Sverige

Mittuniversitetet värvar med astrologi

I slutet av mars hade Mittuniversitetet följande text på sin hemsida: ”Vilket djur är du i den kinesiska zodiaken? Fråga draken om råd inför ditt val till Mittuniversitetet”. Dessvärre var det inte ett aprilskämt. Mittuniversitetets rektor Anders Söderholm förklarade att kampanjen, som utformats av reklambyrån Vinter med huvudkontor i Luleå, vill väcka uppmärksamhet ”hos utvalda målgrupper” genom att anspela på att detta drakens år är ett år av förändring och nya vägval, med förhoppningen att det ska leda till valet att studera. Oavsett vilka utbildningar som de rekryterade studenterna valde – låt oss hoppas att Mittuniversitetet ser till att dessa ”utvalda målgrupper” får ta del av vetenskapliga studier som visar att astrologi totalt saknar vetenskaplig grund och bygger på fantasier och önsketänkande. Man kan förstås också undra hur många studenter Mittuniversitetet misslyckades med att rekrytera på grund av hänvisningen till sedan länge motbevisad pseudovetenskap. Och vilka studenter de skrämde bort.

Dan Larhammar

Är du råtta eller kanske häst?

Svenska laseragenturen Säga vad man vill om Svenska laseragenturen, men blyga är de inte. I juni fick jag opåkallat deras ”Laserbrev” med ett erbjudande: ”Vid köp av Laser i samband med Laserkurs bjuder vi på hela kursavgiften!”. Apparaten i fråga är en ficklampsliknande sak som man trycker mot patienten. En alternativmedicinsk läkegubbe från Bergslagen avporträtteras och intygar: ”Tog med mig lasern på släktträff med 23 personer! Fixade en Masseter (hon trodde hon hade infektion i en visdomstand), två lumbago, tre Trapezius, en Serratus ant. Med aktiv triggerpunkt ner i arm och fingrar, ett postoperativt sår, (Hade kapat toppen på pekfingret) … De hade alla ett gemensamt: De såg ut som fågelholkar efter behandlingen… Visst ja, en whiplash också…” Svenska laseragenturens affärsidé är på sätt och vis både mer och mindre klandervärd än den enskilde kvacksalvarens. Å ena sidan lurar inte Laseragenturen själva några patienter. Men å andra sidan bidrar de till att sprida en verkningslös behandlingsmetod genom att locka folk att försöka tjäna pengar på den, både som utövare och som återförsäljare av laserlampan. Och ärevördiga Axelsons gymnastiska institut som haft samma slags affärsidé i årtionden är med och annonserar.

MR

Morgonsoffa med sur bismak

I TV4-programmet Nyhetsmorgon den 19 augusti 2012 talades om hur blodets pH-värde påverkar vår hälsa. En av gästerna i studion var Sara Karlsson, VD för pH-balans AB . Hon jämförde ett ”surt blod” med ”försurade sjöar” (vilket programledaren upprepade). Redaktionen gav också utrymme åt Ragnar Rylander, en kontroversiell forskare som i strid med den vetenskapliga konsensusuppfattningen påstod att migrän och ledvärk kan botas genom att balansera pH-värdet i blodet. Flera märkliga påståenden finns på pH-balans AB:s hemsida. Huvudbudskapet är att nästan alla människor är försurade, bl.a. för att dricksvatten och odlad mat försurats under årtionden. Denna obalans i kroppens pH har gett upphov till en lång rad sjukdomar som kan behandlas genom att man äter kalk, precis som kalkning av sura sjöar. Men det är inte bara vatten och mat som orsakar försurade kroppar, utan även exempelvis inre stress, kostcirklar, motionerande, tallriksmetoder och mycket annat. Till och med tankar kan öka surhetsgraden: ”Tänk på att psykologiska tankar (förut/ sedan) också försurar dig och stör den elektromagnetiska ordningen”. En lång rad sjukdomar och symptom räknas upp (däribland ”tumörer”), som företaget kan erbjuda hjälp mot: ”Alla försurade människor – speciellt västerlänningar skulle inutikalkas! Resultatet skulle på kort tid bli en halvering av all värk, stelhet, allergisk astma, karies, migräner, myalgier, ledbesvär, hudproblem, humörsvängningar, benskörhet osv. För ett par till tre kronor om dagen!”

Joacim Jonsson

Södertörns högskola och antroposofin

Artur Granstedt är docent vid Södertörns högskola och koordinator för forskningsprojektet BERAS Implementation: ”Baltic Ecological Recycling Agriculture and Society”. Dessutom är han en av de ledande vid den antroposofiska stiftelsen Biodynamiska forskningsinstitutet i Järna. Södertörns högskola har tydligen inget emot att kopplas ihop med pseudovetenskap.

Bo Persson

Avslag för mobilöverklagande

Vi har i Folkvett tidigare rapporterat om en elöverkänslig man i Dalarna som fick miljönämnden i Mora-Orsa att ålägga mobiltelefonoperatörer och andra att närapå släcka ned möjligheterna att tala i mobiltelefon och se på analog TV i norra Dalarna. Efter massmedieuppmärksamhet stoppades processen från politiskt håll, och miljönämnden lade ner hela ärendet (efter att det redan i onödan kostat hundratusentals kronor). Den elöverkänslige mannen överklagade då miljönämndens beslut till länsstyrelsen i Dalarnas län, och begärde att länsstyrelsen skulle inhämta ett förhandsavgörande från EU-domstolen om försiktighetsprincipens tillämpning. Den 22 augusti 2012 beslutade länsstyrelsen att avslå överklagandet, med motiveringen att ”länsstyrelsen per definition inte är en domstol. Länsstyrelsen är därför inte behörig att inhämta förhandsavgörande från EU-domstolen”.

JJ

Utrikes

Mammutfilm avslöjad

En kort och grynig videosnutt som påstods visa en livs levande mammut i Sibirien fick rubriker i massmedier över hela världen i februari 2012. Mindre nogräknade kryptozoologer (personer som letar efter ovanliga eller utdöda djur) blev förstås förtjusta. Men det fanns också personer som trodde att filmen var en bluff, eller att djuret som syntes inte var en mammut utan t.ex. en björn som höll en stor fisk i munnen. Det visade sig så småningom att filmen var en bluff. Avgörande var att man hittade exakt samma filmsekvens upplagd redan några månader tidigare på YouTube – men då utan någon mammut. Uppenbarligen hade någon tagit filmsekvensen från Sibirien och lagt in ”mammuten” digitalt. Upphovsmannen till originalfilmen, Ludovic Petho, uppges försöka få bluffmakaren straffad för upphovsrättsbrott. (Källa: Artikel av Benjamin Radford i Skeptical Inquirer May/June 2012, s. 6–7.)

JJ

Inre kraft eller yttre glöd?

Vid en festival med namnet Unleash the Power Within (”Frigör den inre kraften”) i San José, Kalifornien, blev 21 personer brända, en del av dem svårt, när de vandrade på glödande kol, meddelar brandkåren i San José enligt Yahoo News 2012-07-22. Inspirationstalaren Tony Robbins och hans företag Robbins Research International arrangerade det hela. Enligt företagets hemsida har Robbins skrivit fem böcker som givits ut på 14 språk, och har sålt mer än 40 miljoner ljudkassetter med ett utvecklingsprogram som kallas ”Personal Power”. Glödvandring har Robbins arrangerat många gånger, och syftet uppges vara att få deltagarna att ”förstå att det absolut inte finns något som de inte kan övervinna”.

JJ

Europeiskt alternativ till Randis pris

De belgiska, flamländskspråkiga skeptikerna (www.Skepp.be) lät i augusti 2012 meddela att de tillfälligt, med start i oktober 2012, höjer sitt pris för den som under kontrollerade former kan demonstrera en paranormal förmåga eller liknande. Priset har tidigare varit på 10 000 euro, men höjs nu till 1 miljon euro under ett års tid. Pengarna har deponerats hos notarius publicus den 25 augusti. De belgiska skeptikerna erbjuder Wifi-motståndare förlorade Arthur Firstenberg i Santa Fe, New Mexico, USA, har beskrivits som ”Wifi-fanatiker” av lokaltidningen Santa Fe Reporter, som berättar (18 september 2012) att han just förlorat målet där han stämt sin granne på över en miljon dollar för ”skador, sjukdom, smärta och lidande” som ska ha orsakats av grannens trådlösa nätverk. Domaren Sarah Singleton bedömde att bevisningen som Firstenberg lade fram var opålitlig, huvudsakligen eftersom den inte överensstämde med vetenskaplig konsensus inom området Singleton hade redan tidigare fastslagit att Firstenberg inte tillförlitligt kunde fastställa om elektromagnetiska fält var närvarande eller ej, då han vägrat att ställa upp i blindade provokationsförsök.

JJ

Föreningen

VoF 30 år: fira med en bok!

Den 4 december fyller Föreningen Vetenskap och Folkbildning 30 år! Det fi rar vi med ett bokerbjudande i samarbete med Fri Tanke Förlag. Förre VoF-ordföranden Jesper Jerkert har just kommit ut med den skeptiska uppslagsboken Från Ad hoc till Önsketänkande. En guide till pseudovetenskapens värld. I stället för normalpriset 175 kr plus frakt betalar medlemmarna 100 kr plus frakt. Rabattkod har skickats ut separat till VoF:s medlemmar.

MR

Vetenskap och Folkbildning