Publicerat i Folkvett nr 1/1995.

Slut på stöd till UFF

Insamlingsorganisationen UFF, som står den s k Tvindsekten mycket nära, har hittills fått ställa upp sina klädcontainrar gratis på Stockholms gator. Nu har kommunen tagit reda på mera om UFF och kommit fram till att “rörelsen inte längre är ideell”, berättade gatu- och fastighetsborgarrådet Annika Billström (s) för Dagens Nyheter (5/121994). Därför måste de fortsättningsvis betala för att ha klädcontainrarna på stans mark.

Lönsam vadslagning

Aftonbladet (20/12 1994) rapporterar om några vad som man kan göra hos den engelska bookmakerfirman William Hill.

  • Slå vad om att Elvis Presley återfinns vid liv under 1995 – du får 500-falt tillbaka om det händer.
  • Slå vad om att Loch Ness-odjuret återfinns vid liv under 1995 – även då får du 500-falt tillbaka om det händer.
  • Slå vad om att ärkebiskopen av Canterbury under 1995 bekräftar att Kristus har återkommit till jorden – du får 1000-falt tillbaka om det händer.
  • Slå vad om att en brittisk tennisspelare vinner antingen herr- eller damsingeln i Wimbledon sommaren 1995 – även då får du 1000-falt tillbaka om det inträffar.
  • Slutligen: Slå vad om att Elvis Presley under 1995 kraschlandar ett UFO i Loch Ness och träffar sjöodjuret – du får tillbaka 14 miljoner gånger insatsen.

Man kanske skulle starta vadslagningsfirma. Paranormala händelser verkar att vara en bra specialitet.

Statsunderstödd häxa

I vilket europeiskt land bedrivs häxeri med statsunderstöd? Rätt gissat: Sverige.

I en nedlagd lanthandel i byn Långlöt på Öland bedriver den22-åriga häxan Ulrika Hävre sina magiska konster med hjälp av ett starta eget-bidrag från arbetsförmedlingen i Borgholm.

För tidningen Arbetet (12/1 1995) berättade Hävre att hon har varit häxa så långe hon kan minnas. Några svårigheter att få startbidraget hade hon inte haft, men hon hade fått avslag från Kvinnliga Företagarfonden. “De tyckte att det var för annorlunda.”

Eller var de månne svårare att förhäxa än arbetsförmedlingen?

Astrologi i Kreml?

Dagens Nyheter (9/2 1995) rapporterar om en artikel i den ryska dagstidningen Komsomolskaja Pravda. Enligt denna ska Jeltsins säkerhetstjänst ha tillgång till ett helt team av astrologer. Det är deras råd som gör att Jeltsin så ofta ställer in resor och framträdanden. Samma källa gör även gällande att spiritistiska seanser nyligen har anordnats i Kreml.

Vetenskap och Folkbildning