post id: 27756
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=27756
  
Skeptisk måndag

Levitation

Svävande munk
Svävande “munk”.
Notera tiggarskålen, redo för turisterna


Svävande munkar och ‘flying yogis’

Att kunna flyga utan fysiska hjälpmedel har nog varit en dröm sedan urminnes tider. Om inte som en fågel eller som en superhjälte så borde det kanske vara möjligt att sväva lite grann över marken med lite övning om man fokuserar riktigt hårt? Meditation och andlig upphöjelse har ofta utmålats som ett sätt att uppnå det omöjliga.

En del påstår att det går

Ett ganska vanligt fenomen, speciellt på turiststråk i storstäder, är den så kallade “svävande munken”. En person klädd som munk, ibland tillsammans med en medhjälpare, leviterar i stillhet och tystnad en meter eller mer över marken, endast med hjälp av en enkel stav. Det kan se väldigt märkligt eller övertygande ut om man inte vet hur det går till.

 
Inte så magiskt som det kan se ut. Det röda indikerar en dold stålkonstruktion.
Foto: P. Böckman (Gamla stan, Stockholm)

Bara ett partytrick

Dold av “munkens” heltäckande klädsel finns ett stativ med en mer eller mindre bekväm sits att sitta på. Konstruktionen är ganska enkel men eftersom den inte är synlig blir resultatet förvånansvärt övertygande, se bild.

Ofta stabiliseras balansen av en medhjälpare som sitter undertill för att hålla det hela på plats, men “enmans-konstruktioner” är också vanliga och principen är densamma. Självklart finns de dem som medger att dessa karnevalsliknande upptåg är fejk, men ändå hävdar att det visst finns munkar som, efter år av andlig träning, kan göra det på riktigt, utan fusk.

Flying yogis

Den svävande munken som tjänar pengar på gåvor från lättlurade turister är så klart en bedragare, eller möjligen en “underhållare”. Men det finns andra metoder att sväva som praktiseras av andra mer eller mindre själv övertygade utövare. Med idéer som hänvisar till Ayurvediska traditioner eller Transcendental Meditation utgår en idé från att man studsar sittande på en madrass eller studsmatta.

Yogic flying
Så kallad ‘Yogic flying’

När man når högsta punkten så är tricket att man med tankens hjälp ska försöka hålla sig kvar där så länge man kan. Självklart fungerar det inte i praktiken, men om man är villig att tro på det, så kan man övertyga sig själv att man nog blev kvar i luften en aaaning längre än vad som är naturligt.

De som vill sprida idén om att detta går (och det flesta av dem är säkert lika mycket bedragare som de svävande munkarna ovan), sprider gärna stillbilder som genom att ha tagits vi rätt tillfälle kan ge intryck av att det fungerar. Med hjälp av sådant bondfångeri anordnas kurser av så kallade ‘flying yogis’ som vill ge sken av att även du kan lära dig “flyga”. Om du inte lyckas, så är det nog för att din mentala styrka inte är tillräcklig. Men om du bara betalar för en kurs till så fungerar det säkert…

Länkar:
Relatively interesting: How do levitating street performers work
Medium.com: Yogic flying: Meditate your way to a knee replacement

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning