post id: 4867
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4867
  
Aktuellt

Sjätte Världsskeptikerkongressen i Berlin

CSICOP/CSI startade världsskeptikerkonferenserna 1996 och anordnade dem vartannat år tills folk tröttnade och TAM-mötena tog vid. Årets möte i Berlin var en nytändning för den gamla konferensserien efter tio års paus. Utöver grundargestalter som James Randi, Ray Hyman och James Alcock var det blandade tysk- och engelskspråkiga storheter på scenen. I publiken satt 300 personer mest från de tyskspråkiga länderna, med tillsats av en ensam fransman, tre svenskar, några danskar och inte en enda norrman som jag kunde hitta.

Vi avnjöt tre dagar av föredrag på ett hotell vid Zoologischer Garten, med en fin terrass och grönska utanför, med riklig och god mat, och med en mycket trevlig båttur på floden Spree och diverse kanaler sista kvällen. Mest intressanta var i mitt tycke föredragen av Eugenie Scott och Johan Braeckman om kreationism, Rebecca Watson om kvinnofientlig vetenskapsrapportering, Holm Hümmler om näringslivets hantering av risker samt Simon Perry om hur han som programmerare satt blåslampan på brittiska kvacksalvare med program som Fishbarrel. Även VoF:s egen Sven Ove Hansson gjorde bra ifrån sig och fick mycket applåder.

Jag och Maria Berglund föreläste inte den här gången men myllrade runt och knöt kontakter till höger och vänster med alla de vänskapliga skeptikerna. Vi passade på att börja sprida ryktet om VoF:s europakonferens 2013. Det ser ut som om vi kommer kunna få många utländska gäster!

Vetenskap och Folkbildning