Publicerat i Folkvett nr 2/2006.

Kimmo Eriksson, professor i matematik vid Mälardalens högskola och ledamot av VoF:s styrelse, rapporterar från Kropp & själ-mässan.

Som research inför ett skönlitterärt projekt bevistade jag i april Kropp & själ-mässan i Liljeholmen utanför Stockholm. Jag kan rapportera följande observationer.

1. Det är smockfullt med folk. Ca 2/3 är kvinnor i alla åldrar, resten är män i medelålder och uppåt. Inga unga män. De allra flesta ser helt normala ut, men utställare har ofta något enstaka new-age-attribut såsom ett bärnstenshalsband, en speciell sjal eller bara stora örhängen och rödfärgat hår.

2. Intrycket är småsjaskigt och lågmält, inte alls som på en teknikmässa där montrarna är lyxiga och mikrofonförstärkta presentationer pågår i varje hörn. Nej, här är former och uttryck helt opretentiösa samtidigt som man utlovar t.ex. mirakulös bot mot alla tänkbara sjukdomar och handikapp.

3. Blandningen av allsköns tankegods är total, det enda kriteriet verkar vara att det ska vara ovederhäftigt. Zonterapeuter och energimassörer, bokstånd med taoistiska sexrådgivningsböcker och ufo-litteratur, indianska souvenirer, kristaller, spåkvinnor och medier, aurafotografering och chakrabalansering trängs om vartannat. Svenska slagrutesällkapet hade målat upp ett currykryss på golvet där man fick provstå och säga hur det kändes. “I felt my legs tingle”, hörde jag en kvinna säga. Bredvid currykrysset fanns markerad en punkt på golvet som var skön för män att stå på, och en annan punkt som var skön för kvinnor att stå på. (Snacka om biologism!)

4. Föredrag pågår hela tiden i ofattbart sjaskiga små rum som egentligen är omklädningsrum. Vissa kostar pengar, andra är gratis. För att få ett smakprov la jag, i likhet med åtta andra besökare, 60 kr på en timme med föreståndaren för “Jag ÄR-institutet”. Dess affärsidé är att lära ut hur man renar sina chakror genom att åkalla den violetta elden. Tillsammans fick vi rabbla det mantra som den franske filosofen Saint-Germain påstods ha skrivit för ändamålet – på engelska! – “I AM a being of Violet Fire, I AM the purity God desires”. Över det övriga innehållet drar vi en barmhärtighetens slöja.

Vetenskap och Folkbildning