Publicerat i Folkvett nr 2-3/1998.

Rune Lindkvist. Dagens Nyheter bjuder sina yngsta läsare på ett okritiskt astrologireportage – och en halvkväden rättelse.

Också i Dagens Nyheter fick man, redan på första sidan, lördagen den 19 september lära sig att “planeterna styr din framtid”. Bläddrade man sedan till sidan B 18 fick man en hel sida astrologi. Man fick besöka “en riktig stjärntydare, astrologen Wilhelm Axling, som avslöjade en del oväntade sanningar”.

Men så har han också “i mer än 25 år arbetat med att ställa horoskop. Men vissa saker svarar han inte på:

– Många frågar om det syns när de, enligt planeterna, kommer att dö. Men det skulle jag aldrig avslöja, säger han bestämt.
– Men du måste väl ha kollat ditt eget horoskop och kollat vad det säger om din död?
– Mmm. Men det är topp-hemligt, säger Wilhelm med ett leende.”

Reportage är undertecknat Anders Dahlbom, som är “Punkten-redaktör”.

Punkten förekommer som helsida varje lördag. En glad gul giraff markerar dess avsedda läsekrets. När jag ringer upp Anders Dahlbom får jag preciseringen “upp till 15 år”.

En stor del av sidan skrivs av så kallade Punktenspanare, frågvisa och skrivkunniga barn som tidningen nått per annons. Det är en av dem, Karl, som nu fått sitt horoskop ställt och fått veta att det innehöll något ovanligt.

“Karl borde framöver hålla på med något skapande, kanske journalistik, enligt planeterna. Det stämmer ju rätt bra in på en punktenspanare.”

Att den här DN-sidan ingenstans innehåller ett klart avståndstagande från astrologins anspråk försöker redaktören bemöta med en påminnelse om astrologins ansenliga ålder och att “det ju saknas bevis för att det inte fungerar”. Följaktligen anser han sig inte behöva komma med någon efterhandskritik. Det anser däremot Martin Vårdstedt i DN:s redaktionsledning när jag kontaktar honom. Han tycks ha uppfattat att sidan bara berättade om fenomenet astrologi, men håller med om att en kritisk redaktionell kommentar vore på sin plats.

Tre veckor senare, 10 oktober, dyker det upp en sådan. Punktenläsarna får veta att astronomen Aage Sandqvist i ett brev meddelat att “astrologi inte håller för vetenskaplig prövning”(!) och att detta borde ha framgått. Redaktören håller då med om missen men passar samtidigt på att försvara sitt ämnesval: “Astrologin intresserar nästan alla unga.”

Till sist: Den andra av horoskopveckans Punktenspanare, Sara Persson, kallar faktiskt horoskopen för “strunt”. Ändå är de det första hon säger sig läsa i en tidning, “för jag vill se om jag har något att se fram emot”. Tyvärr torde hennes lilla kritiska ruta väga lätt för unga vetgiriga läsare som får

  • en genomgång av samtliga stjärnteckens personlighetsbeskrivningar
  • veta betydelsen av några “kluriga stjärnord”
  • veta att minsann en dator använts för beräkningarna
  • en ruta astrologihistoria.

Dessutom bjuds på ytterligare en inblick i “Karls personliga horoskop”: Han skall lyssna på sin intuition. Och får han för sig att köpa en skraplott, har han “stora chanser att vinna stora pengar”.

Ett ord på vägen, i tiden?

Vetenskap och Folkbildning