Christian Dahlström är Årets folkbildare 2019

Christian Dahlström, podcastare, frilansskribent och författare, tilldelas utmärkelsen för sin enträgna och utmärkta grävande journalistik. Framför allt premieras hans arbete i podcasten Sinnessjukt, där han med stort mod och grundligt journalistiskt arbete exponerat maktmissbruk, kvacksalveri och pseudovetenskap, samtidigt som han också verkat folkbildande genom att informera om psykisk ohälsa och vetenskapligt baserade behandlingar.

Årets folkbildare 2019, Christian Dahlström
Årets folkbildare 2019, Christian Dahlström
Foto: Sara MacKey

Bland annat har Dahlström avslöjat redaktionellt slarv, faktafel och pseudovetenskapliga påståenden i Soki Chois Kimchi och kombucha, en bok från Bonnier Fakta som har fått stor uppmärksamhet i medierna för sina påståenden om kost, hälsa och tarmflora.

Senaste bidraget till folkupplysningen är den podcast som publicerades strax innan årsskiftet där Dahlström avslöjade att flera regioner i Sverige har spenderat åtskilliga miljoner kronor av skattebetalarnas pengar på pseudovetenskapliga personlighetstest.

VoF:s ordförande Pontus Böckman säger: ”I en tid när vi översvämmas av falsk information är Christian Dahlströms journalistiska arbete ett föredöme. Trots knappa resurser och med risk att stöta sig med inflytelserika massmedieaktörer har han envist grävt fram hur redaktioner slarvat med källkontroll och att skattemedel har slösats bort på ovetenskapligt nonsens.”

För sina insatser som folkbildare erhåller Christian Dahlström Vetenskap och Folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare 2019 och en prissumma på 30 000 kronor.

Vetenskap och Folkbildning