post id: 10026
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=10026
  
Aktuellt

Sektnytt #10

sektnytt

Sektnytt är psykologen Håkan Järvås nyhetsbrev.

RELIGION OCH HJÄRNAN

Det finns en hel del forskning som visar att troende människor inte nyttjar de delar av hjärnan som man vanligtvis associerar med analytiskt och kritiskt tänkande när de utövar sin tro eller befinner sig i närheten av någon som de identifierar som karismatisk. ”Neuroteologer” vill till och med gå så långt att de hävdar att religiösa upplevelser enbart är en produkt av vår hjärna.I den här artikeln går författaren igenom lite olika ansatser från neurovetenskapen att förstå sig på religion. I en annan artikel problematiserar artikelförfattaren det här med att troende verkar ha så svårt för att tänka logiskt och att ta till sig fakta som strider mot deras tro. Och varför är en del människor så benägna att tro på övernaturliga saker?

DOKUMENTÄRFILMER

Lista och länkar till 10 dokumentärfilmer som gått på djupet med olika slutna sällskap. Väldigt intressant måste jag säga. Bland annat om amish, nazister, gängvärlden och ett mentalsjukhus.

SCIENTOLOGI

I HBO:s dokumentär Going Clear lyfts frågan om scientologernas status som religion i USA och skattebefrielsen det innebär. I filmen är man starkt kritiska till att IRS lät sig utpressas till att ge Scientologin skattebefrielse. Här en ingående artikel om den långa striden kyrkan förde mot IRS och som började redan 1967 när skattemyndigheten drog tillbaka deras status som religion.

Att Julian Assange spelade en roll i början av scientologernas krig mot Internet är kanske mindre känt. Han jobbade hos ISP:n Suburbia som scientologerna jagade för att få info om en kyrkans kritiker – David Gerard. Det var via Usenetgruppen alt.religion.scientology som de hemliga dokumenten om Xenu spreds för första gången och Scientology gjorde allt för att stoppa spridningen. Man stämde och hotade alla som spred materialet vilket bara gjorde saken värre. Det finns en hel del skrivet på nätet om detta. Här är en bra sammanfattning. I Sverige var Zenon Panoussis en av dem som bidrog till spridningen genom att lämna in materialet till Sveriges riksdag vilket gjorde det till en offentlig handling. Denna historia gav bland annat upphov till en P3-dokumentär. Anonymiseringsservern anon.penet.fi spelade också en avgörande roll på den tiden och scientologerna försökte vid flera tillfällen få reda på vilka som låg bakom vissa anonyma poster till usenetgruppen alt.religion.scientology. Bland annat vem som låg bakom namnet Scamizdat som var den som först spred de hemliga dokumenten. Om ni vill fördjupa er i det här så googla på alt.religion.scientology, anon.penet.fi och Scamizdat. Det är en intressant historia som jag ännu inte sett samlad någonstans på ett vettigt sätt.

Hana Whitfield som var kapten på Hubbards flaggskepp på tidigt 70-tal berättar här i en aldrig tidigare visad intervju om tiden på skeppet och fram till att man gick iland i Florida 1975.

Tidigare tillkännagav Louis Theroux att han arbetade på en dokumentär om Scientologi. Nu har scientologerna tillkännagivit att de jobbar på en dokumentär om Louis Theroux. Dialog är inte scientologernas starka sida direkt, trots att man slår sig för bröstet för att vara världsbäst på att kommunicera.

Scientologerna är också kända för att slira på sanningen när det gäller hur många anhängare man har. Själva påstår de att de har miljontals medlemmar men välinformerade källor säger att medlemstalen är nere på 25 000 nu. Jag vet själv att när jag 1989 frågade hur många som var medlemmar i IAS, International Association of Scientologists, fick svaret 75 000. Det var antagligen ett ganska rimligt mått på hur många som var aktiva vid den tidpunkten eftersom man var tvungen att vara medlem i IAS för att överhuvudtaget få ta del av någon av de tjänster som kyrkan sålde. Nu försöker man frisera siffrorna på Facebook. Nyligen annonserade man att man hade fått 266 000 likes på sin sida. Problemet är att när man granskar varifrån dessa likes kommer så visar det sig att 60 % av alla kommer från Indonesien och 20 % från Mexiko – länder som är kända för att man kan köpa likes där.

Ett annat försök att måla upp en fin fasad har varit projektet Ideal Orgs. Man köper fina fastigheter runtom i världen och inviger dem med pompa och ståt. Nu senast var det i Basel där David Miscavige talade. Problemet är att många av de här fastigheterna står och förfaller på grund av att ingen tar hand om dem. Bland annat flera lokaler i Kanada. (Artikeln är på franska men öppna den i Chrome så kan ni få den översatt ganska ok). Där finns även en karta över alla Ideal Orgs i världen – som uppgår till 29. I Montreal har lokalen som skulle bli Ideal Org stått tomsedan man köpte den 2007. Lokalen i Kansas City står också och förfaller. Inte heller på Irlandverkar det gå så bra för scientologerna då intäkterna stadigt minskar.

RELIGIONSFRIHET

I Nashville försöker en sexklubb flyga under den amerikanska moralradarn genom att hävda att de är en kyrka i stället. Fler och fler har börjat förstå fördelarna med att kalla sig för religion.

ADVENTISTSEKT

I Angola dödades ett stort antal människor i en eldstrid när polisen kom för att gripa ledaren för en adventistsekt. Nio poliser och 13 sektmedlemmar sägs ha dödats.

AUM SHINRIKYO

Det blev en del rubriker när Katsuya Takahashi greps 2012. Katsuya deltog i Saringasattacken i Tokyos tunnelbana 1995 och hade lyckats hålla sig undan polisen i 17 år. Nu har rättegången varit och dom fallit. Katsuya fick livstid. Sekten finns fortfarande kvar men går numera under namnet Aleph.

HEAVENS GATE

Jag har tidigare skrivit om Heavens Gate och att det fortfarande finns medlemmar kvar som sköter sektens hemsida och besvarar mejl från intresserade. Här en väldigt lång och bra artikelom Heavens Gate.

BRANCH DAVIDIANS

När vi ändå är inne på gamla sekter så dök den här gamla reportaget från NBC News upp. Intressant om man är intresserad av sekthistoria. Det är liverapportering från dagen då FBI stormade anläggningen efter 51 dagars belägring och den påföljande branden där 76 människor miste livet.

JEHOVAS VITTNEN

I staden Raanana i Israel organiserades stora protester mot Jehovas vittnen utanför en arena där de genomförde massdop. Protesterna utmynnade i våldsamheter. Detta efter att man först försökt få evenemanget stoppat på laglig väg.

Vittnena har likt scientologerna också en tendens att frisera siffror. Man har till exempel påstått att endast 5 % av alla vittnen skiljer sig, men oberoende granskningar av detta har visat att andelen vittnen som skiljer sig motsvarar det normala i samhället.

ULTRAORTODOX JUDENDOM

Ledaren för en ultraortodox flickskola i Israel har arresterats för att ha utövat otillbörlig påverkan på flickorna på skolan. Det har berättats hur ledaren bestämt vilka som flickorna ska gifta sig med och att föräldrarna till en flicka vägrats närvara på dotterns bröllop när de ifrågasatte rabbins auktoritet.

Den här artikeln från Dagen har några år på nacken men beskriver ganska bra problemet med de ultraortodoxa i Israel.

Ultraortodoxa judar har också blivit ett växande problem på flyget, som jag rapporterat om tidigare, då de vägrar sitta bredvid kvinnor och det har rapporterats om ett flertal incidenter där flyg blivit försenade på grund av detta.

ROBERT JAY LIFTON

Liften är en av de tidiga pionjärerna på området sekter och hjärntvätt. Han har bland annat skrivit klassikern Thought Reform and the Psychology of Totalism. I den beskriver han de intervjuer han genomförde med offren för kinesernas hjärntvättsprogram. I boken finner man också hans 8 kriterier för Thought Reform.

Nu har hans memoarer kommit ut – Witness to an extreme century. Här en recension av boken. Att jobba med extremism brukar inte vara så muntert och hans nämner själv i boken att hans dotter frågat honom om han aldrig funderat på att studera något mer muntert ämne.

EXORCISM

Om du är intresserad av att lära dig exorcism så finns chansen nu. Ett universitet i Rom har börjat hålla kurser i exorcism. Det utlovas bland annat att man ska få lära sig skilja på besatthet och psykiatrisk problematik.

Att driva ut demoner hos barn brukar inte alltid sluta så bra, som i det här fallet i Dallas. Bland annat uppges det att barnet inte fick något att äta 25 dagar i sträck. Artikeln innehåller också en video där modern är i färd med att driva ut demonen. Känsliga tittare varnas.

Vetenskap och Folkbildning