Sverige

Smörgåsbord med tomma kalorier
Studieförbundet Vuxenskolan i Haninge, Huddinge och Tyresö erbjuder i sin katalog för hösten 2010 diverse kurser i yoga, qi gong, feldenkrais, chiball och mindfulness. I reklamen för kursen i yoga hävdar de att yoga ”stärker immunförsvaret” och i reklamen för poweryoga att ”den renar kroppen från slaggprodukter”.

På frågan om ett studieförbund med uppdrag att ge folkbildning inte bör ställa krav på att deras påståenden om att yoga ”stärker immunförsvaret” och poweryoga ”renar kroppen från slaggprodukter” är evidensbaserade svarar Lena Sjörén-Lidström: ”Det är i allra högsta grad vårt folkbildningsuppdrag att värna om folkhälsan. Detta är ett sätt. Det finns många vetenskapliga rapporter som pekar på att dessa ämnen påverkar både kropp och själ i positiv rikning. Vi erbjuder ett smörgårdsbord till allmänheten där att man själv kan botanisera och se vad som passar.” Det är väl bara att hoppas att de här kurserna inte faller under kategorin kommunalt bidragsberättigade studier.

Jaan Ungerson
Medier i hetluften
Efter avslöjandet av Anders Åkesson (läs mer på sid 46) har reaktionerna i den ”andliga” världen varit starka, polariserade och intressanta. En del är beredda att förlåta precis allt, andra är oerhört uppbragta och arga. Många av de personliga kontroverser som uppstått kommer kanske att ta längre tid att läka än Åkessons karriär.

Som om det inte räckte så får just nu Benny Rosenqvist, påstått medium och bl.a. skribent i Hemmets Journal och i synnerhet tidningen Nära, också skarp kritik av många troende. Under en storseans i Stenungsund levererade han påfallande dålig cold reading, men framför allt förutsägelser om sjukdomar och död.

Sådant säger många medier att de absolut inte får ägna sig åt. Denna kritik öppnar samtidigt upp för kritik av andra slag mot Rosenqvist, inte minst hans ego, som var stort så det räckte även innan han blev med tidning.

Det andliga Sverige är intressantare än på mycket länge.

PO
Allt för hälsan?
Sveriges största hälsomässa, Allt för hälsan, ägde rum 12–14 november i Stockholmsmässan. Den 28-sidiga bilaga om evenemanget som medföljde Dagens Nyheter den 8 november erbjöd visserligen ett stort antal intressanta föredrag av kända forskare, men där fanns också många förespråkare för mer eller mindre absurda läror. Bland bilagans annonsörer fanns exempelvis Biosan som propagerar för att syra-basbalansen kan påverkas med deras preparat och därigenom öka välmående och prestationsförmåga. Än värre är deras annons för homeopatiska läkemedel, enligt dem ”framtidens medicin”.

Annonsen hävdar att Sveriges offentliga sjukvård förvägrar patienter denna behandlingsmetod ”utan sakliga skäl”. Att homeopatiska preparat inte fungerar bättre än sockerpiller är tydligen inte ett sakligt skäl enligt Biosan. Bland de homeopatiska preparatens fördelar framhävs att de är ofarliga (självklart) och relativt billiga (socker och vatten kan dock fås till betydligt lägre priser på annat håll). Om effekt sägs förstås inget förutom att ”resultat kan inte utlovas” och att ”erfarenheterna är förvånansvärt goda”.

Det sistnämnda gäller nog inte minst för dem som säljer preparaten. En firma vid namn F-Scan Touch erbjuder frekvensterapi och säger sig kunna diagnostisera oönskade mikroorganismer i kroppen. Firmans föga informativa webbsida citerar den ökända skojaren Hulda Clark. Företaget China Dragon marknadsför zonterapitofflor med motiveringen att zonterapi har praktiserats i Kina i mer än 5000 år (som alla vet var kineserna redan då oerhört skickliga på dubbelblinda randomiserade kliniska studier och statistiska utvärderingar).

Därtill är tofflorna magnetiska för att påverka ”människans elektriska fält” och innehåller jadesten som lugnar själen. En annons från Nu Skin ger intryck av att deras hudvårdsprodukt ageLOC påverkar gener i åldrande hud.

På amerikanska webbsidor kallar Nu Skin dessa gener för ungdomsgener (youth genes) och hävdar att ageLoc kan styra aktiviteten hos dessa gener så att de återgår till sin ”ungdomliga” aktivitet. De litteraturhänvsningar som ges handlar inte om ageLoc och några av dem är helt irrelevanta. Den enskilde besökaren som inte är bevandrad i medicin och nutrition gavs små möjligheter att skilja de seriösa inslagen från all pseudovetenskaplig humbug som framfördes.

Dan Larhammar
Folkbildare prisad 
Hans Rosling, professor vid Karolinska Institutet, utsågs av VoF till Årets folkbildare 2006. Han har nu också tilldelats KTH:s stora pris för år 2010. Motiveringen lyder bland annat: ”Hans Rosling sprider med ett engagerat och pedagogiskt patos vetenskapligt grundad kunskap om hälsotillståndet i världen genom att visa hur statistik kan förädlas till förståelse på ett lättillgängligt sätt.” KTH:s stora pris delas ut årligen med medel från en anonym donation till KTH år 1944. Prissumman är en miljon kronor.

JJ

 

Miljoner till ovetenskaplig diagnos
I en artikel som publicerades 2010-09-15 i flera svenska tidningar skriver medicinjournalisten Sara Rörbecker från TT att Socialstyrelsen i år betalat nästan 1,8 miljoner kronor till Elöverkänsligas Riksförbund som bland annat använder pengarna för att driva opinion. Dessutom betalas belopp upp till 50 000 kronor av flera kommuner till den som vill elsanera sin bostad. Detta sker trots att inga övertygande belägg finns för att någon människa kan känna om elektromagnetiska fält finns eller ej och trots att diagnosen elöverkänslighet inte används inom medicinen.

Dessutom finns enligt artikeln inget stöd för att elsanering hjälper mot de besvär som upplevs. Landstingsstyrelsen i Örebro län beslutade Landstingsstynyligen att sjukhusen ska ha elavskärmade områden, men verksamhetschefen för arbets- och miljömedicin vid Universitetssjukhuset i Örebro berättar att beslutet är rent politiskt och att det togs utan diskussion med vårdprofessionen som skulle ha sagt nej. Detta understryker vikten av att skattemedel inte går till pseudovetenskap.

Det vore bättre om anslagen kunde användas till att finna de verkliga orsakerna till sjukdomar och besvär.

Dan Larhammar

 

Utrikes

 VoF hos Mythbusters 
I mitten av september bjöds jag över till San Francisco för att hälsa på Mythbusters, ett amerikanskt tv-program där misstänkta myter utsätts för kritisk, ofta ganska handfast, granskning av programledarna Adam Savage och Jamie Hyneman. Inbjudan kom från Discovery Channel och gick via den populärvetenskapliga tidningen Vetenskap & Historia, som VoF samarbetar med.

Vi fick hälsa på i deras verkstäder, som var nerlusade med föremål från tidigare episoder. Vi fick även träffa och prata med alla de framträdande namnen i produktionen: Jamie Hyneman och Adam Savage (som var nyfiken på att höra om hans gode vän James Randis Sverige-turné några månader tidigare), liksom sidekick-teamet med Tory Belleci, Grant Imahara och Kari Byron. En särskilt intressant upplevelse var när vi fick vara med på ett hörn när ett experiment utfördes och filmades. Det kommer att sändas i USA den 8 december.

En längre artikel kommer ut i mitten av december, i nr 5 av Vetenskap & Historia.

PO
Föreningen

VoF på bokmässan
I september deltog VoF för tredje gången på den stora bokmässan i Göteborg. Denna gång hade vi en större monter än i fjol, strategiskt placerad intill det s.k. Forskartorget. Som vanligt blev det fyra intensiva dagar då monterns personal hela tiden hade fullt upp. Foldrar delades ut, VoF-prylar såldes, samtal hölls om allt mellan himmel och jord och en hel del därtill.

Vi fick extra draghjälp från den debattartikel om särbehandling av i synnerhet homeopati som hade publicerats på DN Debatt ett par veckor tidigare, och som dessutom gav medlemmen Anders Tryggvesson anledning att köra en repris på beredning av homeopatiskt sömnmedel.

Den mest uppmärksammade attraktionen var VoF: aren och astronauten Christer Fuglesang som kom förbi och signerade sin senaste bok. Andra medlemmar som hälsade på var CJ Åkerberg och Andreas Anundi, med anledning av sin nyutgivna bok Skeptikerskolan. CJ stannade även kvar till måndagen, då han talade om konspirationsteorier på en som vanligt välbesökt skeptisk pub. Vi fick även besök av astronomen Marie Rådbo (Årets folkbildare 2003), författaren och medicinjournalisten Åsa Erlandson (vars bok recenseras på sid 85), läkaren, bloggaren och VoF:aren Mats Reimer, liksom Stefan ”Jag är skeptisk” Sauk.

Ett stort tack från styrelsen till alla frivilliga från VoF Göteborg som tillbringade otaliga mantimmar i montern. Ett särskilt tack till illusionisten Per Johan Råsmark, inrest från Uppsala, som under samtliga dagar väckte stor uppmärksamhet med sitt så kallade mingeltrolleri. Som till exempel en variant på det i skeptiska kretsar välkända bestickböjandet – om det nu utförs med tankekraft, eller hur det går till…

PO
Folkvett nr 100
Detta nummer av Folkvett är det hundrade numret sedan starten 1983.
VoF besöker Angered 
Kvällen den 27 oktober var VoF Göteborg inbjudna till kulturhuset Blå Stället i Angered för att tala om ”faktoider, spökpratare, healing och homeopati”. Flera från lokalavdelningen mötte upp och höll en kombinerad föreläsning och paneldebatt.

Responsen från publiken var god och varierad, från de som förespråkade ännu skarpare tonläge mot kvacksalveri (ett ämne som engagerar särskilt) till de som var fullkomligt övertygade om exempelvis slagrutornas möjligheter.

PO

 

Lokalavdelning i Uppsala
Den 11 oktober 2010 bildades i Uppsala en lokalavdelning för Vetenskap och Folkbildning.

Lokalavdelningen utgörs av alla VoF-medlemmar i Uppsala län – i dagsläget 295 personer! Medlemsmöten ordnas måndagar ungefär två gånger i månaden på Biotopia i Vasaparken dit alla medlemmar är välkomna för att diskutera folkbildning, vetenskap och pseudovetenskap.

Den första styrelsen består av Gunilla Burell (ordf.), Roland Uhrberg (sekreterare/kassör), Per Johan Råsmark (vice ordf.), Birgitta Ericsson, Fredrik Julihn, Rikard Enberg och undertecknad.

Dan Larhammar

Vetenskap och Folkbildning