post id: 10085
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=10085
  
Aktuellt

Sektnytt #11

sektnytt

Sektnytt är psykologen Håkan Järvås nyhetsblad.

 

SEKTNYTT #11 Hänt i veckan i sektvärlden

Äntligen ett nytt nummer av Sektnytt. Det har varit en hektisk tid på mitt vanliga jobb men nu är det snart semester. Vill passa på att också göra lite reklam för ICSA:s konferens om sekter i Stockholm nu i slutet av månaden. Ni kan läsa mer om den här.

Alla med intresse för sekter kan med fördel ta del av delar av konferensen eller hela. Man kan betala för enbart en dag om man vill. Man måste inte vara forskare för att delta. Det finns också en hel del föreläsningar som vänder sig direkt till avhoppare.

EXTREMISM

Blev för ett par veckor sedan ombedd av SVT opinion att skriva en debattartikel med anledning av visningen av HBOs dokumentär om Scientologi på SVT.

Den kom att handla om en del om Scientologi men även en del om extremism. Jag vill förtydliga lite då det av platsbrist ströks en del. Jag pratar om att inte demonisera och kriminalisera sekter. Med det menar jag inte att man bör ge straffrihet för begångna brott, om nu någon till äventyrs trodde det, men det är det demokratiska samhällets överlevnad som står på spel. Extremism och terrorism har en tendens att smitta. Det är lätt att börja tänka att ändamålen helgar medlen och kringgå den demokratiska processen i sin iver att stävja extremism och terrorism. Ett exempel är de övervakningslagar som instiftats världen över. Syftet är gott säger man, men samtidigt möjliggör det övervakning av alla och envar. Något som skulle uppfattats som integritetskränkande om det inte vore för hotet utifrån. Det demokratiska samhället måste värna om de demokratiska spelreglerna om det ska överleva. Extremism ÄR vår tids stora hot och det demokratiska samhället har fortfarande inget bra försvar mot extremism. Det är den stora utmaningen för framtiden om vi ska kunna undvika ett tredje världskrig, vilket några menar redan är här.

Det finns också de som menar att totalitarismen ändrat skepnad, att man blivit smartare och använder sig av mer förfinade kontrollmetoder. Mycket har förändrats i och med Internet och även diktatorer måste ändra strategi om de ska överleva.

Här förklaras en del av problemen med att kriminalisera en grupp.

Uppskruvad retorik och polarisering kommer ofelbart att leda till våldsamheter, som det gjorde här i Phoenix Arizona där man anordnade en Rita Muhammed-tävling.

HJÄRNTVÄTT

Kathleen Taylor har skrivit en intressant bok om hjärntvätt. Hon försöker omdefiniera begreppettill att omfatta mer subtil kontroll som socialpsykologisk forskning lärt oss.

SCIENTOLOGI

Trots att Scientologi till sin storlek inte är någon av de större sekterna så skrivs det oerhört mycket om den. Det är framförallt kändisfaktorn som lockar, misstänker jag. Det är i alla fall den vanligaste frågan jag brukar få när det gäller Scientologi – varför så många kändisar är med. En avhoppare berättade i DN för några veckor sedan historien om Hubbards fascination för kändisar.

Neil Gaiman, som är känd för de flesta som gillar fantasy, har ett förflutet inom Scientologi. Hans far var en av de högsta cheferna inom organisationen, ledare för Guardians Office. Neil har fortfarande släktingar kvar inom rörelsen och har därför varit ovillig att uttala sig offentligt om Scientologi, men förnekar bestämt att han fortfarande skulle vara medlem. Här en intressant artikel om Gaiman och Scientologi.

Hubbard var utan tvekan mytoman. Han kunde obehindrat ljuga ihop de mest fantastiska historier om sitt liv. Jon Atack, som skrivit en av de bästa böckerna om Scientologi – A Piece of Blue Sky, som bland annat tar upp alla Hubbards lögner om sitt liv – har tagit initiativ till en en konferens i Toronto i slutet av juni – Getting Clear – där många kända namn kommer att delta, antingen på länk eller på plats. Bland annat Andreas Heldal-Lund från Norge som driver sidan Xenu.net som är en av de mest omfattande sidorna på nätet om Scientologi. Där kan man hitta det mesta. Syftet med konferensen är att dekonstruera Scientologi.

Nyligen publicerades ytterligare en bok om Scientologi – The Unbreakable miss Lovely. Den handlar om hur scientologerna gjorde allt för att försöka krossa Paulette Cooper som hade skrivit en av de första avslöjande böckerna om Scientologi 1971 – The Scandal of Scientology.

Även Jim Jones (Peoples Temple, Jonestown) engagerade sig i fallet Paulette Cooper. Här en inspelning med Jim Jones där han lägger ut texten om hur scientologerna blir förföljda och han verkar uppleva något slags släktskap med Scientologin.

I Sverige har HBO:s dokumentär väckt liv i en del aktivister och nyligen lämnades den så kallade hemliga bibeln in till en rad myndigheter i Sverige i syfte att göra den till en offentlig handling. Zenon Panoussis gjorde samma sak redan 1997 och det skapade rubriker världen över. Jag skrev om hela den historien i mitt förra nummer av Sektnytt. Den här gången reagerade vissa myndigheter snabbt, bland annat i Göteborg, och hemligstämplade materialet direkt.

Leah Remini, känd skådespelerska i USA, framträdde nyligen hos Oprah och förklarade varför hon valde att lämna scientologin 2013.

Scientologins har ju som skrivits om tidigare en mycket invecklad företagsstruktur. Här förklaras den så lättfattligt det går – del 1 och del 2.

IS

Läsvärd artikel av en fransk journalist som utgav sig för att vara intresserad av gå med i IS. Här beskrivs ingående IS rekryteringstaktik.

Här en historia om tre kvinnor som rekryterades på riktigt.

En sektexpert i Australien menar att det skulle kunna vara en fruktbar metod att använda sig av avhoppare från IS för att motverka radikalisering, precis som man använder sig av avhoppare från andra religiösa sekter.

Islamiska statens uppvaknande har lett till att även zoroastrianismen återuppväckts från de döda.

GUDS BARN (FAMILJEN)

Artikel om två systrar som växte upp i Guds barn och deras erfarenheter. Här en filmad intervju med samma systrar.

ULTRAORTODOXA JUDAR

I England har en ultraortodox sekt förbjudit kvinnor att köra bil.

En bra artikel om livet i en ultraortodox judisk sekt och livet efter sekten.

CANNABISKYRKAN

Cannabiskyrkan öppnar första församlingen i Indiana den 1 juli i år. Den och många andra liknande nya religioner är en reaktion på att många religoner försöker undfly ansvar genom att hänvisa till religionsfriheten.

SATANISTISKA RITUELLA ÖVERGREPP

Paret Keller satt i fängelse i 22 år dömda för att begått satanistiska rituella övergrepp på barn. De frikändes 2013. I början av 1990-talet svepte det en panikvåg över USA vilket ledde till att ett flertal personer dömdes för satanistiska övergrepp på mycket lösa grunder. Hysterin bär likheter med vår egen rättsskandal – Quicks ”bortträngda minnen” – då man använde sig av samma idé om bortträngda minnen och tog till tvivelaktiga metoder för att framkalla dessa bortträngda minnen.

INSANITY PLEA

Många har försökt undkomma straff för brott begångna som sektmedlemmar genom att hävda att de varit galna. Att enbart hänvisa till sitt medlemsskap räcker inte, i alla fall inte i USA. Där betraktar man medlemsskap i en religiös sekt som ett fritt val och att man därför är ansvarig för sina handlingar. DSM-IV och DSM-5 ger ingen vägledning i frågan vilket åter visar på den bristande kunskap om ämnet som finns hos professionella. Det visar också på misslyckandet från oss som jobbar med dessa frågor att kommunicera de forskningsresultat som faktiskt finns på området. Observera att jag inte förespråkar straffrihet för brott begångna när man varit medlem i en sekt. Att ta ansvar för sina handlingar är ett led i återanpassningen till samhället.

AUM SHINRIKYO

Ledaren och grundaren Shoko Asahara som inväntat dödsstraff för sin roll i saringasattacken i Tokyos tunnelbana har överklagat domen till olika instanser och begärt att rättegången ska tas om. Nu har högsta domstolen avslagit hans överklagan.

MEKANISMERNA BAKOM EN SEKT

Bra artikel som med 15 steg beskriver hur man kan skapa en sekt.

Vägen tillbaka till ett normalt liv efter en sektupplevelse kan vara svår. Man kan bland annat tvingas ta farväl av sin familj och sina egna barn. Här en lång vetenskaplig artikel om den processen.

Det här blir sista Sektnytt innan sommaren. Är tillbaka i augusti med ett nytt nummer. Jag kommer att rapportera lite från sektkonferensen i Stockholm om två veckor. Följ mig på twitter (@cultinfo) och #ICSA15 om ni vill få rapporter från konferensen.

Om ni vill prenumerera på sektnytt skicka ett mejl till jag@kan.nu med rubriken Sektnytt.

Vetenskap och Folkbildning