Medicin och media

Anna Bäsén och Mats Reimer

Vetenskap på puben: Två uppmärksammade skribenter samtalar i avspänd miljö om hur media rapporterar, granskar och påverkar. Om svininfluensan, spikmattor och märkliga mirakelkurer. Om källkritik, självutnämnda experter och hur man kan skilja medicin som fungerar från sådan som inte gör det.

Anna Bäsén är medicinreporter på Expressen och Årets folkbildare. Mats Reimer är barnläkare och bloggare på Dagens Medicin

Datum: måndagen den 30 november.

Plats: Restaurang Bazar, Haga kyrkogata 14, Göteborg


Den meningssökande människan

Peter Gärdenfors

Varför genomsyras människans tillvaro av strävan efter mening? Vi söker ständigt efter betydelser och sammanhang, exempelvis i slumpartade händelser som lottovinster och genom att försöka tolka vad någon berättar. Peter Gärdenfors menar att vår unika förmåga till framförhållning, samarbete och sökande efter orsaker har ökat chanserna för artens överlevnad. Men när människans hjärna väl har fått dessa förmågor kan hon inte låta bli att fundera över meningen med livet och andra existentiella frågor.

Peter Gärdenfors är professor i kognitionsvetenskap i Lund och har skrivit flera populärvetenskapliga böcker på svenska, bl a Hur Homo blev sapiens (2000), Tankens vindlar (2005) och Den meningssökande människan (2006).

Datum: torsdagen den 26 november.

Plats: Uppsala Biomedicinskt Centrum (Husarg. 3) föreläsningssal B7:101a (intill restaurang Bikupan). Använd ingång A11 vid parkeringen utmed Dag Hammarskjölds väg.


Vår strävan att bli bedragna

Gunnar Wall

Vår tid kallar sig gärna upplyst. Och åtminstone akademiskt utbildade människor föreställer sig helst att de inte så lätt låter sig luras av humbug och bondfångerier. Ändå sker det om och om igen – i rätt stor skala till och med. Inom den naturvetenskapliga och historiska forskningen liksom inom finansvärlden kan rena bedragare ibland skörda väldiga framgångar. Och sanningen är att en del av skulden ibland måste läggas på offret.

Författaren och frilansjournalisten Gunnar Wall har skrivit boken “Tidernas största bedrägerier” som han också presenterat i en serie inslag i Vetenskapsradion. Med exempel bland annat ur den diskuterar han vår vilja att låta oss luras, vad det beror på att vi fungerar så och vad man kan göra åt det.

Gunnar Wall har varit verksam som journalist sedan 70-talet. Han är också författare till flera böcker, exempelvis “Mörkläggning – statsmakten och Palmemordet” som belönades med priset Guldspaden av Föreningen Grävande Journalister.

Datum: onsdagen den 25 november.

Plats: Hjalmar Bergman-salen, Stadsbiblioteket i Örebro (i¨ngång från Tomgtgränd)


Vad vet vi och hur vet vi det?

Ebba Elwin

I samarbete med Studiefrämjandet kommer VoF anordna tre föreläsningar under hösten. Ämnet för denna gång är psykologin bakom varför vi blir övertygade om det vi tror på. Varför tror vissa på Feng shui och andra på evolutionsteorin? Ebba Elwin kommer prata om olika källor till kunskap och föreställningar.

Föreläsningen är öppen för alla men kostar 80 kronor.

Datum: onsdagen den 18 november.

Plats: Uppsala, Portalgatan 2, ingång A1


Tupp tupp men bara en höna: partnerval och sexuell selektion

Staffan Ulfstrand

Staffan Ulfstrand är professor emeritus i ekologisk zoologi och författare till många populärvetenskapliga böcker om evolutionen, senast “Darwins idé: den bästa idé som någon någonsin haft och hur den fungerar idag” som utkom för ett knappt år sedan. Tidigare har han skrivit bland andra “Kaxiga fåglar: personligheter och relationer i fågelvärlden” (2008), “Elefantens vita betar: rapporter från djurlivet på Afrikas hotade savanner” (2003) och Savannliv (1999). Staffan Ulfstrand är uppskattad och flitigt anlitad som föredragshållare och folkbildare om evolutionen. Han har organiserat och guidat många resor till Afrika.

Datum: tisdagen den 3 november.

Plats: Sal D2, Kungliga tekniska högskolan, Stockholm


Möte med det okända

Per Johan Råsmark

I samarbete med Studiefrämjandet kommer VoF anordna tre föreläsningar under hösten. Ämnet för denna gång är spiritism, spåkonster, astrologi och möten med andar. Några av teknikerna bakom hur medier och andra skapar illusionen av att kunna prata med döda kommer avslöjas.

Föreläsningen är öppen för alla men kostar 80 kronor.

Datum: tisdagen den 13 oktober.

Plats: Uppsala, Portalgatan 2, ingång A1


ADHD hos barn och vuxna – hur kan det se ut i ett livsperspektiv?

Kerstin Malmberg

Kerstin Malmberg är överläkare i barn- och ungdomspsykiatri i Skärholmen, Stockholm. Hon har arbetat sedan slutet av 1980-talet med utredning och behandling av barn med neuropsykiatriska funktionshinder och under fyra år varit chef för en specialenhet för barn med neuropsykiatriska funktionshinder. Hon är doktorand vid Karolinska Institutet och håller på med ett avhandlingsarbete om ADHD och genetik i samarbete med Uppsala Universitets institution för neurovetenskap.

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) finns hos ca 5% av barn och ungdomar och ca 3% i vuxenåldern. Det innebär att personer har svårt med uppmärksamhet (koncentration), överaktivitet och impulsivitet, antingen var och en för sig eller tillsammans. Föredraget kommer att ta upp hur symptomen ser ut över tid och varför prevalensen minskar från barnaåldern till vuxenlivet. DAMP-begreppet kommer också att tas upp. Olika behandlingsstrategier kommer att belysas såsom pedagogiska, familjebehandling och läkemedelsbehandling. Olika orsaker till varför en del drabbas av ADHD kommer även att diskuteras.

Datum: torsdagen den 1 oktober.

Plats: Lindstedtsv 5 Entreplan, sal D2, KTH Stockholm


Förstånd och missförstånd om klimatvetenskapen

Olle Häggström

Föredrag i pubmiljö: Vad är sant och osant i debatten om klimatförändringarna? Olle Häggström, professor i matematisk statistik vid Chalmers tekniska högskola, reder ut begreppen under avslappnade former med efterföljande diskussion.

Datum: måndagen den 28 september.

Plats: Restaurant Bazar, Haga kyrkogata 14, Göteborg


Bok- och Biblioteksmässan

PC Jersild, Håkan Järvå och Charlotte Essén

Söndagen den 27 september (för alla)
11.30-12.00: PC Jersild, Edens bakgård (bok)
14.00-14.30: Håkan Järvå, Sektsjuka och rehabilitering (bok: Sektsjuka)
14.30-15.00: Charlotte Essén, Tro före barnets bästa? (bok: Sektbarn)

Datum: söndagen den 27 september.

Plats: Svenska Mässan i Göteborg, VoFs monter B07:64


Bok- och Biblioteksmässan

Torbjörn Fagerström, Bodil Jönsson och Peter Olausson

Lördagen den 26 september (för alla)
10.00-10.30: Torbjörn Fagerström, Darwin idag – om intelligent design och andra aktuella frågor (bok: Den skapande evolutionen)
13.00-13.30: Bodil Jönsson, Tio år senare – tio tankar om tid (bok)
14.00-14.30: Peter Olausson, Faktoider x 2 (böcker: Fler faktoider”, Är det verkligen sant?)

Datum: lördagen den 26 september.

Plats: Svenska Mässan i Göteborg, VoFs monter B07:64


Bok- och biblioteksmässan

Torbjörn Fagerström, Håkan Järvå och Charlotte Essén

Fredagen den 25 september (främst för branschen)
10.00-10.30: Torbjörn Fagerström, Darwin idag – om intelligent design och andra aktuella frågor (bok: Den skapande evolutionen)
14.00-14.30: Håkan Järvå, Sektsjuka och rehabilitering (bok: Sektsjuka)
14.30-15.00: Charlotte Essén, Tro före barnets bästa? (bok: Sektbarn)

Datum: fredagen den 25 september.

Plats: Svenska Mässan i Göteborg, VoF:s monter B07:64


Alternativmedicin

Dan Larhammar

I samarbete med Studiefrämjandet kommer VoF anordna tre föreläsningar under hösten. Ämnet för denna gång är alternativmedicin. Dan Larhammar tar upp olika exempel på alternativmedicin som t.ex. dåliga eller overksamma bantningspreparat, homeopati och den populära shaktimattan. Dessutom tas några belysande exempel ur medicinhistorien upp.

Föreläsningen är öppen för alla men kostar 80 kronor.

Datum: onsdagen den 23 september.

Plats: Uppsala, Portalgatan 2, ingång A1


Om Oshercentrets verksamhet

Mats Lekander

Föreläsning om verksamheten vid Osher centrum för integrativ medicin.

Mats Lekander är vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Sektionen för psykologi och Osher centrum för integrativ medicin, Karolinska Institutet

Datum: torsdagen den 10 september.

Plats: Lindstedtsv 5 Entreplan, sal D2, KTH Stockholm


The paranormal claims in the Peruvian media

Manuel A. Paz y Miño

Manuel A. Paz y Miño is a lecturer, and humanist and skeptical activist in Peru and is now on a European tour.
For further information, see: : manuelpazymino.blogspot.com

Datum: tisdagen den 9 juni.

Plats: Auditorium Key 1, K house, Campus Valla, Linköping


Darwin i samhällsdebatten

Torbjörn Fagerström

Föredraget kommer att diskutera olika missuppfattningar av evolutionen, inte bara “intelligent design” utan även andra vanliga missförstånd, bland annat om pågående evolutionära processer och om determinism.

Torbjörn Fagerström har varit professor i teoretisk ekologi vid Lunds universitet och har varit prorektor vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Han har skrivit en populärvetenskaplig bok om evolutionen, har medverkat i TV-programmet Fråga Lund och har hållit många populärvetenskapliga föredrag för såväl gymnasister som Senioruniversitetet. Under fyra år vara han kolumnist på DN:s ledarsida. Han utsågs till Årets folkbildare 2001 för sina klargörande beskrivningar av biologi och betydelsen av grundforskning. Han har även skrivit en uppmärksammad bok tillsammans med teologiprofessorn Carl Reinhold Bråkenhielm: Gud & Darwin – känner de varandra?

Datum: onsdagen den 3 juni.

Plats: Sal E1, KTH, Osquars backe 2 eller Lindstedtsvägen 3, Stockholm


Särskilt medlemsmöte; Fyllnadsval till styrelsen

Ordförande

Fyllnadsval till Styrelsen

1) Val av mötefunktionärer: ordförande, sekreterare, justeringsman (tillika rösträknare)
2) Godkännande av kallelseförfarandet
3) Fastställande av föredragningslistan
4) Val av styrelseledamot
5) Mötet avslutas

18.30 Föredrag av Torbjörn Fagerström

Datum: onsdagen den 3 juni.

Plats: Sal E1, KTH, Osquars backe 2 eller Lindstedtsvägen 3, Stockholm


Bland tomtar och troll – om alternativmedicin i medierna och medicinjournalistik

Anna Bäsén

Anna Bäsén har i flera omfattande grävande reportage visat hur utövare av alternativmedicin använder verkningslösa metoder, ibland till rena ockerpriser. Bland de verkningslösa metoder hon granskat ingår homeopati, överdosering av vitaminer och mineraler samt vissa pseudovetenskapliga blodanalyser. VoF anser att hennes insatser är särskilt betydelsefulla eftersom massmedia ofta har en förbluffande godtrogen inställning till alternativmedicin. Även myndigheter har en passiv hållning gentemot bluffmetoder och falsk marknadsföring.

Anna Bäsén är medicinreporter på Expressen och utsågs till Årets folkbildare 2008 för sina kritiskt granskande reportage om alternativmedicinska behandlingsmetoder.

Datum: tisdagen den 26 maj.

Plats: Uppsala Biomedicinskt Centrum (Husarg. 3) föreläsningssal B42 (intill restaurang Bikupan). Använd ingång A11 vid parkeringen utmed Dag Hammarskjölds väg.


A Mystery Detective in Search of Strange Tales: 20 years of of research among ghosts, super-humans and other anomalies

Massimo Polidoro

For a description, see below.

Datum: onsdagen den 13 maj.

Plats: Ekmansalen, Evolutionsbiologiskt centrum (EBC), Norbyvägen 18, Uppsala


A Mystery Detective in Search of Strange Tales: 20 years of of research among ghosts, super-humans and other anomalies

Massimo Polidoro

During the last 20 years, Massimo Polidoro has investigated dozens of cases of supposed paranormal events and historical enigmas. His work has helped shed new light on famous cases like Eusapia Palladino’s seances, Houdini and Conan Doyle’s battles, the creation of Spirit Moulds, Alla Vinogradova’s PK demonstrations, Uri Geller’s performances… He has conducted many on site investigations (haunted castles, firewalk activities, poltergeist episodes, crop circles…) and has tested dozens self-proclaimed psychics. Clairvoyants, mediums, human magnets, girls with X-ray eyes, table-tippers, prophets, healers and many other claimants have been tested by Massimo along the years. Although the results have so far never provided proof of real paranormal activities taking place, they nevertheless tell a fascinating story on the human will to believe and capacity to self deceive. The results of Massimo’s work have been published in various journals, including The Skeptical Inquirer and the Journal of the Society for Psychical Research, and in books like Secrets of the Psychics and Final Seance. In telling these fascinating stories during his lecture, Massimo makes ample use of video material, live demonstrations, magic tricks and experiments involving members of the audience.

Massimo Polidoro, co-founder and Executive Director of CICAP (The Italian Committee for the Investigation of Claims of the Paranormal) and Research Fellow of CSI (The Committee for Skeptical Inquiry), is one of the foremost investigators on the paranormal and the occult. Psychologist, author and magic expert Massimo also teaches a Course in “Scientific Method, Pseudoscience and Anomalistic Psychology” at the Faculty of Psychology, University of Milano (Italy). He was the only student James “The Amazing” Randi ever apprenticed for over a year in the art of investigating extraordinary claims and is currently a successful author of many books and a TV personality (his latest TV series, “Legend Detectives”, was broadcasted internationally by Discovery Channell). He is successor to Martin Gardner in holding a regular column on The Skeptical Inquirer and has seen his 30 books translated in various languages, including English, Spanish, Brazilian, Estonian, Polish and Hungarian. For more information:

A profile: http://www.csicop.org/genx/polidoro/index.html
A Wikipedia bio: http://en.wikipedia.org/wiki/Massimo_Polidoro
Official website: http://www.massimopolidoro.com

Datum: tisdagen den 12 maj.

Plats: Sal E1, KTH, Osquars backe 2 eller Lindstedtsvägen 5, Stockholm


A Mystery Detective in Search of Strange Tales: 20 years of of research among ghosts, super-humans and other anomalies

Massimo Polidoro

For a description, see above.

Datum: måndagen den 11 maj.

Plats: Pedagogiska Institutionen, Göteborgs universitet, Hus A, Kjell Härnqvistsalen


Evidensbaserad praktik i socialt arbete

Karin Tengvald

Socialt arbete riktar sig till klienter och brukare, främst av insatser från socialtjänsten, men i viss mån även till patienter, skolungdomar och andra som har behov av sociala insatser. Från att ha varit ett relativt nytt kunskapsområde har det sociala arbetets empiriska bas nu börjat växa nationellt i någon mån men framförallt internationellt, och idéerna om en evidensbaserad praktik fått allt starkare fäste. Hur har detta ”nya” kunskapsområde hanterats akademiskt och hur har forskning och praktik samspelat?

Karin Tengvaldär verksam vid Socialstyrelsen och var tidigare chef för Institutet för utveckling av metoder i socialt arbete (tidigare Centrum för utvärdering av socialt arbete). Hennes uppdrag har varit att producera, sprida och småningom också stödja implementeringen av bedömnings- och behandlingsmetoder i socialt arbete, som har gott vetenskapligt stöd.

Datum: tisdagen den 21 april.

Plats: Sal D1, KTH, Lindstedtsvägen 17, 2 tr, Stockholm


Konstituerande årsmöte för VoF:s lokalavdelning i Göteborg

Kallelse till konstituerande årsmöte för VoF:s lokalavdelning i Göteborg

Konstituerande möte för VoF:s lokalavdelning i Göteborg hålls lördagen den 28 mars, kl. 14:00 i Folkets Hus, Olof Palmes Plats, Göteborg (Sal: Saltö).

Förslag till dagordning

§1 Mötets öppnande
§2 Fastställande av röstlängd
§3 Val av mötesordförande
§4 Val av mötessekreterare
§5 Val av protokolljusterare och rösträknare
§6 Dagordningens godkännande
§7 Konstituerande av lokalavdelningen
– fastställande av stadgarna
– val av styrelseordförande
– val av vice ordförande
– val av styrelseledamöter
– val av styrelsesuppleanter
– val av valberedning
§9 Mötet avslutas

Förslaget till dagordning tar inte upp frågor om lokalavdelningens ekonomi, då riksföreningens styrelse föreslår att bokföring och revision blir gemensam med riksföreningen.

Arbetsgruppen bakom bildandet av lokalavdelningen har hittills bestått av:

David Eskilsson
Ulrik Fallström
Peter Olausson
Madeleine Wendel

Du som är intresserad av att deltaga i det framtida styrelsearbetet eller med något nyttigt göromål inför bildandet av sagda lokalavdelning, uppmanas varmt att snarast höra av dig till någon av ovanstående.

Datum: lördagen den 28 mars.

Plats: Folkets Hus, Olof Palmes Plats, Göteborg (Sal: Saltö)


Charles Darwin and Natural Selection: Myths and Reality

Michael Conlon

Charles Darwin is without doubt a man whom, 200 years after his birth, continues to excite strong passions. He has been subject to a vigorous campaign of vilification and character assassination by the creationists and Religious Right. On the other hand, he has been presented as a kind of secular saint by supporters of the theory of Natural Selection and qualities have been ascribed to him that he probably did not possess. This talk will attempt the impossible task of providing a balanced view of the man and his achievements and will try to show that if you “do not believe in evolution” it just means that you do not understand what the term means.

Michael Conlonis Professor of Biochemistry at the United Arab Emirates University in Al-Ain, U.A.E. whose home is in Omaha, U.S.A. He is a long-standing member of the R.E.A.S.O.N. (Rationalists, Empiricists, and Skeptics of Nebraska) group whose aims and activities are very similar to those of Vetenskap och Folkbildning. His concerns are with the prevalence of irrationality, pseudoscience and superstition in our society.

Datum: måndagen den 23 mars.

Plats: Sal E1, KTH, Osquars backe 2 eller Lindstedtsvägen 5, Stockholm


Årsmöte

På årsmötet sker redovisning av det gångna året samt val av nya funktionärer mm. Efter årsmötet blir det föredrag av årets folkbildare.

Information om vilken sal i ABF-huset som används finns på skärm i entréhallen.

Datum: lördagen den 14 mars.

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm


Bland tomtar och troll. En medicinjournalist rapportar inifrån de alternativmedicinska klinikerna.

Anna Bäsén

Anna Bäsén är medicinreporter på Expressen och utsågs till årets folkbildare för sina insatser, speciellt under 2008.

Datum: lördagen den 14 mars.

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm


Sektbarn

Charlotte Essén

Journalisten Charlotte Essén har under flera års tid haft kontakt med människor som är uppvuxna i sekter. I boken Sektbarn samlas deras historier om förnedring, skrämsel och utnyttjande i religionens namn. Den gemensamma nämnaren är barnens utsatthet och ledarens oinskränkta makt. Författaren möter också personer med kunskap om sekter och religiös fundamentalism, samt representanter för polis, rättsväsende och psykiatri.

Sektbarn är inte ett angrepp på religion. Det är en akut varning om vad som kan hända när fundamentalistiska grupper isolerar sig och utan insyn och på egna villkor tillåts uppfostra barn.

Charlotte Essén, född 1957, är frilansjournalist med inriktning på medicin, med mångårig erfarenhet som skribent i bland annat Dagens Nyheter. Hon har tidigare skrivit boken Samtal i självhjälpsgrupp (2003), Wahlström & Widstrand, och är delaktig i boken Stödgrupper för barn och ungdomar(2008), Studentlitteratur.

Datum: onsdagen den 28 januari.

Plats: Sal E1, KTH, Osquars backe 2 eller Lindstedtsvägen 5, Stockholm

Vetenskap och Folkbildning