Sverige

SVT 2 hyllar alkemi

Den 31/1 sände SVT 2 ett timslångt program, Alkemistens år. Programmet är en dokumentär om en IT-säljare som lämnar ett välbetalt jobb och flyttar till en liten stuga för att ägna sig åt alkemi. Han letar efter de vises sten. Programmet skildrar alkemin som om det skulle vara en seriös vetenskap. Inga kommentarer om att alkemin är en förvetenskaplig ockult lära. För säkerhets skull sändes programmet även den 2/2 och 3/2.
Bo Persson

Curt Roslund död

Astronomen Curt Roslund har avlidit vid 82 års ålder, uppger Populär Astronomi på nätet (www.popast.nu). Roslund föddes 1930 och disputerade 1966 vid Lunds universitet. Han var länge verksam vid Chalmers Tekniska Högskola och Göteborgs universitet, där han satte sin prägel på astronomiundervisningen och bl.a. var först i Sverige med att skapa orienteringskurser i astronomi, där det inte krävdes någon särskild bakgrund i fysik eller matematik för att bli antagen. Han skrev gärna populärvetenskapligt, till exempel om etnoastronomi, arkeoastronomi, astrologi och UFO. Han medverkade i Folkvett flera gånger, senast i nr 1/2008 med ”En svensk prövning av astrologin”, som var en text som hämtats ur hans självbiografi Av lysande stjärnstoft är jag kommen (2007).
JJ

Miraculeusement!

Den franske läkaren François-Bernard Michel har en synnerligen intressant kombination av uppdrag. Dels är han nyvald ordförande i l’Académie de Médecine, den franska akademin för medicinsk vetenskap. Dels är han ordförande i Comité Medical International de Lourdes, den kommitté som för katolska kyrkans räkning bedömer vilka av besökarna i Lourdes som har tillfrisknat mirakulöst. Det sistnämnda uppdraget delar han dock med en biskop.
SOH
Källa: Le Canard Enchaîné 16 januari 2013.

Rättelse

I artikeln ”LiveLife – tidningen för medicinsk expertis” av Dan Larhammar i Folkvett 2012:3 nämndes att hälsokostkedjan Life gör reklam för energiprodukter som kreatin. Vad som avsågs var Lifes försäljning av coenzym Q10 som marknadsförs som uppigg­ande substans och som sägs öka cellers energiproduktion och dessutom ha effekt som antioxidant. En studie som nyligen publicerades av Bengt Östman och medarbetare i tidskriften Nutrition (vol. 28, 2012, s. 403–417) fann dock att Q10 varken höjde prestationsförmågan eller skyddade mot oxidativ stress.
DL

Utrikes

Homeopaternas välbetalde hitman

I dagstidningen Süddeutsche Zeitung fanns ett intressant reportage av Jens Lubbadeh den 30 juni 2012, ”Schmutzige Methoden der sanften Medizin” (Alternativmedicinens smutsiga metoder). Lubbadeh konstaterar att ”Google-skampålen” kan vara ett ganska effektivt verktyg mot meningsmotståndare. Man sätter upp en webbsida med professionellt utseende, där man försöker underminera fiendens trovärdighet så mycket det går. Man nämner personens namn så ofta som möjligt på sidan, och länkar också till den så mycket det går. Sidan kan då hamna högt upp i Google vid sökning på personens namn, vilket kan vara ganska förödande om personens förtroendekapital är viktigt i yrkesutövningen. (Metoden är inte precis ny. Undertecknad har själv sedan flera år tillägnats Google-skampålar, bl.a. av en antroposof och av en andetroende medicinprofessor.)

Journalisten Max Rauner har tillägnats en Google- skampåle av DZVhÄ, den tyska centralföreningen för homeopatiska läkare. Vad hade Rauner gjort? Svar: skrivit en artikel om Edzard Ernst, en professor i alternativmedicin som med gedigen egen bakgrund i homeopatin blivit allt mer kritisk och numera menar att homeopati inte har några effekter utöver placeboeffekter. Ernst själv är förstås tillägnad en stor mängd Google-skampålar av alternativmedicinens förespråkare, men nedsvärtningen av Rauner tar kampanjen mot Ernst ett steg längre: ”säg inget positivt om Ernst, för då smutskastar vi dig också!”

Den person som rent praktiskt sköter smutskastningen för de tyska homeopaternas räkning heter Claus Fritzsche. Han har skapat många sajter som länkar till varandra och vars syfte är att ifrågasätta alla kritiker. Ett mindre antal homeopatitroende vetenskapsmän kommer regelbundet till tals på dessa sajter, till exempel Harald Walach. Journalisten Lubbadeh har funnit att Fritzsche för sin sajt cam-media-watch.de, som presenteras som ”kritiska recensioner av komplementärmedicin i medierna – en blogg för medicin- och vetenskapsjournalister”, mottar 43 000 euro per år i ”sponsring” från sex tillverkare av homeopatika. När Lubbadeh frågar tillverkarna hur de ser på sponsringen svarar de alla ungefär likadant: vi understödjer bara en konstruktiv dialog inom komplementärmedicinen. Inom den gängse medicinen hade nog samma beteende setts som skandalöst.
JJ

Kreationisternas Beowulf

Det finns inget vetenskapligt område som inte kreationister kan attackera. Vi är mest vana vid att de förvränger biologi, kosmologi och andra naturvetenskaper, men i Skeptical Inquirer Jan/Feb 2013 berättar litteraturforskaren Eve Siebert hur kreationisten Bill Cooper i en bok behandlat den fornengelska hjältedikten Beowulf. Precis som han läser Bibeln läser Cooper Beowulf bokstavligt. Han är särskilt intresserad av redogörelser för släkttavlor, som han jämför med den släkttavla för Noas söner som finns i 1 Mos 10–11. Cooper anser att Beowulfs släkttavlor bekräftar Bibelns, men för att ett sådant argument ska ha något värde måste han låtsas att Beowulf återger förkristna uppfattningar, vilket det dock inte finns någon anledning att tro.

Cooper intresserar sig också för Beowulfs redogörelser för möten med drakar och andra monster. Cooper antar att dessa berättelser är bokstavligen sanna, och att de handlar om möten med dinosaurier, som enligt många kreationisters uppfattning ska ha levt samtidigt som tidiga människor.
JJ

50 000 rationalistiska indiska fruar

Jag frågade Sanal Edamaruku vad Indian Rationalist Association har för könsfördelning på sina 100 000 medlemmar. ”50+50%”, svarade han, ”för fruarna är med gratis så alla karlar anmäler dem med”. Man kan alltså säga att VoF:s ojämna könsfördelning (85+15%) är ett tecken på den större jämlikheten mellan könen i Sverige. Svenska kvinnor bestämmer nog i högre grad själva vilka föreningar de skall gå med i. Och i VoF kostar det 50 kronor per år att anmäla sin partner som medlem – mer eller mindre efter dennes medgivande.
MR

Vetenskap och Folkbildning