Årets folkbildare 2015, Institutet
Institutet. Katrin Kasström, Jesper Rönndahl, Karin Gyllenklev, Nils Svennem Lundberg.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Utmärkelsen Årets Folkbildare 2015 går till Sveriges Radios Institutet i P3. Redaktionens medlemmar Karin Gyllenklev, Katrin Kasström, Jesper Rönndahl och Nils Svennem Lundberg har under de år programmet har sänts tillgängliggjort vetenskap och forskning för en bred publik på ett pedagogiskt och underhållande sätt.

Med programledarna Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl i spetsen har programserien visat hur man med humor som verktyg kan nå nya målgrupper. Nyfikenhet och entusiasm har präglat de fem säsongerna. På ett lekfullt och avväpnande sätt har redaktionen i programmets avsnitt utforskat allt från rymdens oändlighet till mördarnyckelpigor och världens sjätte bästa elgitarrists favoritdinosaurier.

Med en innovativ och respektlös attityd har man närmat sig ett stort antal vetenskapliga ämnen på ett charmigt och engagerande sätt. Med hjälp av svenska och internationella experter har man tagit sig an både enkla och komplicerade ämnen med amatörens och lekmannens nyfikenhet. Blandat med humoristiska och musikaliska inslag har man väckt intresse hos lyssnaren på ett sätt som stimulerar till fortsatta undersökningar på egen hand.

Institutet i P3 har visat att vetenskap kan vara underhållande och korrekt utan att fördumma och att det är möjligt att tilltala en publik som vant sig vid dagens mediebrus av snabba och ytliga sound bites. För detta tilldelas Sveriges Radios program Institutet i P3. Vetenskap och Folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare 2015 och en prissumma på 25 000 kronor, och vår förhoppning är att programmet har inspirerat och visat vägen för framtida vetenskapskommunikatörer.

Inslag som nämns i motiveringen:

Vetenskap och Folkbildning