Publicerat i Folkvett nr 2-3/1998.

Sveriga

Yogaflygning för valutaunion

Nu finns lösningen på spänningarna inom EU. Receptet är vid det här laget välbekant för Folkvetts läsare: Låt 7 000 yogaflygare meditera i Bryssel.

Det är Naturlagspartiet som lagt fram förslaget genom sin franska avdelning. Först ska man “säkra det kollektiva medvetandets stabilitet”, sedan går det bra att införa den gemensamma valutan euro.

Naturlagspartiet har tyvärr inte möjlighet att själva finansiera meditationen, vilket de beklagar. (DN 5/5 -98)

Yogaflygning mot allt

Inte bara i Bryssel utan även i Skåne erbjuder yogaflygarna sina tjänster till samhällets båtnad. Det är Partiet för Naturens lag som ställt upp i regionvalet. Partiets program går ut på att lösa samhällsproblemen med hjälp av “yogaflygning”. På programmet står främst gratis utbildning i meditation till alla som vill. Meditation gör alla snälla, och följaktligen behöver vi inte bekymra oss om kriminaliteten. Kostnadskrävande sjukvård kommer knappast att alls behövas – meditation eliminerar nämligen orsakerna till ohälsa. (KvP 8/9 -98)

Grafologi i OS-kampanjen

Det blev inget OS i Stockholm till år 2004. Det kan tyckas förvånande med tanke på de sofistikerade metoder som kampanjen använt. Bland annat lät man den sexdömde grafologen Hans Scheike analysera en av IOK:s ledamöters namnteckning.

Scheike kom bland annat fram till att den mexikanske ledamoten saknade verklighetskontakt och trodde sig vara en komet.

Förre OS-generalen Olof Stenhammar förklarar att man vände sig till grafologen för att man ville se om det gick att dra några slutsatser av ledamotens ovanliga namnteckning. (Metro 15/6 -98)

Klent utbyte hos new age-terapeuter

Aftonbladet Kvinna (20/5 -98) lät Maria och Pelle, ett par i 30- årsåldern, testa diverse new age-terapeuter genom att fråga dem vad de har att säga om parets relation. Folkvett återger här några av råden – och parets kommentarer:

Bert Yoga Yogson (300 kronor för trettio minuter) konstaterar med kortlekens hjälp att Pelles och Marias framtid verkar ljus och harmonisk. Han avråder dock från husköp.

(“Vi vet också att villapriserna är höga och att vi älskar varandra.”)

Numerologen Eva Jonsson Lundberg levererar sina detaljerade konsultationer på band (650 kronor). Pelles och Marias relation har förutbestämts på ett högre plan innan de föddes till just detta liv. Maria bör äta gurkört och russin, Pelle besitter starka sportsliga energier.

(“Eva hittar mycket hos oss som stämmer. Men å andra sidan pratar hon i nästan tre timmar och då blir det mycket struntprat på köpet.”)

Sveda och värk

En man i Norrköping har stämt ett naturläkemedelsföretag på 130 000 kronor.

Mannen hade drabbats av klåda i underlivet och smorde in sig med tea tree oil, ett naturmedel. Snart svullnade dock organet upp och mannen tvingades söka sjukhusvård.

Enligt ett läkarintyg kan mannens skador ha uppkommit på grund av oljan, något som naturmedelsföretaget förnekar. (DN 13/6 -98)

Internationellt

Levande föda

Den nya dietflugan från USA är att bara äta “levande föda”, dvs. mat som inte är kokt eller stekt. En del av anhängarna äter rått kött, men de flesta är vegetarianer som livnär sig på okokta grönsaker. Ett viktigt argument är att djur inte heller äter kokt mat, och “de lider inte av de 20 000 sjukdomar som vi människor lider av”, som en av ledarna för rörelsen uttryckte saken. (Pro Facto 4:2, 1998)

Förbud mot scientologi

I Grekland är scientologirörelsen nu helt förbjuden. I allt fler länder blir scientologernas verksamhet nu alltmer inriktad på att juridiskt försvara sig mot framgångsrika angrepp (t ex publiceringen av deras s k heliga skrifter). (FRI-brevet nr 2, 1998)

Ny tidskrift

Den nya tidskriften Journal for the Scientific Review of Alternative Medicine är helt ägnad åt vetenskapliga granskningar av alternativmedicinska behandlingsmetoder.

Tidskriften ges ut i USA av Prometheus Books, som står CSICOP nära.

Ett måste för alla medicinska bibliotek!

Vetenskapsanalfabetism

Med vetenskapsanalfabetism (scientific illiteracy) brukar menas okunskap om vetenskapens mest grundläggande landvinningar. Enligt vad som redovisas i Science (31/3 1998) är sådan okunskap mycket utbredd i USA. Mindre än hälften av amerikanerna visste att jorden går runt solen med en omloppstid om ett år. Bara 21% kunde säga vad DNA är och bara 9% visste vad en molekyl är.

Domedagen t.o.r.

I förra numret av Folkvett berättade vi hur Heng-Ming Chen, ledaren för den Taiwanesiska God’s Salvation Church, samlade sina trogna anhängare i Texas, USA, den 31 mars 1998 för att invänta Guds ankomst i ett flygande tefat. De cirka 140 anhängare som reste till USA för ändamålet var lovade att få åka tillsammans med Gud till himlen i nämnda farkost.

När det var dags för en snopen återresa till Taiwan visade det sig dock att de flesta deltagarna hade köpt tur-och-returbiljetter. Vilket slags biljett Chen själv hade förmäler inte historien. (Pro Facto 4:2, 1998)

Implanterade minnen

I USA har terapeuter som implanterar falska minnen hos sina patienter börjar få det hett om öronen. En kvinna har fått en uppgörelse med ett sjukhus i Chicago som betalar ett skadestånd om ca 11 miljoner dollar för att två av dess psykiatrer har, som hon uttryckte saken, hjärntvättat henne till att tro att hon var en satanistisk översteprästinna. En kyrka i Missouri har betalt 1 miljon dollar i ersättning för att en kyrkans funktionärer övertalat en kvinna till att felaktigt tro att hon blivit våldtagen av sin pappa.

I Philadelphia pågår en rättegång mot fem personer (läkare, psykologer och en sjukhusadministratör) som står anklagade för att ha lurat försäkringsbolag att betala ut stora summor för behandling av patienter som de felaktigt påstod lida av personlighetsklyvning förorsakad av rituell våldförelse i satanistiska kultgrupper. (Hawaii Rational Inquirer 13:3. SI Electronic Digest 10/9 1998.)

Dihydrogenmonoxid

En fjortonårig studerande i Idaho Falls, Idaho, genomförde ett intressant specialarbete i sin skola. Han gick runt med ett upprop om förbud mot den farliga substansen dihydrogenmonoxid (DHMO). Substansen i fråga ger i gasform upphov till svåra brännskador. Den är en viktig komponent i surt regn, har påvisats i cancertumörer m m. Han uppmanade sina skolkamrater att skriva på uppropet, men att de gärna kunde rådgöra med sina lärare först. 86 procent skrev på, utan att fråga t ex kemiläraren som kunde ha upplyst dem om att dihydrogenmonoxid är ett annat namn för vatten. (BASIS 17:2, maj 1998)

Vetenskap och Folkbildning