post id: 30483
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=30483
  
Skeptisk måndag

Disney on Ice?

Walt Disney
Walt Disney (Wikimedia Commons)Walt Disney var den första som framgångsrikt insåg att tecknad film kunde fungera även för långfilmer, och inte bara som humoristiska och ytliga kortfilmer. Som få andra skapade han en helt egen genre inom filmindustrin. Tecknad film blev, mycket på grund av Walt Disney, en seriös (eller åtminstone accepterad och dessutom lönsam) del av Hollywood.

Myter och legender

Disney blev under sin långa karriär en välkänd person men var inte särskilt öppen med sitt privatliv. Han undvek oftast ämnen som hörde till hans familjeliv men hade en charmig utstrålning i officiella sammanhang. Det har gett upphov till en mängd spekulationer. Bland annat har det påståtts att han ska ha varit utomäktenskapligt född, blivit avskedad ur armén på grund av oredlighet och att han skulle ha lämnat ett arv efter sig reserverat för den första man som lyckades bli gravid eller föda ett barn. Granskning har visat att det inte ligger någon sanning bakom något av detta.

Pirates of the Caribbean
Entrén till Pirates of the Caribbean, Disneyland
(Wikimedia Commons)

Nedfryst?

Ytterligare ett ihärdigt rykte hävdar att han vid sin död 1966 lät frysa ner sin kropp för att han en dag, när vetenskapen så tillät, skulle kunna botas och återupplivas. Den vanligaste uppgiften är att hans kropp ligger förvarad i en så kallad kryoteknisk kammare på Disneyland i Kalifornien, mer specifikt precis under attraktionen “Pirates of the Caribbean”.

Kryoteknik som sådan diskuterades teoriskt redan under 1950 och 60-talen, så det är inte en omöjlig tanke att Disney skulle ha övervägt idén. Den första människan att bli kryogeniskt nedfryst hette James Bedford och det skedde bara ett par månader efter Disney’s död.

Det finns dock inga samtida tecken på att Disney intresserade sig för kryoteknik, även om det förekom rykten om det redan kort efter hans död. Idén är numera mest känd från två olika biografier om Disney, “Disney’s World” (Leonard Mosley, 1986) och “Walt Disney — Hollywood’s Dark Prince” (Marc Eliot, 1993). Båda böckerna har kritiserats för att vara spekulativa och sakna trovärdiga källor för mycket av vad som påstås.

Tittar man på pålitligare källor så skrev till exempel Disney’s dotter Diane 1972: Det finns absolut ingen sanning i ryktet att min far, Walt Disney, ville bli nedfryst. Jag tvivlar på att min far någonsin hade hört talas om kryoteknik.

Gransknings-sajten Snopes har noggrant studerat en stor mängd påståenden om Disney och hävdar att hans dödsattest anger att kroppen kremerades ett par dagar efter hans död. Om det stämmer, gör det naturligtvis hela historien omöjlig.

Disney on Ice
Disney on Ice (fast på riktigt). Malmö, 2019 (Wikimedia Commons)

Myter om kända personer

Det är inte konstigt eller ovanligt att välkända personer, speciellt de som varit lite hemlighetsfulla med sitt privatliv, blir föremål för spekulationer och legender. Lärdomen är att var försiktig med att utgå från att sådana rykten är sanna.

Länkar:


 

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning