l.-ron-hubbard
L. Ron Hubbard, science fiction-författaren som grundade scientologi för att bli rik.

Scientologi, Church of Scientology, en nyreligiös rörelse som inbegriper såväl Scientologkyrkan som bl.a. pedagogik, missbruksvård och föreningar som angriper psykiatrin. Scientologin är en destruktiv sekt, och genom sin utbredning är den en av de farligaste rörelserna i världen. Nya medlemmar värvas ofta genom att de står på stan och erbjuder personlighetstest (som förstås visar att du har problem som sekten kan hjälpa dig med). Scientologin hittades på av Science Fiction-författaren Lafayette Ronald Hubbard (L. Ron. Hubbard) i början av 1950-talet.

Huvudidén är en pseudovetenskap som kallas för Dianetik, och går ut på att man genom så kallade auditeringar, en sorts hypnosliknande suggestion, kan ”gå tillbaka” i livet för att lösa upp trauman. Människorna anses vara besatta av hundratals onda själar, så kallade ”Thetaner”. Genom att genomgå hela dianetiken når man enligt scientologin tillståndet ”Clear”, då man är fri från alla thetaner och påstås kunna få övernaturliga superkrafter. Männsikor anses befinna sig på olika stadier, där ”Clear” är det allra högsta. Genom auditering kan man uppnå allt högre stadier. För att mäta någons mentala hälsa och nivå av andliga utveckling används en E-meter, en polygrafliknande mätanordning som registrerar hudens elektriska motstånd. E-metern är en viktig del av auditeringen.

xenu
Inom scientologin är Xenu, en intergalaktisk härskare, en central gestalt.

Scientologin omfattas av mycket hemlighetsmakeri, och vissa bitar av läran är avsett enbart för de allra högsta stegen. Att ta del av de hemliga s.k. ”OT-dokumenten” (för ”Operation Thetan”) innan man är ”redo” leder enligt scientologerna till död i lunginflammation. Här är ett citat ur ett av dessa dokument:

För 75 miljoner år sedan härskade en ondskefull rymdkejsare vid namn Xenu över Vintergatans alla planeter. Varje planet hade 178 miljarder invånare och var kraftigt överbefolkade. Den onde kejsaren lät därför frysa ner invånarna och transporterade dem till jorden där de placerades vid vulkaner. Därefter sprängdes vätebomber i vulkanerna och dödade hela befolkningen. Men eftersom de egentligen var en typ av själsväsen, (som scientologerna kallar ”thetaner”), kunde de istället besätta levande människor. Idag är varje människa besatt av hundratals, kanske tusentals, kroppsthetaner. Enda vägen till befrielse är att ta till sig scientologins visdom så man slutligen kan bekämpa thetanerna med hjälp av bland annat telepati. Lyckas man med detta blir man till sist en ”Operating Thetan”, dvs en fullt utvecklad och upplyst övermänniska i besittning av superkrafter och direkt magiska kvaliteter.

e-meter
Auditering, maskerat som “gratis stresstest”, används för att rekrytera personer till scientologikyrkan.

Under den första tiden som scientolog får man självfallet inte tillgång till några av dessa hemligheter. Nybörjarkurserna handlar istället om vardagligheter som studieteknik eller stresshantering. Det är först efter en lång och allt dyrare utbildningstid som man kan bli kvalificerad för att ta del av de hemliga OT-dokumenten. Faktum är att de allra flesta scientologer, inte ens den anställda personalen, kommit så långt att de fått genomgå dessa hemliga kurser.

Scientologkyrkan kunde under lång tid dra in enorma summor pengar, eftersom all auditering och alla kurser medlemmarna går för att uppnå högre stadier kostar en hel del. Genom att stämma avhoppare och kritiker har man också kunnat dryga ut kassan. 1973 startade man ”Operation Snow White” som infiltrerade statliga myndigheter i USA i syfte att hitta uppgifter om meningsmotståndare för att kunna misskreditera dem och för att få reda på vilken information det fanns om L. Ron. Hubbard i de statliga arkiven. Hubbards fru och tio andra dömdes till fem års fängelse när infiltrationerna avslöjades.

Scientologi i Sverige

scientologi
Scientologi ser vetenskapligt grundad psykiatri som som värsta fiende.

I Sverige är Scientologkyrkans huvudorganisation inte särskilt omfattande, men rörelsens andra verksamheter har på ett oroväckande sätt fått fäste i samhället. Svenska kommuner har avtal och skickar missbruksklienter till scientologernas behandlingshem Narconon. Deras narkotikaupplysare ”Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige” har bjudits in till svenska skolor, där de bland annat spridit lögner om att anti-depressiva mediciner är beroendeframkallande. Deras anti-psykiatriska organisation Kommittén för mänskliga rättigheter uppvaktar ständigt journalister och mediebolag i Sverige om påstådda skadeverkningar av psykofarmaka. Den scientologiska pedagogiken Applied Scholastics används i rörelsens förskolor och skolor i Sverige.

Vidare läsning

Vetenskap och Folkbildning