post id: 30711
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=30711
  
Skeptisk måndag

Atlaskotan

Atlaskotan
Atlaskotans placering.
© Wikimedia Commons



Hur många kvacksalverier finns det som bygger på ett enda ben?

Atlaskotan är vår översta halskota, den som huvudet vilar på. På 1930-talet övergick B. J. Palmer, son till kiropraktikens grundare och den som mer än någon annan bidrog till att sprida den läran, från att intressera sig for ryggraden till att fokusera på en enda kota, den översta. Trots Palmers sinne för marknadsföring fick han inget större gensvar för den varianten av kiropraktik.

På 1990-talet återutvecklade René-Claudius Schümperli en lära där atlaskotan star i fokus. Han kallade den AtlasPROfilax. Senare kopierade hans lärjunge Alfredo Lerro konceptet, filade bort serienumren och kallade det hela ATLANTOtec. Hans version kom till Sverige på 2010-talet och är fortfarande betydligt större här än originalet.

Läran går ut på att en förskjuten atlaskota orsakar en mängd olika symptom, direkt eller indirekt. Den påverkar hållningen och ger sned rygg, vilket får muskler att dra ihop sig, vilket i sig sägs orsaka smärtor lite varstans i kroppen. Eftersom blodkärl och ryggmärg komprimeras så hindras dessutom blod och nervsignaler från att komma fram, vilket i sin tur kan ge upphov till en lång rad fysiska och psykiska besvär. Allt enligt Schümperli och Lerro.

Atlaskotan
Atlaskota. (Cunninghams Text-book of Anatomy, 1914)

För att slippa all detta uppmanas folk att undersöka sig, antingen på deras kliniker (första besöket är gratis) eller på mässor och liknande dit de tar med sig sin utrustning. Som lekman ar det lätt att bli imponerad av konceptet. Du får svara på några enkla frågor: Har du någon gång haft huvudvärk? (Det har alla.) Har du någon gång känt dig trött? (Det har alla.) Har du någon gång haft ont i ryggen? Och så vidare. Dessa undersökningar och enkäter leder alltid fram till samma resultat: Din atlaskota behöver balanseras.

Detta kvacksalveri bygger på en myt, som visserligen inspirerats av en sanning men inte mer: Att ryggradens kotor kan hamna lite snett (kiropraktikens så kallade subluxationer), att en rad olika symptom kan härledas till sådana sneda kotor, samt att massage eller justeringar kan fa kotorna att “hoppa rätt”. Det finns visserligen så kallade kotglidningar eller kotförskjutningar. Men det är smärtsamma och ofta allvarliga tillstånd som varken ska eller kan förväxlas med mytens subtila förskjutningar. Den som har en förskjuten atlaskota går inte runt med diffusa besvär.

Huvudvärk, migrän, yrsel, tinnitus, nackbesvär, ryggbesvär eller whiplash. Atlaskotan kan vara den bakomliggande orsaken till många vanligt förekommande besvär.

– Atlaskotan Göteborg på Facebook

Enligt läran kan en förskjutning av atlaskotan ha flera orsaker: förlossning, whiplash, felaktiga arbetsställningar, fall eller andra olyckor. Detta är struntprat.

Under gratismötet genomförs en rad mätningar av rörlighet, snedbelastningar, vinklar och så vidare. Allt redovisas. Bland annat kan patienten få veta att benen är olika långa.

Efter denna konsultation är det upp till patienten om en balansering ska genomföras – och den är inte gratis. Men vem vill linka iväg med sin skeva och trasiga kropp efter en sådan utskåpning?

Efter att ha gett en oriktig diagnos (att din atlaskota behöver justeras) far du sedan en behandling som förhoppningsvis inte påverkar din atlaskota (vilket hade varit helt onödigt och förmodligen skadligt). Det behandlingen saknar i medicinsk effekt tar den igen i placebo.

Sedan musklerna i området värmts upp ges en ganska hård massage med vibrationsstavar. Metoden Atlantotec lägger särskilt stor vikt vid dessa “vibrationer på exakt definierade punkter i nackmuskulaturen”, och har tagit patent på tekniken (vilket inte har det minsta med deras eventuella effekt att göra). Vibrationerna förändras kontinuerligt vilket sägs ge upphov till så kallad modulation, vars frekvenser musklerna inte kan “försvara” sig mot.

Man masserar främst området kring själva atlaskotan men även omgivningen. Denna massage kostar i typfallet några tusen kronor. Därefter kommer behandlingens höjdpunkt; Atlaskotan flyttas rätt. Och så genomförs mät- och fotograferingsrutinen igen, varefter patienten undantagslöst får veta att hållning och kroppsbalans blivit bättre, att de står rakare, med mera.

Expressen påstår i artikeln att terapeuten säger: “Dina symtom kommer att bli lindrigare eller du kan bli av med dem helt”. Vi påstår normalt aldrig att några symptom kommer att lindras och har svårt att tro att vår terapeut sagt så. Vi brukar dock ofta berätta om att andra kunder i många fall upplevt att besvär med nacke, rygg, huvudvärk, yrsel, tinnitus i många fall minskat och vissa fall försvunnit helt.

– Atlaskotan kommenterar kritisk artikel i Expressen den 4 april 2014

Trots att praktiskt taget alla sägs gå runt med en obalanserad atlaskota så ska det räcka med en enda behandling för att balansera den för resten av livet. De flesta sägs också bli helt fria från sina atlas-relaterade besvär, direkt eller inom någon månad. (En del aktörer påpekar att den nya och visserligen bättre kroppshållningen dock kan ge upphov till träningsvärk, vilket ger möjlighet till fler behandlingar.)

Många kvacksalvare undviker at behandla alltför allvarliga sjukdomar eller att göra medicinska påståenden: “Inga sjukdomar, inga sjukdomssymtom, inga besvär och inga åkommor behandlas” är ett typiskt exempel. Istället låter man tidigare patienter stå för de medicinska påståendena. Många hemsidor i branschen har, i en tradition som är betydligt äldre än Atlantotec, skrivna och/eller filmade intyg, från kändisar eller vanliga människor. Det beror inte på ödmjukhet utan för att undvika trassel med lagstiftningen.

Kvacksalveri!
Olaussons bok “Kvacksalveri!”

 
Not: Texten är tagen (med tillstånd) från Peter Olaussons bok “Kvacksalveri! Från blodiglar till detox” (2021).
ISBN 978-91-7469-416-1, Ordalaget Bokförlag. ©2021 Ordalaget och Peter Olausson


 

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning