Kenneth Arnold med illustration av vad han säger sig ha sett

Kenneth Arnold med illustration av vad han säger sig ha sett

Den 24 juni 1947 hävdade Bild:Us.pngKenneth Arnold att han sett nio “månskäreformade” farkoster som flög på ett ojämnt sätt i otroliga hastigheter i närheten av Bild:Us.pngMount Rainier. Han sade att de påminde honom om tefat som studsade på en vattenyta. En redaktör på tidningen The Eastern Oregonian rapporterade att Arnold sett “runda” föremål. Andra rapporter nämnde “skivformade” föremål. Inom några få veckor fanns det hundratals rapporter över hela USA om människor som sett flygande “tefat”.

Eftersom så många rapporter om UFO:n och utomjordingar överensstämmer med ganska standardiserade beskrivningar hävdar en del att detta är belägg för att observatörerna inte tar miste. De måste ju se samma sak. Men det är troligare att de ser det de ser på grund av sina förväntningar, som bygger på stereotyper skapade av massmedia. I det avseendet, och kanske på en del andra områden, kan observationer av UFO:n och utomjordingar kanske jämföras med Jultomten.

Se även

(utomjordiskt)BortförandeArea 51Autokinetisk effekt, BoskapsstympningSädesfältscirklarMen in blackRoswellSömnparalysUFO

Vidareläsning

Webb

Bild:Us.png The Klass Files (Archive of Skeptics UFO Newsletter)

Artiklar / Böcker

Bild:Us.png Bartholomew, Robert E. and Benjamin Radford. “The Birthplace of the Flying Saucer,” in Hoaxes, Myths, and Manias – Why We Need Critical Thinking (Prometheus Books 2003)
Bild:Us.png Frazier, Kendrick. (ed.) The Ufo Invasion : The Roswell Incident, Alien Abductions, and Government Coverups (Prometheus, 1997).
Bild:Us.png Gardner, Martin. Fads and Fallacies in the Name of Science (New York: Dover Publications, Inc., 1957)
Vetenskap och Folkbildning