Sverige

Axelsons Gymnastiska Skojeri
Under många år har Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm utmärkt sig genom att ge pseudovetenskapliga kurser. Nu är det dags igen: i en annons i Dagens Nyheter den 13:e februari bjöd skolan in till ett kostnadsfritt föredrag om ”bioenergiterapi” av Boris Aranovich. Denne driver företaget Människans Resurser AB som har en bred flora av pseudovetenskapliga metoder på repertoaren: bioresonans (EIS), ”aktivt vatten” och healing, för att inte tala om apparaten Alfa som påstås både diagnostisera och förbättra hälsoparametrar med en ”neurodynamisk analys av hjärtrytmernas variabilitet”.

Det sägs nämligen vara så att ”alla processer i människans organism återspeglas i förändringar av hjärtats rytmer”.

Axelsons erbjuder ytterligare tvivelaktiga eller direkt pseudovetenskapliga kurser som zonterapi, akupressur, koppning och rosenmetoden, vilken bland annat påstås finna samband mellan emotionella minnen och muskulatur.

Grundaren Hans Axelson belönades 2007 med utmärkelsen Årets Företagare av Stockholms Stad som hävdade att verksamheten ”fått full acceptans”. Marknadens kriterier är uppenbarligen helt annorlunda än vetenskapens.

Dan Larhammar

 

Waldorflärare slipper visa leg
I enlighet med regeringens beslut kommer Sverige att införa en lärarlegitimation. Det innebär att efter 1 juli 2015 så kommer det att krävas särskild legitimation för att få undervisa och sätta betyg i den svenska grundskolan. Efter 1 augusti i år kan lärare börja ansöka om denna legitimation hos Skolverket.

Några lärarkategorier är dock undantagna: modersmålslärare, yrkeslärare, lärare i vuxenundervisning (individuella kurser eller orienteringskurser i kommunal vuxenutbildning), lärare i vissa tvåspråkiga skolor… och som vanligt även den antroposofiska verksamheten.

Waldorflärare slipper även i fortsättningen skaffa legitimation för att få undervisa och sätta betyg.

Kjell Strömberg

 

Boots marknadsför bluffmetoder
Den brittiska apotekskedjan Boots, som öppnade sin första svenska butik den 1 mars, fortsätter enligt The Times 2011-02-05 sin marknadsföring av verkningslösa preparat. Exempelvis påstår Boots på sin webbsajt att bebisars smärta vid tandbildning kan lindras av kamomill, homeopatiskt utspädd tusen miljarder gånger. Hosta och förkylning hos barn och vuxna sägs kunna behandlas med ett preparat bestående av bordssalt, kaliumklorid och järnfosfat, samtliga spädda 1 miljon gånger. Mot klimakteriebesvär säljer Boots en liten permanentmagnet att lägga i trosorna för att lindra värmevallningar och torra slemhinnor.

Man undrar om riksdagen vid sitt beslut 2009 om omreglering av apoteksmarknaden var beredd på att sådan humbug skulle kunna följa.

Det är bara att hoppas att responnytillträdde vice vd för Boots Farmacevtföretagarna, Lennart Axelsson, som tidigare var förbundsdirektör på Farmacevtförbundet, kan förmå Boots att avstå från sådant charlataneri inte bara i Sverige utan även i övriga länder där kedjan är verksam.

Dan Larhammar

 

LCHF-ambitioner vanliga i Sverige

LCHF betyder ”Low Carbohydrates, High Fat”, och är en alternativmedicinsk kostlära där man drar ner på socker och stärkelse för att i stället fylla sitt energibehov främst med fett. Syftet varierar: en del utövare äter LCHF för att gå ner i vikt, andra för att de hoppas på andra hälsoeffekter.

Den vetenskapliga medicinen ställer sig frågande och ser ingen grund till någondera förhoppningen. LCHF är av någon anledning populär i Sverige men inte alls lika mycket i andra länder. Som framkom i samband med utdelningen av VoF:s antipris Årets Förvilsamband lare 2009 har vissa utövare dessutom ett synnerligen passionerat engagemang i denna kostlära.

Optimal Förlag i Sundbyberg ger mest ut handledningar om datorprogram och digitalfoto, men har även en ansenlig utgivning om LCHF.

I mars offentliggjorde man en opinionsundersökning som Demoskop gjort på förlagets uppdrag. Av 1 000 telefonrespondenter svarade 23% att de delvis (eller mera sällan helt) ”försöker anpassa sin kost enligt metoden att äta fett men minimera intaget av kolhydrater”.

I vilken mån respondenterna lyckas med denna föresats och vad effekterna är frågade inte Demoskop. Ej heller varför folk gör så. Undersökningen bekostades, av pressmeddelandet att döma, som ett led i marknadsföringen av en ny LCHFbok från Optimal. Tanken var tydligen att om det är poppis så måste det vara bra.

Visst måste det vara frustrerande för många att vetenskapen inte har hittat något trollspö för magisk viktnedgång. ”Ät mindre och motionera mer” är varken en enkel metod eller något som Optimal eller andra aktörer i bantningsindustrin kan tjäna pengar på. Men i längden kommer väl även denna frälsningslära sjunka tillbaka ner i den alternativmedicinska undervegetationen.

MR

Spikmattereklam fälld
Företaget Mattkometen har fällts i tingsrätten för vilseledande marknadsföring av en s.k. spikmatta. Företaget påstod att mattan kunde bota sjukdomar som depression, KOL och migrän. Företaget dömdes att böta 500 000 kr och förbjuds att använda liknande formuleringar i fortsättningen. (Källa: E24, 2011-05-10.)

JJ

 

Utrikes

Sai Baba död
Sai Baba, indisk religiös ledare, avled den 24 april 2011. Han var född den 23 november 1926 och hette ursprungligen Sathyanarayana Raju. Han ansågs vid mitten av 1990-talet ha ca 6 miljoner anhängare och var kanske mest känd för sina påstådda mirakler, som bl.a. innefattade materialisationer av helig aska och annat. Inget av dessa mirakler är dokumenterade på ett sådant sätt att det finns någon anledning att tro att de är genuina. Tvärtom har de indiska skeptikerna och andra dokumenterat fusk- och trollerimetoder vid åtskilliga tillfällen. En stor mängd avhoppare från Sai Babas organisation har dessutom vittnat om hans sexuella övergrepp och pedofili.

JJ

 

Föreningen

VoF:s årsmöte
VoF:s årsmöte hölls 2 april i området Kräftriket nära Stockholms universitet. Det inramades av diverse skeptiska aktiviteter och föredrag, bl.a. av Årets folkbildare Åsa Vilbäck. Vid årsmötet avgick fyra personer ur styrelsen: Dan Israel, Jesper Jerkert, Malin Sandström och Johan Sperling.

Tre nya styrelseledamöter valdes in, i enlighet med valberedningens förslag: Maria Berglund, psykolog inom vuxenpsykiatrin och känd bl.a. för sin medverkan i Skeptikerpodden, Mattias Westermark, lärare i matematik, kemi och biologi, samt Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist och doktorand i biologi vid Lunds universitet.

Hanno Essén avgick som ordförande men kvarstår som styrelseledamot. Ny ordförande för VoF är Martin Rundkvist. Även Aija Sadurskis avgick från sin post som vice ordförande men kvarstår i styrelsen. Ny vice ordförande är Elisabeth Rachlew.

Den nya styrelsens hela sammansättning är följande: Martin Rundkvist (ordf.), Elisabeth Rachlew (vice ordf.), Jan Wallin (kassör), Maria Berglund, Per Edman, Hanno Essén, Sven Ove Hansson, Joacim Jonsson, Torill Kornfeldt, Dan Larhammar, Peter Olausson, Aija Sadurskis, Kjell Strömberg och Mattias Westermark.

Inga motioner var inlämnade till årsmötet. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för år 2010. Frågan om ansvarsfrihet gick till omröstning, då några få föreningsmedlemmar som också företrädde Stockholmsinitiativet ville neka styrelsen ansvarsfrihet. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet med röstsiffrorna 46 mot 4.

Ekonomiskt gick 2010 med förlust på 90 000 kr. Det var en nästan 50 000 kr mindre förlust än den budgeterade.

Föreningen har sedan några år en del pengar på banken, och meningen är att dessa ska användas i verksamheten. Styrelsen har därför budgeterat med en rejäl förlust även år 2011. För att kunna upprätthålla den aktivitetsnivå som rått under senare år föreslog styrelsen likväl en höjning av medlemsavgiften från 200 kr till 250 kr fr.o.m. år 2012. Detta beviljades av årsmötet.

JJ

Ledamot lämnar VoF-styrelsen för Vetenskapsradion
Med blandade känslor får vi i VoF-styrelsen tillkännage att en av våra nyaste ledamöter har fått ett drömjobb som vetenskapsjournalist — men att hennes nya arbetsgivare kräver att hon klipper banden med VoF och andra organisationer där medlemskap kan ställa hennes opartiskhet i fråga. Torill Kornfeldt kommer snart att tillträda en tjänst på Vetenskapsradion i Uppsala, och hela styrelsen önskar henne all lycka på sitt nya jobb.

Men till Vetenskapsradions ledning vill jag personligen säga följande. Vore det inte bättre om ni krävde att era anställda går med i VoF?

MR

Vetenskap och Folkbildning