post id: 28075
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=28075
  
Skeptisk måndag

“Birds Aren’t Real”

Birds Aren’t Real
© Madeline Houston / Birds Aren’t Real

 

Alla fåglar har utrotats och ersatts med robotar

Strax efter Donald Trump valts till president i USA, dök en ny konspirations­teori upp i Memphis, Tennessee. Den amerikanska staten skulle ha dolt för allmänheten att alla fåglar hade dött ut och att man i hemlighet hade ersatt dem med mekaniska kopior, maskiner som nu spionerande på folk.

Startades av en 18-åring

Den unge Peter McIndoe betraktade en demonstration från sitt fönster och slogs av den mångfald av galenskaper som spreds av olika demonstranter. Som en markering över hur vansinniga budskap som nu tydligen accepterades så tänkte han ut det tokigaste han kunde komma på. Sedan gick han ner och ställdes sig i demonstrationen. Det han skrev på sitt plakat var “Bird’s Aren’t Real”, ungefär “fåglar finns inte”. Det var en spontant reaktion på hur absurd han tyckte situationen var.

Det dröjde inte länge förrän folk började ställa frågor och McIndoe improviserade fram sina svar på stående fot. Han berättade att han var en del av en rörelse som hade funnits i 50 år och som ursprungligen hade startats för att rädda amerikanska fåglar. Men rörelsen hade misslyckats. “Deep state” hade utrotat alla fåglar och ersatt dem med övervaknings­drönare. De fåglar vi nu ser är istället små fjäder­beklädda robotar som bevakar oss.

The Truth Report
The Truth Report, Youtube (Bird’s Aren’t Real)

Tog fart via sociala media

Hans lilla uppträde filmades och lades upp på Facebook allt spreds sedan på andra sociala media. McIndoe satte ihop en webbsida och broderade ut sin konspirationsteori. Man kunde där läsa allt om hur fåglarna hade försvunnit och köpa reklamprylar med olika budskap för att visa sin support. Han ställde upp på intervjuer där han till synes på full allvar försvarade idén om att alla nuvarande fåglar var konstgjorda. Hans organisation har nu anhängare och medhjälpare runt om i världen.

Den “verkliga” konspirationsteorin

Väldigt få verkar på riktigt tro att fåglar inte finns och ironin framgår tydligt i rörelsens budskap. Istället har det vuxit upp en annan idé. Den verkliga konspirationen ska nu vara att det i själva verket är CIA som ligger bakom “Birds Aren’t Real”. Anledningen skulle vara att misskreditera andra “verkliga” konspirationsteorier, det vill säga en sorts meta-komplott. Genom att förlöjliga konspirationsteorier i allmänhet och distrahera med den här uppenbart påhittade idén så skulle folk bli mindre benägna att genomskåda de andra “sanningarna”, såsom att världen styrs av ödlor eller hemliga sällskap, eller att jorden egentligen är platt.

Länkar:

The Guardian: ‘The lunacy is getting more intense’: how Birds Aren’t Real took on the conspiracy theorists
Birds Aren’t Real: https://birdsarentreal.com/
Youtube: Birds Aren’t Real
Ted Talk: Birds Aren’t Real? How a Conspiracy Takes Flight | Peter McIndoe

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning