SKIT I MÖSSAN 59 myter och missförstånd kring barn och föräldrar. Åsa Erlandson. Kalla kulor förlag, 133 s.

Äntligen kommer här en bok som sammanställt granskningar av de många konstiga och ruskiga saker man fick höra som barn, exempelvis att Coca-Cola fräter sönder en tand på ett dygn, att tuggummit som råkat sväljas stannar kvar i magen, och att man får mask i magen av att äta snö. Den här boken är därför säkert av stort värde för barn i olika åldrar.

Annars är det i första hand föräldrar boken riktar sig till, liksom till far- och morföräldrar som bidragit till att upprätthålla myterna. Särskilt graviditets- och förlossningssägner är många och seglivade. Alla har vi väl hört vänner eller släktingar bedyra hur de själva eller någon annan kunna förutsäga barnets kön utifrån formen på mammans mage, rund eller toppig. Statistiken avfärdar helt detta önsketänkande.

Även en del vandringssägner av det klassiska slaget, typ klintbergare (uppkallade efter Bengt af Klintberg, Årets folkbildare 1994), beskrivs i boken, liksom några internetsägner av det mer makabra slaget och de evinnerliga massbreven per epost.

Det som jag personligen fann mest tillfredsställande var att flera medicinska myter och missförstånd beskrivs och avfärdas, av vilka några är av ganska färskt datum. En av dessa är att mässlingsvaccin skulle orsaka autism (se Folkvett 1/2005). Det medicinska områdets bedrägerier är nog de som är svårast att bedöma för många föräldrar eftersom de inget hellre önskar än sitt barns bästa då är det säkert svårt att förkasta råd som förefaller vara grundade på medicinsk vetenskap, fast de inte är det.

Vissa av myterna trodde jag i min enfald redan var förpassade till historiens sophög, som att förkylning beror på att man blivit nedkyld (och inte på virus eller bakterier), att man kan börja stamma om man blir kittlad eller att grimaser och skelning kan fastna. Men även avslöjandet av dessa kan säkert vara allmänbildande för unga läsare, och kanske också för några av de äldsta.

Några avsnitt erbjöd för mig helt ny information, som att röd mjölk faktiskt inte är mer naturlig än mjölksorterna med andra fettkoncentrationer det bror helt på vilken historisk tidsperiod av mjölkproduktion man jämför med. Att mammans fötter inte skulle påverkas mer än tillfälligt av en graviditet har jag lite svårare att smälta med tanke på allt tillväxthormon som placentan producerar, men jag får väl tro på bokens källor. Men nog hade det varit intressant med lite utförligare redogörelse för detta, försåvitt det finns statistiska undersökningar. De båda länkar som anges ger inget utförligt besked.

Huruvida graviditet och amning skulle göra mammor trögtänkta har faktiskt undersökts och slutsatsen var att ingen skillnad märktes på matematisk-logiskt tänkande.

Bokens länk går till ett pressmeddelande – det skulle ha varit praktiskt att också få referens till originalartikeln som publicerades tidigare i år. Och kan ”myten” att föräldrar idag har sömnproblem i mycket högre utsträckning än 1980 möjligen bero åtminstone delvis på att genomsnittsåldern för föräldrar har stigit? Visserligen säger baksidetexten att Skit i mössan riktar sig till alla som varit barn, men jag vill inte missunna dem som fortfarande är det att få ta del av mytbildningens koreografi. Bokens stil är kåserande och ibland gladhurtig.

Kapitlen avnjutes nog bäst några få i taget.

Författaren Åsa Erlandson är prisbelönad journalist på tidningen Vårdfokus. Boken är berikad med Eva Thimgrens teckningar som ibland lever sitt eget liv och därigenom förhöjer läsupplevelsen. Faktagranskningen är gjord av Lars-Olof Hensjö på Inera AB i Stockholm, tidigare kallad Sjukvårdsrådgivningen SVR AB, som svarar på frågor från allmänheten på sidan 1177.se – ett besök där rekommenderas (Åsa hänvisar själv till 1177 flera gånger).

Kapitlen har en referenssamling som i huvudsak består av webblänkar av vilka många är hopplöst långa och komplicerade med långa serier av symboler och siffror. Men det är förstås en fördel att läsaren snabbt kan gå till källorna.

Skit i mössan har alla förutsättningar att bli en mycket uppskattad julklapp eller present till föräldrar, blivande eller nya likväl som gamla.

Dan Larhammar

Vetenskap och Folkbildning