post id: 32995
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=32995
  
Skeptisk måndag

Loch Ness-odjuret

The Surgeon's photograf
Det kända “kirurgens foto” av Loch Ness-odjuret blir mindre imponerande när det inte beskärs så hårt.


Nya försök att hitta Nessie är planerade till 26‑27 augusti 2023

Av alla kryptozoologiska djur måste väl Loch Ness-odjuret, ”Nessie”, räknas som ett av de mest välkända. Trots att Nessies anhängare vill göra gällande att rapporter angående odjuret har förekommit i över tusen år, så är det mer korrekt att legenden bara fyller 90 år i år. Vissa hänvisar till helgonet Columba som redan på 500-talet ska ha avvisat ett monster med Guds kraft. Men efter det var det ganska tyst om Loch Ness-monstret fram till början av 1930-talet. (Andra skotska legender har det dock funnits gott om.)

En legend föds

Tidningsklipp
Aberdeen Press and Journal, 10 dec. 1954

Det var den 2:a maj 1933 som Inverness Courier som första tidning lanserade idén om ett monster i Loch Ness. Enligt artikeln hade en då ej namngiven person (hon hette Aldie Mackay) skymtat en ”val-liknande puckel” som rörde sig i vattnet. I artikeln påstods att rapporter om odjur i Loch Ness hade förkommit ”i generationer”. Detta var alldeles säkert en journalistisk skönskrivning men allmänhetens uppmärksamhet var nu väckt och flera nya rapporter började dyka upp, de flesta anonyma.

I december samma år skickade Daily Mail en grupp utvalda till Loch Ness för att leta reda på monstret. Expeditionen leddes av en Marmaduke A. Wetherell som främst hade anlitats för sina meriter som storviltjägare i Afrika. Wetherell hittade till sin förtjusning också ganska snart ett antal stora fotavtryck som man tog gipsavgjutningar av. Analysen blev dock en besvikelse. Experter kunde konstatera att spåren var av en flodhäst – och att alla avtrycken var identiska. På den här tiden var det inte ovanligt med askfat, paraplyställ och liknande som tillverkats av fötter från exempelvis flodhästar. Den mest troliga förklaringen var att någon skapat spåren med hjälp av ett sådant föremål, kanske som ett skämt.

Wetherell kände sig förödmjukad och bestämde sig för att ta till alla medel. En fjäderdriven leksaksubåt försågs med en konstgjord dinosaurieliknande hals med huvud. Ett foto arrangerades och togs i Loch Ness-sjön påföljande år. Läkaren Robert K. Wilson fick uppgiften att skicka fotot till Daily Mail för publicering. Eftersom han inte ville skylta med sitt namn så är det nu världsberömda fotografiet känt under namnet ”kirurgens foto” (”the Surgeon’s photograph”).

Senare försök att hitta bevis

Många försök, de flesta ovetenskapliga, har under åren gjorts för att hitta Loch Ness-odjuret. En stor mängd anekdoter har rapporterats men ingenting som kan anses utgöra något bevis. Ett för engångs skull seriöst försök gjordes av en forskargrupp 2018. Med modern så kallad e-DNA-teknik tog man ett stort antal vattenprover som sedan analyserades. Alla levande väsen lämnar hela tiden av sig DNA-fragment i sin omgivning. Om ett okänt djur verkligen levde i Loch Ness så borde man hitta främmande DNA från detta i vattenproven. Tekniken har visat sig vara väldigt användbar och pålitlig i andra sammanhang. Man fann dessvärre ingenting oväntat. Detta tycker man kunde varit spiken i kistan för legenden om Nessie.

Plesiosaur
Det har spekularats att Loch Ness-odjuret kan vara en plesiosaur
Bild: Public domain

Nytt jippo-liknande försök i augusti i år

Men entusiasterna ger aldrig upp. Turistarrangören ”The Loch Ness Centre” har annonserat att man under helgen 26-27 augusti 2023 kommer att leda ett nytt försök att hitta odjuret. Tillsammans med volontärgruppen ”Loch Ness Exploration” kommer man att genomföra ”den största genomsökningen av sjön på över 50 år”. Med hjälp av drönare planerar man att ta infraröda bilder från luften för att försöka ”identifiera eventuella mystiska avvikelser”. En hydrofon kommer också att användas. Man efterlyser även frivilliga som ska ha till uppgift att göra observationer från ”säkra utkiksplatser på land”.

Detta kan ju anses vara ett harmlöst helgnöje för turister och intresserad allmänhet. Folk mår säkert bra av att komma ut i naturen, oavsett anledning. Dessutom så gnuggar säkert den lokala turistnäringen också sina händer av förväntan.

Men i fall man tänker sig en större invasion av nyfikna samt en armada med drönare som flyger fram och tillbaka över sjön under två dagar så finns det kanske anledning att tänka om. Förutom att det sannolikt är ett slöseri med tid och resurser, så kanske man också bör betänka den stress som jippot kan innebära på omgivningen. Och även om Loch Ness inte hyser något storsjöodjur, så finns där ju ett rikt djurliv som faktiskt existerar. Troligen skulle det må bäst av att få lämnas ifred.

Uppdatering 2023-09-08: Enligt arrangörerna deltog runt 200 frivilliga 26-27 augusti i försöken att finna Nessie. Det enda resultat som kunde rapporteras var fyra stycken undervattensljud som beskrevs låta ungefär som ‘gloop’. Detta vetenskapliga fynd kunde säkert ha bidragit enormt för vår kännedom om Nessie – om någon hade kommit ihåg att koppla in inspelningsutrustningen… Bättre lycka nästa gång!

Länkar:

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

One response to “Loch Ness-odjuret

  1. Man måste ha en teori att det kan finnas flera Nessies av liknande slag som faller för varandra i någon slags kärlekslek.
    Hur annars ska de kunna para sig och göda den gamla föreställningen att de kan bli så långlivade?
    Men visst kan det handla om en varelse som har sex med sig själv som av en händelse råkat dimpa ned i en sjö i Skottland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning