post id: 12882
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=12882
 
Skeptisk måndag

13 vanliga kännetecken på bluffbehandlingar, enligt Edzard Ernst

Vad är en bluffbehandling?


Det finns ett oräkneligt antal bluffbehandlingar, så kallade SCAMs
(So-Called Alternative Medicines), och Edzard Ernst har diskuterat många av dem i sin blogg (länk, se nedan). Vad menar han specifikt med att en behandling är en “bluff”? Enligt hans åsikt är det en behandling som marknadsförs för medicinska besvär utan att ha visat att de gör mer nytta än skada.
Tio vanliga exempel är: Alternativa “botemedel” mot cancer, tillämpad kinesiologi, Dr Bachs blomstermedicin, CEASE, kiropraktik, så kallade “detox”-behandlingar, homeopati, osteopati, healing, bantningskurer.

Vad har de gemensamt?

Bluffbehandlingar skiljer sig åt i många avseenden: bakgrundshistoria, underliggande antaganden, risker, mm. Men dessa behandlingar tenderar ändå att ha vissa gemensamma drag:

 1. De flesta av dem har sitt ursprung i idéer från en ensam, ofta karismatisk person som hänvisar till att ha fått någon form av insikt. Exempelvis Greson, Back Palmer, Hahnemann, Still.
 2. De rekommenderas av sina anhängare som universalbotemedel för all åkommor.
 3. De förespråkas av kända personligheter, skrivs upp av tabloidpressen och marknadsförs via böcker på internet, men med väldigt tunnt eller inget stöd från publicerade vetenskapliga studier i den medicinska litteraturen.
 4. De kliniska studier av dessa bluffbehandlingar som ändå har publicerats har väldigt lite substans, saknar bekräftelse från andra studier, men utpekas ändå som starka bevis.
 5. Bluffbehandlingar siktar in sig antingen på de mest desperata patienterna som fullt förståeligt klamrar sig fast vid varje halmstrå av hopp. Eller, så inriktar de sig på de “oroliga-men-friska” som det inte är något egentligt fel på och har gott om pengar.
 6. Förespråkare av bluffbehandlingar använder vetenskapliga termer samtidigt som de uppvisar en djupt ovetenskaplig attityd.
 7. Försäljare av bluffbehandlingar är skickliga på att sälja falskt hopp till överpriser.
 8. Bluffbehandlingar ser ibland ut att vara verksamma därför att utövarna är duktiga på att maximera placeboeffekten.
 9. Bluffbehandlingsbranschen flödar av konspirationsteorier, till exempel idén om att “etablissemanget” försöker undertrycka alternativa behandlingar. (Om en bluffbehandling skulle visa lovande resultat så hade den skyndsamt studerats av forskare och, om den visade sig vara verksam, skulle den adderats till etablerad medicin. Föreställningen om ett verksamt alternativt botemedel för en sjukdom är löjlig, därför att det förutsätter att utövare av konventionell medicin skulle avstå från en ny behandling bara för att den hade ett speciellt ursprung).
 10. De flesta bluffbehandlingar kan medföra direkt skada. Till exempel kan orala behandlingar vara giftiga eller påverka effekten av receptbelagda läkemedel. Eller så kan manipulering av ryggraden orsaka stroke. Eller så kan akupunktur orsaka lungkollaps.
 11. Bluffbehandlingar är inte harmlösa även om de inte orsakar direkt skada. Det finns mängder av exempel på personer som har avlidit i onödan för att de vände sig till bluffbehandlingar som ett alternativ till konventionell medicin (Steve Jobs är ett känt exempel).
 12. Dessutom kan bluffbehandlingar orsaka skada genom att underminera principen om evidensbaserad medicin och, ännu viktigare, underminera ett rationell förhållningssätt i allmänhet.
 13. Utövare av bluffbehandlingar bryter regelmässigt mot grundläggande medicinska och etiska principer. Man kan till och med hävda att det mycket sällan är möjligt att utöva bluffbehandlingar på ett etiskt sätt.

Edzard Ernst

Edzard Ernst är en tyskfödd läkare och författare bosatt i England. Han var den första personen i Storbritannien att utnämnas till professor i komplementär medicin. Han är utbildad i akupunktur, autogen träning, herbalism, homeopati, massageterapi och ryggradsmanipulation, men har sedan länge tagit avstånd från icke-evidensbaserad medicin och behandlingar. Han har författat fler än 1000 artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter samt ett femtiotal böcker översatta till över ett dussin olika språk.

Länkar:
https://edzardernst.com/2020/04/13-characteristics-of-bogus-so-called-alternative-medicines-scams/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Edzard_Ernst

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi en kort text om ett aktuellt ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter eller konspirationsteorier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning