post id: 31322
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=31322
  
Skeptisk måndag

Bigfoot

Bigfoot
Bigfoot: Filmruta 354 från den så kallade Patterson-filmen från 1967 (något beskuren)


Ingen tror väl på Bigfoot längre?

Det kan tyckas att vissa gamla myter kan ignoreras eftersom de har tillbakavisats och debunkats så många gånger. Ändå vet vi av erfarenhet att nästan allt gammalt nonsens återkommer så småningom och ompaketeras för nya generationer. Myter som är ihärdiga är det för att de tilltalar vår fantasi och historier som var attraktiva förr är lika attraktiva idag.

Bigfoot eller Sasquatch är de nordamerikanska beteckningarna för ett stort apliknande kryptozoologiskt djur. (Kryptozoologi är läran om djurarter som förekommer i folktro men som inte erkänns av vetenskapen.) Liknande myter förekommer i många delar av världen under olika namn, till exempel Yowie i Australien, Yeti (”Snömannen”) i Himalaya och Yeren i Kina. Bigfoot beskrivs oftast som en stor, muskulös och tvåbent apliknande varelse som är täckt med svart, mörkbrunt eller mörkt rödaktigt hår. Enligt vissa beskrivningar är Bigfoot ungefär 1,8-2,7 meter hög, men uppskattningar om 3,0-4,6 meter förekommer. Ibland beskrivs Bigfoot som mer “människoliknande” och med ett mer människoliknande ansikte.

Patterson-filmen

Det i särklass mest kända ”beviset” för Bigfoots existens är den så kallade Patterson-filmen (även kallad Patterson/Gimlin-filmen eller PGF) från 1967. Den togs med en 16-millimeters Cine-Kodak K-100 kamera i Bluff Creek i Kalifornien av Roger Patterson och Bob Gimlin, och presenterades av dessa som bevis på Bigfoots existens. Filmen, som är strax under en minut lång, ser ut att visa en Bigfoot-liknande varelse som lufsar fram mellan träd i en skog på väg till höger i bild. Vid ett tillfälle vänder varelsen på huvudet i kamerans riktning och man kan ana ett gorillaliknande ansikte. Originalet verkar ha förkommit men åtminstone sju kopior är kända och olika versioner går numera lätt att finna på nätet. Den är filmad utan stativ och är väldigt skakig, men digitalt stabiliserade versioner har också konstruerats i efterhand.1)

Bigfoot
Wikimedia Commons CC 3.0

Efter sex års efterforskningar beskrev Greg Long i boken The Making of Bigfoot: The Inside Story (2004) starka indicier för att filmen är en bluff. Long har hittat och intervjuat en person vid namn Bob Heironimus som hävdar att det var han som bar apdräkten. Han beskriver hur Patterson och Gimlin bad honom agera som Bigfoot i dräkten som var gjord av konstpäls. Dräktens huvud ska ha varit baserad på en amerikansk fotbollshjälm och Heironimus hävdar också att han även hade axelskydd för att bli större.

Long har även intervjuat flera andra som bekräftar Heironimus berättelse, till exempel hans mamma som såg dräkten i en väska dagen därpå, hans då åttaårige brorson som lekte med dräkten, och hans två bröder. Även andra människor såg dräkten strax efter inspelningen: det verkar ha varit allmänt känt i trakten att filmen var en bluff och att Heironimus var personen i dräkten. Flera personer har spontant sagt att man omedelbart kan se att varelsen går på samma karakteristiska sätt som Heironimus. En teknisk detalj som ytterligare stödjer avslöjandet är att varelsens ena öga blixtrar till på en filmruta. Ögat reflekterar ljus på ett sätt som borde vara omöjligt för organiskt material och faktum är att Heironimus har ett konstgjort öga av glas. (Det ska sägas att med filmens dåliga upplösning så är detta argument relativt svagt).

Bigfoot

Andra Bigfoot-observationer

Mängder av observationer av Bigfoot har gjorts genom åren varav en hel del kan avfärdas som uppenbara bluffar. Alltifrån djurkadaver och hemmabyggda dockor har presenterats som bevis på Bigfoots existens av lycksökare och folk som vill göra pengar eller få uppmärksamhet. Oskyldiga men naiva rapporter är också vanliga, bland annat i form av insamlade hårtussar eller liknande. En artikel publicerad i New Scientist i januari 20232) konstaterade att det finns ett klart samband mellan antalet Bigfoot-rapporter och populationen av svart björn i USA. Det skulle tyda på att björnarna (som inte sällan ställer sig upp på två ben) ibland misstas för Bigfoot.

Tillsammans med Loch Ness-odjuret (Nessie) utgör Bigfoot, tillsammans med sina ”kusiner” Yetin och Yowien, den förmodligen mest kända varelsen inom området kryptozoologi.

Länkar:

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning