.

Kalk

En besynnerlig behandlingsmetod är “oljetuggning” där man ska göra tuggrörelser med olja i munnen cirka en timma per dag vilket enligt dem ska hjälpa mot:

blodsjukdomar, tandlossning, missfärgade tänder, ledvärk, förgiftningar av fabriksmediciner, huvudvärk, flu, bronkitis, tandvärk, blodpropp, tarmproblem, njurproblem, kvinnosjukdomar, hjärnhinneinflammation, tumörer, nervsjukdomar, lung- och leversjukdomar, epidemisk sömnsjuka, störd nattsömn, morgontrötthet m fl.

“Tumörer” är fetstilat i originalet vilket är extra oroväckande eftersom många med cancer är desperata och prövar på vad som helst. Långa listor med sjukdomar – både specifika och i grupp – är för övrigt ett återkommande drag hos (oprofessionella) kvacksalvare.

I det märkligaste dokumentet på deras hemsida listar de upp “andliga” orsaker till fysiska sjukdomar som ibland verkar vara enkla asssociationer. Här är några exempel:

 • Bråck – Kvaddade relationer. Påfrestning och bördor. Kränkt. (Lev inte i förut!).
 • Diabetes (sockersjuka) – Kontroll över andra. Ingen sötma (”socker”) i livet. (Gläds i s f att sörja!).
 • Diarré – Avvisande. Att fly undan. Tiden ”rinner” iväg. Att leva i sedan. (Lev i NU!).
 • Dålig andedräkt – Ilska och hämnd samt med ”vänners” hjälp få stöd för sådana tankar. Pratar skit.

Vad gäller inslaget i Nyhetsmorgon kräver Vetenskap och Folkbildning att TV4 så snart som möjligt tydliggör den vetenskapliga uppfattningen i frågan om kroppens pH-värde. Nyhetsmorgons redaktion bör i fortsättningen tänka igenom vilka gäster de bjuder in, speciellt när dessa för fram skadlig pseudovetenskap utan kritik.

27 responses to “Nyhetsmorgon i TV4 gav sur bismak

 1. Om man bortser från det tragiska i att människor luras att tro på det här är kvacksalvarnas sida humor på hög nivå. SURT humör tecken på försurning av kroppen. Morgongrus i ögonen ett tecken på sjukdom alt sjukdom i sig (svårtolkat vad de egentligen menar). Helt fantastiskt! Hur kommer de på allt?

 2. Allt det sagt vet jag många som enbart genom att vara stressade andas för mycket och ventilerar bort onödigt mycket koldioxid (eller kolsyra, vilket påverkar kroppens och knoppens mående). Det behövs som bekant en viss mängd koldioxid för att kunna binda syre i blodet. I annat fall när om man blir uppjagad är det lätt att man då andas ännu snabbare och syresätter ännu sämre och man får då vad man idagligt tal menar med en panikattack, något som liter hårt på hjärta och övriga kroppen.

 3. Det är möjligt att de kommer på allt genom att de först prövat raw food eller tuggövningar, märkt att de mår överraskande mycket bättre, och sedan försökt hitta förklaringar till förbättringen utan att besitta vetenskaplig kunskap. För oavsett vad det beror på så är det ett faktum att människan mår toppen av raw food! En grön smoothie om dan får t ex mig att sova bättre, och min hy har förbättrats påtagligt. Rekommenderas varmt, isf tallrikar med kalk! 🙂

 4. Ibland kliar det på min arm, tror ni att kalk hjälper?
  Jag får ringa pH-Balans och fråga 😉

   1. Det vet du inte ifall personen du skriver till vet.

    Frågan är inte vad kroniska besvär är, utan om denna kalkbehandling över huvud taget fungerar bättre än placebo.

 5. Hej,
  ja, jag kan ju inte undgå att FÖLJA debatten även om jag inte kan medverka.
  Vilken TUR att ni finns VOF:are som kan hjälpa människor från att prackas på lurendrejerier med alla de faror det medför.

  TACK!

  MVH;
  Åsa

 6. Jag förstår att det kan uppfattas som kvacksalveri om man påstår att det botar allt. Själv när jag kom i kontakt med Gertrud Rollander (1999) Så var jag själv mycket tveksam, men efter att försökt få hjälp med min psoriasis och ständigt dåliga rygg med ständig ischias i båda benen och erbjudsnde från bygghälsan vid 20 års ålder till sjukpension så hade jag inget att förlora. Efter 1 år så var allt borta och jag har inte haft ett ryggskott sedan dess! Min sambo hade cystor på livmodern när jag träffade henne, efter 6 mån var de borta och idag har vi två friska barn, Nyligen så fick min mentor som är 74 år en spricka i stortån, med rådet från läkaren att steloperation var ända lösningen för att slippa värk pga av att vid hans ålder inte det var troligt att tån skulle läka, efter mitt råd att testa ph kalk så var tån läkt på 4 mån. Han berättade att han sökt fakta på nätet och funnit mycket forskning på att kalk kunde hjälpa honom. Kritiker skulle säkert ändra inställning om de själva skaffade sig erfarenhet.
  Jag kommer i alla fall aldrig sluta äta Ph Kalk

 7. Stefan – vad roligt att höra. Jag har liknande erfarenheter som de du beskriver. Har medicinerats i åratal mot diverse saker. KOm sedan i kontakt med pH-balans, och en ny värld öppnade sig för mig. Jag är helt frisk, mår bra och har ett fantastiskt liv.

  Tråkigt att skeptikerna på denna sida inte kan glädjas med oss vanliga människor, många av oss akademiker och inga desperados. Det finns ytterst lite forskning kring dessa saker, och så snart någon är villig att betala så är jag övertygad om att forskning kommer. Tyvärr ligger det inga pengar i läkemedelsföretagen i denna typ av forskning, så anslag duggar inte tätt, naturligtvis.

  Vad vill egentligen VoF? Att folk ska må bra eller dåligt – oavsett med vilken fungerande metod som används – läkarstödd eller inte?

  Och det här som ni kallar “flum” med att dåliga tankar förgiftar människan, så ligger det mycket i det. Naturligtvis. Alla kan få fysiska reaktioner av tankar och påståenden. Maler man negativa tankar om och om igen, så är det naturligtvis ingenting som främjar någonting i kroppen- En nedåtgående spiral.

  Jag kommer heller aldrig att sluta äta pH-kalken.

 8. HEj på er!
  Vill då passa på att säga till alla som tycks kunna säga att det är kvacksalveri:
  Jag har testat och utvärderat på min kropp gällande surhetsgraden i kroppen.
  Började att försöka få en logik i det. Mindes då mycket väl att vi kalkade våra insjöar under 80talet för att dessa sjöar inkl levande ting höll på att dö pga syrebrist.
  Jag hade Ph-värde 6,5 mellan Urin & mun. Blodet bryr jag mig inte om för vår kropp är så fantastisk att den låter blodet hålla rätt ph-vrde med att vissa inre andra delar får det surare som inte är leivuppehållande. Jag har lyckats få bort all min smärta via vitaminer, mineraler, spårämnen & kalken som delvis består av just mineraler. (MAG & KAL). Alla sjukdomar grundar sig i just det att vi har NÄRINGSBRIST. Immunförsvaret hämmas & blir värre efter som försurning av kroppen är tydliga tecken på att balansen mellan Kväve syre kol & väte är ur balans. Men lycka till alla ni som sätter er i läkemedlens knä och aldrig blir friska…..

 9. Har kämpat med värk och stelhet i stort sett hela mitt vuxna liv. Har nu prövat PH-kalk under ett par månader och så sakteliga börjar jag blir mjukare i kroppen och får mindre värk. All värk är inte borta men en påtaglig förbättring så även jag kommer fortsätta kalka mig. Av vården har jag fått kassar med smärtstillande tabletter men det är inget som hjälper i längden. Dessutom oerhört lätt av bli beroende.

 10. Klart att läkare inte håller med, de har små kunskaper om hur kroppen fungerar på cellnivå! Men att därför förkasta beprövad erfarenhet är ju dumt, tänk om de istället tänkte, “intressant, varför fungerar det? det måste jag lära mig mer om”
  Det är ju inte deras fel, det är ju läkemedelsbolagen som styr och allt handlar om pengar. Det dom får lära sig under utbildningen är att ställa diagnoser och skriva ut mediciner. Symtom + symtom + symtom = Diagnos , då ska jag skriva ut, den + den medicinen!
  Intressant film som alla borde se, särskilt de som tror blint på sina läkare och läkemedelsbolagen, är Cancer – the forbidden cures, finns på http://www.youtube.com

  1. Kanonbra att ni som testat detta & har egen erfarenhet av förbättring delar med er utav detta! Detta med vetenskapligt bevisat har gått till överdrift, skadliga saker ska kollas men tallbarr o örters effekt på kroppen det är så farligt så med det naturliga… Bra att ni skriver hur det i verkligheten har fungerat för det är det enda viktiga,att få ta del av att det funkar hjälper många att må bättre o det är väl ändå det som borde vara i fokus istället för att klanka ner på icke vetenskapligt bevisad effekt. Huvudsaken att förbättring sker o dags att återgå till naturliga icke miljö förstörande produkter o kunskap. Ska testa detta jag med! tack för era inlägg!!!

 11. Intressanta kommentarer på programmet. Jag råkade se det inslaget och då jag haft grava problem med kramper i mina ben, inte i vadarna, men speciellt i låren, tyckte jag att det lät intressant. Kramperna har varit så starka att jag svimmat av smärtan. Det ger ju andra skador då man slår skallen i golvet 🙂 Har sökt för detta mina besvär många gånger och har då stesolid hemma i fall det slår till. Ingen kul medicin man blir som en Zombie dagen därpå. Ingen läkare har kunnat hitta orsaken eller kommet med någon lösning.
  Har nu provat kalk ett tag. Mitt ph var mycket lågt enl lakmuspappret jag testade med ca 6,2.
  Nu är det strax omkring 7. Jag har själv tidigare haft en teori om att jag inte får tillräckligt med syre till benen och att det är orsaken till mina besvär.
  Under den perioden som jag nu intaget kalk har mina problem avtagit. Förbättringen infann sig redan efter ett par veckor. Nu har jag inte kramp i mina ben, det Ni.

  1. Ditt argument är lite smålustigt då du säger “Jag har själv tidigare haft en teori om att jag inte får tillräckligt med syre till benen och att det är orsaken till mina besvär.” Detta hör ju inte samma med phvärdet i blodet eller urinet?

   1. Kan verka smålustigt, men fint att se att du ändå ställer det som en fråga i slutet. På det sättet verkar du ändå mer öppen än de ivrare som yttrade sig här i början som inte verkar vilja granska verkligheten alls eftersom de redan bestämt sig för vad som är sant. Skulle de öppna ögonen på riktigt kan det ju visa sig att de har fel, och vissa har svårt för det 😉

    pH är ett negativt logaritmiskt samband på vätekoncentrationen och väte binder syre i kroppen. Mycket väte innebär därför lågt pH, vilket innebär ett samband mellan brist på rent syre och lågt pH.

  2. Om du verkligen haft ett pH värde på 6,2 i kroppen så skulle du nog snarare varit död redan. Var mätte du detta?

 12. Ja, det är märkligt att läkarvården i Sverige står med skygglappar o inte vill (?) eller har kompetens att hjälpa sjuka människor, jag inräknad. För kompetens finns, men i Sverige så ingår inte detta i sjukvården, vilket det gör i de flesta andra länder. Tänk vilken sjukvård vi skulle kunna ha om vi slog samman det som i Sverige kallas “den alternativa vården” med skolmedicinen! Jag har en sjukdom där jag, som många andra, står utan hjälp från den vanliga sjukvården. Jag gick från aktiv, glad tjej till sängliggande med varenda led som faller isär på ca 3 månader (EDS). Som tur är har jag hittat hjälp på den alternativa sidan med bland annat kraniosakral terapi o basisk kost. Men jag tycker det är sorgligt med vården vi har i Sverige. Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig innan jag blev sjuk själv. Jag hejar på människor som Annika Ljungberg som är en offentlig person som arbetar för att fler människor ska få hjälp. Det kommer att dröja, men jag är säker på att vi även i Sverige kommer att ha “det alternativa” inom den vanliga sjukvården. Men tills dess kanske man skulle emigrera till Tyskland, England, Belgien, USA eller liknande…

 13. Min sambo hade ofta gikt och en otrolig smärta och mycket sura uppstötningar. men efter att kalkat sig försvann allt. Själv gick jag ner 6 kg på 2 månader innan tränade jag och det hände inget men sen rasa jag snabbt med kalkintag. Rekommendera även min arbetsledare som hade krokiga och smärta i händerna det försvann efter 4a dagar sen sluta hon för att kolla om det va det som hjälpte och värken kom tillbaka efter några dagar hon va jätteförsurad pga kaffe, läsk, stress, och cigg. Och vi vart jättebruna den sommaren man bränner sig inte lätt det funkar som solskydd också.

 14. Hej!
  45 år gammal, och kunde inte kunnat böja mig mer än 2-5 grader, sjukgymnasten dömde ut mig, det skulle bli Voltaren livet ut, 5-6 läkare sa att jag inte skulle kunna gå i trappor, cykla, eller springa mer. Livet var ganska outhärdligt med smärta till förbannelse.
  Gjorde en lättare kontroll av ph-värdet, något försurad, men inte mycket.
  Provade magnesium. Nu hände det saker!
  Kramper försvann, kunde böja på benen, komma ner på golvet, röra mig igen.
  Mineralbrist. Nu är jag 63 år, yogainstruktör, mjukare än när jag var 20 år. Har aldrig i mitt liv varit så mjuk i kroppen. Springer lätt två trappsteg i taget upp för trapporna.
  Underskatta inte mineraler. Läs istället på hur de fungerar. Vi är alla kemiska maskiner, men med olika tillstånd. Det som fungerar för en, fungerar inte för en annan. Men slutsatsen är: vi är uppbyggda av mineraler, vi kan få brister genom träning, hårt arbete, dålig kost.
  Lätt att raljera när man är frisk, om sakers tillstånd, men den som gått igenom skärselden av smärta inser vad mineraler gör.
  Har ni inga kroppsliga problem, då är det perfekt. Då är ni troligen i kemisk och mineralisk balans…

  Hälsningar
  Yogaläraren som inte skulle kunna böja på benen…

 15. “Oljetuggning” som beskrivs i artikeln är en mycket gammal, traditionell Ayurvedisk metod som har används i Indien i många år och med stor framgång. Därför har metoden spridit sig till västvärlden och är faktiskt rätt välkänd.

  Känner inte artikelförfattaren till detta?? Kanske också borde läsa på lite.

 16. Kära VoF, inser ni inte att utvecklingen/kunskapen springer ifrån er? Ni tillhör de sista laboratoriestollarna utan ett uns sunt förnuft. Säga vad man vill om globaliseringen, men den har åtminstone medfört att vi i vår efterblivna del av världen har fått ta del av mångtusenåriga kunskaper, sådana som gjorde folk friska sekler innan den första västerländska “läkaren” tog emot sin första fläskiga bonus från “läkemedels”industrin. Vakna, snälla, och inse att ni är enbart komiska i era försök att hålla fast vid våra icke-kunskaper. Med STOR GLÄDJE inser vi som besitter sunt förnuft att er storhetstid rasar ihop i snabb takt! 🙂

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning