post id: 24919
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=24919
  
Skeptisk måndag

Ett helt år med Skeptisk måndag!

Ettårsjubileum denna vecka

Den här veckan är det ett år sedan vi började med vår Skeptisk måndag-serie. Tanken var, och är fortfarande, att förse våra medlemmar och följare med en liten intressant, tankeväckande och lärorik “godbit” varje vecka. Vi försöker varva ämnena så att det ibland är något allvarligt, vetenskapligt eller upplysande, men så att det andra gånger kan vara lite mer underhållande kuriosa eller fakta som förundrar.

Skepticism är kul!

Vad vi försöker visa är att att det är stimulerande och kul att lära sig hur världen fungerar, vad vi vet om den, och hur vi vet vad vi vet. Det handlar mycket om vetenskap, men dessutom om att vara rationell och metodisk i sitt tänkande. Att utmana sina fördomar, sina “bias” och sina förutfattade meningar.

Det handlar också om vad vi inte vet, och hur man kan undvika att falla för önsketänkande och vidskepelser. Vi skeptiker saknar inte fantasi och fascination för underbara berättelser, men vi anser att det är bäst att hålla isär begreppen. Världen är tillräcklig förunderlig och mirakulös i sig utan att man behöver uppfinna, och tro på, saker som i bästa fall är nonsens och värsta fall skadliga eller direkt livsfarliga, som till exempel konspirationsteorier eller så kallade “alternativa behandlingar”.

En kunskapsbank

Skeptisk måndag är också för oss ett sätt att långsamt men metodiskt komplettera vår sida Skeptisk Ordbok. Där samlar vi på kunskap om allt möjligt och där kan man läsa om alltifrån vidskepelse om spöken och andar till riktig kunskap om till exempel vacciner och forskning. I stort sätt alla Skeptisk måndag-inlägg finns därför också att nå därifrån. Så om du ibland känner att det blir alltför långt mellan måndagarna så är du välkommen att botanisera och utforska alla länkarna på den sidan. Mycket nöje!

PS. Tips, rättelser och förslag på nya ämnen tar vi tacksamt emot på mejladressen info@vof.se.

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter, konspirationsteorier eller skeptikerrörelsen som sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning