post id: 35200
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=35200
  
Skeptisk måndag

Maurice Hilleman – en okänd hjälte

“The Master of Vaccines”

Det har hävdats att ingen annan har bidragit mer till att förse världen med vaccin än Maurice Hilleman. Hilleman var amerikansk mikrobiolog som föddes 1919 och dog 2005. Han var specialist i vaccinologi och framställde över 40 olika vacciner, varav många används än idag.
Det första vaccin som han tog fram var mot Japansk encefalit (hjärninflammation), en sjukdom som var ett problem för amerikanska soldater under andra världskriget. Han upptäckte också de genetiska förändringar som påverkar influensaviruset och förutspådde att ett nytt influensavaccin därför skulle behöva tas fram årligen.

Maurice Hilleman
Maurice Hilleman
Bild: Wikimedia

Efter att hans dotter fick påssjuka special­iserade han sig framför allt på barn­sjukdomar. Legenden säger att han alltid hade med sig en lista på barn­sjukdomar i sin ficka och strök över sjukdomarna allteftersom han hade skapat ett vaccin för dem. Han hann inte riktigt med alla under sin livstid, men kom nära. Mässling, röda hund, påssjuka och och många fler hörde till dem han lyckades med.

Blygsam men burdus

Hilleman ansågs vara en hänsynslös chef som drev sin avdelning med militärisk disciplin. Han var ökänd för sitt grova språk och sin vägran att anpassa sig. Under sin tid på läkemedelsbolaget Merck lär han ha vägrat att gå den charmkurs som bolagsledningen försökte tvinga på honom. Trots detta var han väldigt populär hos sina anställda som var väldigt lojala till honom som person. Han var ödmjuk vad gällde sina egna framgångar och lät ingen av sina upptäckter eller vaccin få namn efter honom själv.

Räddade årligen livet på miljoner – och även nu

Kanske på grund av sin blygsamhet är Hilleman idag nästan helt okänd bland allmänheten, trots att ett oräkneligt antal människor har blivit, och fortfarande blir, vaccinerade varje år med vaccin som han har tagit fram. Det har uppskattats att kanske 8 miljoner liv räddades årligen under hans mest verksamma år och fortfarande används flera av hans vaccin rutinmässigt i världen. Kanske är Hilleman den person som har räddat fler liv än någon annan i världshistorien.

Inlägget tidigare publicerat 14 december 2020


Referenser och länkar:

 

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning