Vi delar inte Per Magnussons negativa bild av vår produkt i Folkvett 2013:1 och vill härmed bemöta och förklara vad som ligger till grund för våra beskrivningar. Vi beklagar att vi inte fick möjlighet att bemöta detta före publicering och ge en så korrekt bild som möjligt. Vi tror på öppenhet och att korrekt information gynnar alla.

Magnusson frågar om vår kalklösare är en ”bluff eller billig problemlösare”? Vi vet att det är en billig problemlösare, just mot kalkbeläggningar. Vi har sedan 1994 arbetat med kalklösarna Aqua 2000, Aqua 3000 och Aqua 5000 och har över 50 000 st installerade.
Vi anger fel när vi skriver järnpartiklar och detta ska vi självklart ändra omgående: det rätta ska vara metalliska partiklar. När det gäller andelen järn i vatten eller andelen magnetiska partiklar så finns det nästan alltid den mängd som våra apparater kräver för full funktion, så därför anger vi inte detta som ett krav.

Att det går åt 25% mindre disk- och tvättmedel beror på en minskad ytspänning som redovisas i Allan Jerbos rapport. Detta är idag ännu väsentligare för konsumenten. Nya disk- och tvättmaskiner förbrukar så lite vatten att om man överdoserar så kan problem uppstå med att lösa upp tvättmedlet, oavsett kalkproblem eller inte.
När det gäller bilder på element med och utan kalk så är dessa tagna i maskiner med Aqua 2000 resp. utan Aqua 2000 monterad hos kund.

Vi har inte ändrat eller påverkat någon av texterna vi refererar till utan bara arkiverat dessa ihop med annat material för att bifoga till kund vid efterfrågan. De kunder som har en positiv erfarenhet har Magnusson helt lämnat åt sidan. När det gäller Magnussons fråga om industriella installationer ber vi att få hänvisa till dokumentation som vi tillhandahåller på förfrågan.

VTT-testet är gjort av ett ackrediterat institut som vi inte har anledning att ifrågasätta. Då skulle även Intertek-Semko och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut ifrågasättas. Vi tror att deras kompetens är fullt tillräcklig. Testet är inte gjort på uppdrag av oss utan av två kunder till oss.

En av våra stora kunder har gjort ett eget test liknande VTT:s, men med två ledningar och kopparrör som matade 25 l/min i 5 dygn ned på en glasskiva. Ledning 1 var utan Aqua 2000 och ledning 2 hade Aqua 2000 installerad. Resultatet blev exakt detsamma som i VTT-testet.

När det gäller rörmokarens handlande med Magnussons mors enhet så erbjuder han ett återköp helt enligt våra föreskrifter. Alla konsumenter och professionella kunder har ett års full returrätt på enheterna utan att vi kräver någon motprestation, förutom att kunden betalar returfrakten. Vi får tillbaka ca tio apparater per år och då främst av kunder som underskattat sin förbrukning eller valt för liten enhet.

Björn Långberg
Trebema AB
Ansvarig för Trebema Kalklösare sedan 1994

Vetenskap och Folkbildning