Jag håller gärna med om att officiella VoF-företrädare bör akta sig för bedragare och att vi inom föreningen kan vara extra bra att lura eftersom vi antas vara försiktigare än vad som är vanligt. Utöver detta tycker jag dock att Johan Rönnbloms inlägg är ganska vilseledande när det gäller vilken information som föreligger.

För det första skulle jag inte ha intresserat mig för det hela om det enbart handlat om Andrea Rossi och hans apparat.

Inledningsvis vägde det tungt för mig att två internationellt meriterade fysiker med CERN-anknytning, Sergio Focardi och Guiseppe Levi, var inblandade. Snart kom även prof. Emeritus Sven Kullander in i bilden.

Han har också CERNbakgrund och är ordförande i Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott. I sådant sällskap kändes det tryggare att gå vidare. Som jag nämnde i min notis på VoF:s webbsajt har Sven Kullander varit inblandad i svensk-japanska experiment, finansierade av Energimyndigheten, som genererat mycket mera fusionsreaktioner än vad som förutsägs av ”normal” fysik. Dessa försök har gjorts i etablerad forskarmiljö och visar framför allt att det är riskabelt att förlita sig på enkla uppskattningar av den elektrostatiska repulsionens (Coulomb-barriärens) begränsande effekter.

Jag har aldrig påstått att detta är ett seriöst vetenskapligt projekt. Andrea Rossi är entreprenör, uppfinnare och kemiingenjör till utbildningen. Hans målsättning är att utveckla en konkret och fungerande produkt. Jag uppfattar projektet som seriöst ur den synvinkeln. Någon fysikalisk grundforskning har ännu inte gjorts på Rossis system. Han går heller inte ut med fantasifulla fysikaliska teorier om vad som händer i motsats till BlackLight Power m.fl.

Eftersom ingen har någon riktig koll på den grundläggande fysiken är goda kalorimetriska studier avgörande, d.v.s. uppmätning av insatt och utvunnen energi. Reserapporten av mig och Sven Kullander beskriver det försök vi var med om. Främst p.g.a. tidsbrist lämnade det mycket övrigt att önska vad gäller kontroller. Jag vill här bara bemöta en punkt.

Oberoende ångexperter meddelar att vid de 101 grader som uppmättes i den utgående ångan är vattenmängden alltid nere på procentnivå. Ineffekt och vattenflöde kommer att kontrolleras bättre i ett nytt försök inom kort.

Rönnblom nämner inte att detta var det tredje öppna testet, som framför allt måste ses i sitt sammanhang med de två övriga. Levis 18 timmars försök utan någon kokning är det bästa hittills. Jag rekommenderar studium av hans rapport. Fler tester är på väg. Guiseppe Levi är för övrigt medlem i en amerikansk skeptikerorganisation. Om det är någons heder, och karriär vid universitetet i Bologna, som står på spel här så är det den ännu relativt unge fysikern Levis.

Hur vet jag att Rossi inte är bedragare och försöker lura pengar av andra? Tydligen har Rönnblom fått reda på att BlackLight Power gjort detta. Den som vill locka till sig investerare brukar annonsera efter dem. Ingen av alla dem som jag träffat runt Rossi har blivit tillfrågad om pengar.

Jag har vid det här laget talat med Andrea Rossi och frågat honom om hans liv och arbete i ganska många timmar och kommit fram till att hans kompetens som bedragare, och även som trollkarl, är begränsade. Och varför skulle en kemiingenjör som lagt ner många år av sitt liv på att utveckla en metod som utvinner petroleum ur organiskt avfall nu byta karriär? Jag kan naturligtvis ha fel, men om det hela kollapsar av någon anledning är det klart mest sannolika att han lurat sig själv först och sedan alla oss andra.

Jag anser att det rimliga förhållningssättet just nu är att med spänning och rimligt öppet sinnelag invänta de ytterligare tester och studier som är på väg, och även den megawatt-anläggning som skall vara igång i Aten till hösten.

Att vara skeptiker är framför allt att undersöka och genomlysa, inte att avfärda, även om det naturligt nog är det vi oftast gör.

Hanno Essén Docent i teoretisk fysik

Vetenskap och Folkbildning