post id: 4839
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4839
  
Aktuellt, Bokmässan

Bokmässan 2011

Så var det dags för Bok & Bibliotek. Under fyra intensiva dagar, 22-25 september, bemannade en mängd aktivister, framför allt från VoF Göteborg, monter B07:72 och såg åter till att göra en av Sveriges största mediala (i bokstavlig mening) händelser lite mer skeptisk. Hundratals Folkvett och ca 50 böcker såldes, mängder av foldrar delades ut och en hel del medlemmar rekryterades. Framför allt hölls oräkneliga samtal med några av de sammanlagt 100 000 som besökte mässan: skeptiker och icke-skeptiker, nyfikna och irriterade, glada och kritiska, kända och okända.

Illusionisten och mentalisten P. J. Råsmark från Uppsala upprepade fjolårets succé med mingeltrollande: bestickböjning à la Uri Geller. En förträfflig metod att få uppmärksamhet och handfast demonstrera att man kan inte ska lita på allt man ser.

Två andra inresta VoF:are var styrelseledamoten Joacim Jonsson och ordförande Martin Rundkvist.

Homeopatiskt sömnmedel – det vill säga absurt utspätt kaffe – är en annan klassiker, i år särskilt aktuell efter “självmordsförsöket” i Almedalen. Här är det VoF:s mikrobiolog Anders Tryggvesson som potensierar upp till D34 eller vad det nu var. Ulrik Fallström förklarar vad som pågår, med homeopatins historia och idéer.

Efteråt provsmakades som vanligt de “starkaste” beredningarna – alla överlevde. På bänken står skålar med “homeopatisk medicin” (äkta sockerpiller).

I interiören ingick stegen som använts i VoF Göteborgs “Fredagen den 13:e”-happenings i Brunnsparken: vågar du gå under den? Här med maskoten, som naturligtvis är en svart katt.

Det senaste tillskottet i det skeptiska kändisgalleriet: Åsa Vilbäck, Årets Folkbildare 2010.

Peter Olausson intervjuar författaren Ulrika Engström om hennes nya bok Himlens väktare – Astronomins historia före teleskopet.

Det fanns VoF:are lite varstans – i grannmontern berättar Magnus Lindwall, aktuell med den anti-poppsykologiska boken Självkänsla (som givetvis fanns att köpa hos oss).

Tecknaren Robert Nyberg, som bl.a. bidragit med åtskilliga illustrationer i Folkvett under årens lopp, hälsade på.

Lunchrast.

Det finns nätter då skeptikern lämnar mässan och går på stadens gator som en vanlig människa.

Slut för denna gång – mässan och montern töms.

Ett uppskattat initiativ var den skeptiska pubquiz som utannonserats till söndagens kväll, efter mässans stängning. Monterpersonal fick tillfälle att varva ner, nyfikna tillfälle att bekanta sig med den stadigt växande krets som VoF Göteborg utgör.

One response to “Bokmässan 2011

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning