post id: 12383
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=12383
  
Aktuellt

Vetenskapsfestivalen 2019

Under årets vetenskapsfestival i Göteborg deltog VoF med inte mindre än åtta programpunkter. Pontus Böckman, föreningens ordförande, inledde med en paneldebatt lördagen 6/4 tillsammans med Åsa Wikforss och Martin Hultman. Samtalet leddes av vetenskapsjournalisten Torgny Nordin. Det blev ett trevligt och viktigt samtal om faktaresistens och vad man ska göra åt den. Hela trappan på Stadsbiblioteket var fullsatt till sista plats.

Pontus Böckman, Åsa Wikforss, Martin Hultman och Torgny Nordin i ett samtal om faktaresistens.                     

Söndagens program blev desto mer digert för VoFs del. På Pedagogen vid Grönsakstorget inledde journalisten Clas Svahn med ett mycket uppskattat föredrag om ufo. Det var så välbesökt att några besökare fick stå längst bak i salen. Hanna Brus, legitimerad kiropraktor, gick igenom placebo och varför det fungerar trots att det inte innehåller någon verksam substans.

Clas Svahn, Dan Katz, Pontus Böckman och Karin Noomi Karlsson

Karin Noomi Karlsson, doktorand i litteraturvetenskap, föreläste om argumentation och retorik och hur vi använder språket för att styra andra. Karin och Pontus Böckman höll även en presentation kring källkritik där publiken fick chans att ställa frågor och diskutera ämnet närmare. Peter Olausson, författare till bland annat de mycket populära böckerna om faktoider, talade om fake news på nätet. Dan Katz, legitimerad psykolog, presenterade Relational Frame Theory – hur vi människor kan föreställa oss saker fast vi aldrig har sett dem i verkligheten. Sist men inte minst avrundade Pontus Böckman med en presentation av den internationella skeptikerpodden theESP som han gör tillsammans med två andra personer.

Ett stort tack till alla deltagare och alla besökare som gjorde Vetenskapsfestivalen 2019 till en trevlig och lärorik tillställning!

 

Vetenskap och Folkbildning