post id: 30365
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=30365
  
Skeptisk måndag

QED – Question, Explore, Discover

QED


Över 50 talare från flera länder listas för QED 2022:
 

Konferensen QED åter efter långt uppehåll!

Förkortningen QED används traditionellt som en förkortning för det latinska “Quod Erat Demonstrandum”, vilket ofta i vetenskapliga sammanhang översätts till “vilket skulle bevisas”. Förkortningen inspirerade ett antal skeptiker i Liverpool och Manchester när de skapade vad som skulle bli Europas största återkommande skeptikerkonferens. Man uttydde den istället Question, Explore, Discover för att spegla sina skeptiska ideal.

QED 2022

Den 29-30 oktober i år så öppnar man återigen dörrarna för QED efter ett par år uppehåll. Antalet platser är strax under 700 och konferensen förväntas bli utsåld. Liksom senast så går QED av stapeln på Mercure Piccadilly Hotel i centrala Manchester i England.

Redan dagen innan QED, fredagen 28 oktober, smygstartar man med gratisevenemanget Skepticamp 2022, som betår av en serie med 16 stycken “speed-talks” på 10 minuter vardera. Skepticamp 2022 livestreamas och kan alltså följas på distans. (Bland talarna finns också VoFs ordförande, Pontus Böckman). Ett schema för Skepticamp finns här. Att besöka Skepticamp (på plats eller på distans) kräver ingen biljett till QED. Senare på kvällen kan man delta i “the Mixer”, en social sammankomst för att umgås med andra besökare.

the Ockham Awards
the Ockham Awards

För huvudevenemanget 29 – 30 oktober följer man tidigare upplägg. Det innebär att man har flera parallella tracks – “Main Stage”, “Panels” och “Podcasts” – som pågår samtidigt. Man tar sig till den lokal som har den aktivitet som man önskar se. På kvällen den 29:e blir det underhållningen till sent in på natten med uppträden och utdelning av bland annat årets “Ockham Award for Skeptical Activism” och skämspriset “The Rusty Razor”.

Vad är speciellt med QED?

QED
Michael Marshall leder ett homeopatiskt “självmordsförsök” på QED 2011
© Richardc39, Wikimedia CC 3.0

QED kännetecknas av sin uttalat inkluderande och sociala karaktär. Ett stort antal frivilliga arbetar för att få alla att känna sig hemma, hjälpa personer med speciella behov och se till att allt fungerar som det ska. Det finns även vilorum för personer som kan behöva en tyst stund för sig själva och till och med ett dagis med utbildad personal för att underlätta för föräldrar som vill delta.

I motsats till de flest andra evenemang med inbjudna talare från andra länder, så finns det inte något “greenroom” för dessa att “gömma sig i” – tvärtom är det en uttalad avsikt att besökare såväl som “kändisar” ska mingla med varandra och umgås. Baren brukar vara välbesökt och stämningen utomordentligt hög!

Utan tvekan är QED ett fenomen som svetsar samman inte bara olika skeptikerorganisationer i Storbritannien, utan i hela Europa och bortom det. Flera av både talarna och besökarna kommer från många delar av världen och många internationella samarbetsprojekt har antingen inspirerats av personliga möten i baren på QED eller har vidareutvecklats där.

Historik

QED startades 2011 som ett samarbete på ideell basis mellan Merseyside Skeptics (Liverpool) och Greater Manchester Skeptics. Konferensen hölls årligen till och med 2018. 2019 bestämde arrangörerna sig för att ta ett (välförtjänt) sabbatsår, vilket som känt följdes av två år av pandemi, vilket gjorde uppehållet längre än planerat. 2022 har därför av arrangörerna skämtsamt kallats “QED 2020 – äntligen här!”

Länkar:


 

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning