post id: 4835
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4835
  
Aktuellt

Naturfotograf kan ha fejkat bevis för mårdhund i Mullsjö

Terje Hellesø är en av Nordens mest kända naturfotografer. Så sent som förra året fick han utmärkelsen “Årets Naturfotograf” av Naturvårdsverket. De senaste åren har han främst väckt uppmärksamhet för sina bilder på lodjur och mårdhund. Och hans bilder har spelat en viktig roll i myndigheternas bevakning av vilda djur i områdena han fotograferat. I augusti i år skrev Jönköpingsposten att det fötts två nya lodjursungar i Mullsjöområdet, vilket Länsstyrelsen bekräftade efter att ha fått se Hellesøs bildbevis. För en dryg vecka sedan drog Naturvårdsverkets mårdhundsgrupp igång sökandet efter mårdhund i Mullsjöskogarna efter att Terje Hellesø gått ut i media med en bild som han påstod sig ha tagit:

mardhund

 

Men flera av bilderna har visat sig vara taffliga photoshop-konstruktioner, där Hellesø använt bilder från en vanlig bildsida på internet. På Flashback har flera användare hjälpts åt att visa hur bluffen har gått till; Hellesø har tagit bilder på Mullsjös naturområden och sedan klistrat in bilder på vilda djur. Den här bilden var en av de som Naturvårdsverket lyfte fram när Hellesø fick sin utmärkelse förra året:

lodjursfejk

Terje Hellesø har erkänt fusket på fotosidan.se:

Jag har lurat alla, inklusive min älskade Malin. Sedan att allt jag gjort nu blir ifrågasatt, det förstår jag. Jag vill tacka alla som stöttat mig! Till alla vill jag säga förlåt.

Vetenskap och Folkbildning