Publicerat i Folkvett nr 4/1993.

Tidskriften Sökaren nr 7-8, 1993, publicerade en insändare av Inga Olsson, som presenterade sig som “healing-kanal”. Hon arbetar med Reiki-metoden för healing, och är “initierad” för Reiki-healing av grad II. Grad I innebär att man måste vara i närheten av patienten, med grad II kan healing även göras på avstånd.

I sin insändare berättar hon om två episoder då hon haft nytta av sin healingkraft i vardagslivet.

Den första episoden inträffade när hissen i hennes trappuppgång hade slutat att gå. Hissreparatören lät vänta på sig, och Inga Olsson blev otålig.

“Efter en och en halv timme tröttnade jag – gick in i hissen och lade händerna på hissknapparna och sade högt: ‘Snälla hiss – kan du inte sätta fart igen! Vi är så trötta!’ Jag stod så i en minut. Så tryckte jag på ‘fyra trappor’ och se – hissen gick igång så fint?”.

Vid det andra tillfället var hon på besök hos en väninna som skulle bjuda på kaffe.

“Bryggaren vägrade gå igång. Min väninna tittade på mig och sade: ‘Vill du försöka?’ Jo, visst ville jag det. Jag lade mina händer runt bryggaren och bad den sätta igång sin energi så vi kunde få vårt kaffe. Och efter någon minut fungerade den igen.”

Reiki-metoden är fantastisk, berättar Olsson – som alltså är professionellt verksam som Reiki-terapeut:

“Vi sparar läkarkostnader, kostnader för mediciner, för psykologer med mera. För att inte tala om att vi kan spara in vad det kostar att ladda upp batterier. Batterierna i fjärrkontrollen till min teve har jag inte bytt på ett par år nu. Och kan vi slippa kasta våra bryggare och köpa nya med mera är det ju ett steg i rätt riktning för de miljömedvetna? Inte sant?!”

För egen del har jag heller inte bytt batterier i tevens fjärrkontroll på ett par år, och jag har en fickräknare som gått på samma batterier i sju eller åtta år. Detta kan synas märkligt, eftersom jag aldrig någonsin har tillbett någon av de båda apparaterna. Men det är klart, Inga Olsson kan ju utöva sin Reiki-kraft på avstånd, så det är väl bara att tacka henne för hjälpen. (Men snälla, glöm inte batterierna i min freestyle nästa gång du fjärrladdar mina batterier.)

Sven Ove Hansson

Vetenskap och Folkbildning