post id: 28298
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=28298
  
Skeptisk måndag

Miraklen i Lourdes

Bernadette Soubirous
Bernadette Soubirous ca 1858


Bernadette Soubirous

Mellan februari och juli 1858 rapporterade den då 14-åriga flickan Bernadette Soubirous att hon flera gånger hade haft visioner av “en liten ung dam” i en grotta nära byn Lourdes i södra Frankrike. Hon återvände regelbundet till grottan och hon beskrev att damen bar en vit slöja, en blå gördel och med en gul ros på varje fot – väldigt likt vilken staty som helst av den heliga jungfrun. Bernadette sa att damen pekade på en lerig ström av vatten som kom från grottan och hon skulle “dricka av källans vatten, tvätta sig i det och äta örten som växte där”. Mirakulöst nog rann vattnet klart. Människor började snart strömma till platsen och dricka vattnet i hopp om ett mirakelmedel mot alla möjliga åkommor.

Katolska Kyrkan bekräftar

Efter en undersökning 1862 bekräftade kyrkan att uppenbarelserna måste vara äkta. Den främsta anledningen var att Bernadette hade hävdat att uppenbarelsen hade berättat för henne att hon var den “obefläckade avlelsen”. Hur skulle en 14-årig bondflicka kunna vara bekant med sådana termer?

Bernadette Soubirous kvarlevor
Bernadette Soubirous kvarlevor 1925, 45 år efter hennes död

Helgon­förklaring

Bernadette Soubirous trivdes illa med den uppmärksamhet hon fick och anslöt sig senare till en religiös orden och drog sig tillbaka från allmänheten. Hon var sjuklig och hade dålig hälsa och dog 1879, 35 år gammal. Hennes kropp gravsattes men har grävts upp åtskilliga gånger. En stor sak har gjorts över att hennes kropp har varit så välbevarad, men åtminstone hennes ansikte och händer förbättrades och täcktes med vax innan den fotograferades (se bild). Vax eller inte, att hennes kropp hade förblivit i så gott skick nämndes som ett av miraklen när hon helgonförklarades 1925.

Utsikt över Lourdes
Utsikt över Lourdes och några av dess basilikor

Ett Disneyland för pilgrimer

Med tiden har flera kapell och kyrkor byggts på och runt platsen som har blivit en av katolska kyrkans största och kändaste vallfärdsort. St. Pius X:s Basilika är den största kyrkan som uppförts där och den har plats för hela 25 000 personer. Angelo Giuseppe Roncalli invigde den under sin tid som påvligt diplomatiskt sändebud i Frankrike (Roncalli blev senare vald som påve Johannes XXIII). Över 200 miljoner människor har besökt Lourdes sedan 1860 för att få bot för sina krämpor. Den katolska kyrkan har bekräftat 67 mirakel i Lourdes vilket skulle innebära att ett besök har 0,0000335% chans att bota någon.

Lourdes är en liten stad med en befolkning på bara cirka 15 000. Ändå finns där cirka 270 hotell för att kunna ta emot de cirka 5 miljoner pilgrimer som besöker staden varje år. Det är fler hotell än till och med Paris har och Lourdes har ibland kallats “Den katolska kyrkans Disneyland”.

Grotta di Lourdes
Påve Franciskus vid ‘Grotta di Lourdes’ i Vatikan­trädgårdarna (2013)

Påvlig kopia

Lourdes och dess mirakel har också uppskattats av de påvar som regerat sedan det hela hände. Redan Leo XIII (påve 1878 – 1903) lät bygga en skalenlig (men mindre) kopia av grottan i Lourdes i Vatikan­trädgårdarna. Den besöks då och då av nuvarande påve Franciskus för bön (och fotografering). Hur många mirakel som inträffat vid kopian är okänt.

 
Länkar:


Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning