59 SECONDS. THINK A LITTLE, CHANGE A LOT Richard Wiseman Macmillan 2009. 358 s.

Kanske är 59 seconds den ultimata självhjälpsboken. I den räknar den brittiske psykologiprofessorn Richard Wiseman upp vetenskapliga experiment som säger en hel del om hur vi människor fungerar och reagerar. Där finns en hel del lärorikt att ha med sig i vardagen i form av handfasta tips.

En del av dem känns igen från annan självhjälpslitteratur, som t.ex. att föra dagbok över tre saker man är tacksam över varje dag, hur triviala de än må vara. Den metoden ordineras bland annat även i Mia Törnbloms bästsäljande bok Självkänsla nu! Men det finns även lite mer okonventionella råd att ta till när man känner sig deppig.

Till exempel att hålla en penna mellan tänderna utan att den får nudda läpparna, så att man tvingar sig till ett konstgjort leende. Hjärnan är nämligen inte smartare än att den reflexmässigt reagerar på ansiktsmusklernas välbekanta rörelse, och muntras därmed upp. Observera att flinet måste hållas i minst 30 sekunder! Att sammanfatta otaliga studier av människans psyke på ett begripligt och applicerbart sätt är en välgärning. Boken är dessutom välskriven och humoristisk.

Redan beskrivningen av de olika experimenten är underhållande. Vad roligt det måste vara att få hitta på dem! Och att genomföra dem! Vissa slutsatser är förstås välbekanta, som den att man efter att ha uppnått en viss standard inte blir varaktigt lyckligare av materiella ting. Vissa gånger kan man känna att slutsatserna forskarna drar kanske är något långtgående, men så finns de mer oväntade resultaten, som att belöningar inte nödvändigtvis får folk att jobba hårdare.

Tvärtom kan de känna att “Jaha, jaså, den här sysslan är alltså så tråkig och jobbig att jag får bra betalt för att utföra den.” Lägre löner till VD:ar, genast! Wiseman täcker in det mesta, från det mest grundläggande ämnet lycka, till hur man gör ett gott intryck, ser till att få saker gjorda, blir mer kreativ, hittar kärleken, går ner i vikt, får bättre relationer och blir en bättre förälder.

Det här är en perfekt present att ge med glimten i ögat. Särskilt till självhjälpsjunkies förstås, men även till folk som gillar Malcolm Gladwells Blink eller The Success Factor.

Alla kan behöva små tips som underlättar i vardagen, som hur man får tillbaka sin borttappade plånbok och hur man får folk att hjälpa en. Kom bara ihåg att inte belöna dem alltför rikligt.

YuSie Rundkvist Chou, journalist och Kinakonsult

Vetenskap och Folkbildning