Publicerat i Folkvett nr 3/2008.

Rättelse

Mycobacterium är inte mycoplasma

Ett fel smög sig in i senaste Folkvett. På sidan 44 nämnde jag släktet Mycobacterium som “förlorat sina yttre cellväggar”. Jag menade i själva verket mycoplasma. Mycobacterium har en cellvägg, en mycket karaktäristisk sådan dessutom. Tack till Vincent Lönngren för påpekandet.

Daniel Ocampo Daza

Sverige

Marianne Reinthal och akupunkturen

Socialstyrelsen handlägger sedan i februari ett tillsynsärende rörande sjuksköterskan Marianne Reinthal. Hon ger mot ersättning akupunkturbehandling som bot mot spädbarnskolik.

I mitten av april genomförde Socialstyrelsen ett inspektionsbesök på Reinthals akupunkturklinik. Som följd av detta besök överlämnade hon en del handlingar. Bland dem finns samma text om behandling av spädbarnskolik som återges på Reinthals webbsajt, www.aqpunktur.se.

I texten räknar Reinthal upp livsmedel som kan ge barnet kolik om en ammande mamma äter dem: ärtor, linser, majs, bönor (även soja, kaffe och kakao), lök, vitlök, kål, broccoli, avokado, paprika, tomater, linfrö samt övrigt med mycket fibrer (fullkornsbröd samt bröd med kli), starka kryddor, pepparkakskryddor, kanel, curry, syrarik mat som ketchup, senap, dressingar och ättiksinläggningar, vissa frukter och bär som till exempel apelsiner, äpple, päron, plommon, fikon, juice, nyponsoppa, kiwi, vinbär, vindruvor, russin, jordgubbar, tomater, oliver, sylt, saft, vin, nötter, mandel, skaldjur, svamp samt godis som lakrits, choklad, vingummi och skumbilar.

En mamma har spontant skrivit till Socialstyrelsen efter en tidningsartikel i Göteborgsposten om tillsynsärendet: “Vi blev inte hjälpta. (…) Jag blev beordrad att följa en väldigt strikt diet som gick ut på att jag inte fick äta någon som helst krydda utom salt, knappt ingen frukt som jag kommer ihåg det och väldigt få grönsaker. Ingen mjölk, ingen juice, vinäger, osv. Jag levde på rent kött, ren fisk och potatis i princip. Jag magrade snabbt och kände mig orkeslös i en period när jag ibland var tvungen att bära min dotter till 3 på natten eftersom hon skrek.”

Parallellt med att en mamma följer Reinthals dietråd behandlas barnet med akupunktur. “När barnet är smärtfritt efter 6-7 behandlingar börjar man sätta in mjölk under 3 dagar. Reagerar inte barnet negativt på detta så är det inte intolerant mot mjölkprodukter och mamman kan äta och dricka detta. Sedan sätter man in en frukt eller grönsak varje dag som man uteslutit under behandlingen och då ser man precis vad barnet tål.”

Tror Marianne Reinthal ens själv på sin akupunkturbehandling?

Annika Rullgård

Studiefrämjandet kommunicerar med djur

Under sommaren och hösten anordnade Studiefrämjandet i Östergötland kurser i kommunikation med djur. Lärare var Kaisa Lundqvist, som kallar sig ”djurtolk”. Studiefrämjandet förklarade på sin webbsajt att Lundqvist ”… beskriver hur hon med hjälp av teknikerna psykometri och telepati kommunicerar med djur”. På webbsajten smedstorpsgard.se erbjuder hon ” … privata konsultationer, antingen med telepati från Mjölby till där djuret finns eller när hon kommer på besök till oss”.

Lurendrejeri av det här slaget smyger sig tyvärr ganska ofta in i studieförbundens utbud. Vi har de senaste åren rapporterat om kurser bl.a. i slagrutebruk, feng shui och qi gong. En representant för Studiefrämjandet i Örebro förklarade 2003 för Folkvett att att det inte är folkbildningens ansvar att förmedla kunskap utifrån vetenskapliga grunder.

MR efter tips från Nisse Fallman

Ambres friad

SVT2 sände hösten 2007 dokumentären Ambres – en död talar av Anders Grönros. Ämnet var den värmländske snickaren Sture Johansson som uppger sig fungera som språkrör åt en vis bronsåldersande vid namn Ambres. Fem skeptiker anmälde programmet till Granskningsnämnden för radio och TV för att det var partiskt och osakligt. De kritiserade den andäktiga tonen, den okritiska presentationen och att public service ägnat en hel timme åt att marknadsföra vad anmälarna kallade ”charlatanverksamhet”. Kritiken gällde också att det inte framgick av programmet att Johansson under många år försörjt sig på kursgårdsverksamhet och på dyra föreläsningar med andens närvaro som bas.

I maj beslöt nämnden, med hänvisning till yttrande- och informationsfriheten, att fria programmet.

MR, efter tips från Kicki Stridh

Andemedium ville frikänna mördare

En fem år gammal historia från andemediernas fantastiska värld ska här berättas, eftersom den är lärorik och inte tidigare har uppmärksammats i Folkvett.

Den 27-åriga tvåbarnsmamman Marie Samuelsson försvann spårlöst från sitt hem i Äppelbo i Dalarna den 11 juli 2003. Det hade varit spänt mellan Samuelsson och sambon Jan-Erik Brandt kvällen före. Hundpatruller och helikoptrar sattes in i letandet. Brandt sade sig misstänka att Samuelsson gått ut på riksvägen och där blivit indragen i en bil. Polisen inledde en förundersökning om mord, alternativt människorov. Andemediet Jill Petersson, känd från TV-serien Förnimmelse av mord, kallades till Äppelbo på privat initiativ. Vid kanten av en tjärn hävdade hon, skakande av gråt, att där fanns Samuelssons kropp. Hon lade armen om Brandt och förklarade att hon kände att han inte hade med försvinnandet att göra.

I slutet av augusti 2003 meddelade polisen att man förlorat hoppet om att finna Samuelsson i livet. Den 16 september greps Brandt, och dagen därpå påträffades Samuelsson kropp nedgrävd intill parets hus. Brandt erkände inte, men dömdes den 14 maj 2004 till livstids fängelse för mord av en enig Mora tingsrätt. Straffet fastställdes i hovrätten.

(Källa: Sammanställning av Dalarnas Tidningar.)

JJ

Heder åt Henry-redaktören Kaj Svensson!

Tidigare rapporterade vi att Svenska Röda Korsets tidning Henry i nummer 2008:1 publicerat en artikel av Catharina Ericson-Ulfves som okritiskt gjorde reklam för flera pseudovetenskapliga alternativmedicinska behandlingar. Där gavs också länkar till webbsajter med både homeopati och healing. I Henry 2008:2 publicerades på sidan 35 under rubriken ”Förtydliganden” följande korrigering:

“PÅ VETENSKAPLIG GRUND. I förra numret av Henry handlade Guiden på sidan 17 om vägar till ett sundare liv. Henry betonar att de rön och tekniker som presenteras på vissa av de hemsidor som artikeln hänvisar till är alternativa metoder som inte vilar på en medicinskt vetenskaplig grund. Särskilt Biyun-metodens medicinska slutsatser är mycket osäkra. Henry rekommenderar därför läsaren att endast använda sig av beprövade medicinska metoder vid tecken på sjukdom eller ohälsa. Thai Chi och Qi-gong kan öka det allmänna välbefinnandet men har i nuläget inte påvisat några medicinska effekter på kropp eller psyke.”

Alltför få tidningar och organisationer har som Svenska Röda Korset modet att på detta föredömliga sätt erkänna och korrigera misstag.

DL

Översyn av kiropraktikutbildningar

Regeringen har tillsatt en utredare, Erland Ringborg, som skall göra en översyn av svenska utbildningar till naprapat och kiropraktor. De underkändes så sent som 2004 av Högskoleverket som ansåg att de inte uppfyllde kravet för högskoleutbildning (se Folkvett 2005:1). Utredaren ska titta på innehållet i och utformningen av de svenska utbildningarna för att se hur de motsvarar arbetsmarknadens behov samt hur de förhåller sig till motsvarande utbildningar i andra länder. I översynen ingår också att analysera för- och nackdelar med att utbildningarna införlivas i högskolan samt föreslå hur de i sådana fall bör utformas.

“Detta är en mycket angelägen utredning, i synnerhet för att patienter ska kunna känna sig trygga när de vänder sig till en kiropraktor eller naprapat”, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg i ett pressmeddelande. Ministern säger också “Det är givetvis inte acceptabelt att en utbildning som ger legitimation inte kvalitetsgranskas regelbundet.” Problemet är väl snarare att det givits legitimation och därmed legitimitet till behandlingsformer som bygger på magiskt tänkande.

Thomas Widmark

Strålningsskräck bevisat skadlig

Många är rädda för mobiltelefoner och basstationer för att de sänder ut strålning. Sådana människor tenderar att veta föga om fysik, och känner oftast inte till att dagsljus genom ett fönster en mulen dag också är strålning. Mängder av noggrann forskning har inte givit några skäl att se mobiltelefonerande eller vistelse intill basstationer som hälsorisker.

Så din mobiltelefon kommer nog inte att skada din hälsa. Men ett fall i Falu tingsrätt visade nyligen att mobiltelefonalarmismen faktiskt är farlig.

En äldre gagnefbo som är mycket rädd för mobiltelefonstrålning såg sin dotterdotter svara i mobiltelefon med sitt nyfödda lilla barn i famnen. Han blev då så arg att han kallade den nyblivna mamman en rad mycket fula saker och slog henne flera gånger i nacken. Allt detta medan kvinnan höll i sitt barn, och med mannens egen dotter som förskräckt vittne. Den gamle mannen dömdes i våras till två års villkorlig dom, 50 timmars samhällstjänst och till att betala dotterdottern ett skadestånd om 8000 kronor. Rätten motiverade den milda domen med att den dömdes ordnade levnadsförhållanden gjorde återfall i brott osannolikt.

Hela historien kunde ha undvikits om karln bara hade ringt sitt barnbarn i stället.

MR
Från Dalarnas Tidningar efter tips från Anders Borggren.

Väderprognos slog ovanligt fel

Tysken Wolfgang Röder, Aftonbladets ”väderexpert”, utlovade den 13 april en riktig kanonsommar. Nu vet vi att han fick ovanligt fel. Juni skulle enligt Röder bli relativt kylig under de första två tredjedelarna. ”Från cirka 20 juni stabiliseras vädret och högtrycken börjar dominera.” Röder förutspådde normala nederbördsmängder i söder och torrt i norr. I verkligheten var den första tredjedelen av juni mycket varm, därefter blev det först ovanligt kyligt och därefter ganska normalt temperaturmässigt. Nederbörden blev normal eller strax därunder i söder, över normal i norr, längst i norr mycket över den normala.

Juli skulle enligt Röder bli mycket varm och mycket torr, till och med varmare än kanonsommaren 1975. Endast längst i norr skulle temperaturer och nederbörd bli nära de normala. I verkligheten var de första två tredjedelarna av juli övervägande ostadiga med dåligt semesterväder. Från den 22 juli växte ett högtryck in över landet (det högtryck som Röder förutspått en dryg månad tidigare?), och avslutningen blev mycket varm. Nederbördsmässigt blev hela juli normal på många håll i söder och torr på många håll i norr, men med stora variationer.

Augusti skulle enligt Röder också bli varm, särskilt i söder, och torr i hela landet. ”Det torra och stabila sommarvädret ser ut att hålla i sig ohotat fram till mitten av månaden. Därefter kommer korta avbrott med lågtryck innan värmen på nytt kommer tillbaka.” I verkligheten var endast de första tre dagarna varma, och då bara i södra Sverige. Under resten av månaden var det ömsom lite varmare, ömsom lite kallare än normalt. Totalt sett blev månadsmedeltemperaturen nära den normala i hela landet. Månaden var mycket nederbördsrik, särskilt i Götaland och Svealand, där det i regel kom dubbelt så mycket regn som förväntat.

Här kommer Folkvetts prognos: Aftonbladet kommer att fortsätta anlita Röder.

JJ

Landstingsråd säger ifrån

Heder åt Birgitta Rydberg, landstingsråd (fp), som tar tydligt avstånd från läkare som ägnar sig åt kvacksalveri. I en artikel i Dagens Nyheter (30 juli) krävde hon att möjligheterna att ta ifrån läkare deras legitimation ökas: ”Vi måste undanröja minsta tvivel på att läkarlegitimationen står för att metoderna som används har vetenskapligt stöd, eller är beprövade med brett stöd inom professionen”.

AS

Skånberg leder påtryckargrupp

Kreationisten och förre kristdemokratiske riksdagsmannen Tuve Skånberg har utsetts till direktör för Claphaminstitutet. “Jag ser den nybildade tanke-smedjan Claphaminstitutet som ett redskap för att placera den kristna tron och de kristna värderingarna mitt i det offentliga rummet”, sade han i ett pressmeddelande i vintras.

1992 motionerade Skånberg i riksdagen för att ”motarbeta diskrimineringen av creationismen i grundskola, gymnasium och högskola, samt vid tillsättande av doktorandtjänster”. I motionen åberopades bl.a. forskningsfuskaren Dmitri Kouznetsov (se Folkvett 2007:4).

Påtryckargruppens namn är hämtat från en förort till London där en inflytelserik reformrörelse inom den anglikanska kyrkan var baserad omkring 1810. Denna såkallade Clapham sect bidrog till att slaveriet avskaffades inom det brittiska imperiet.

MR

Beställd waldorfforskning

Hur ska man se till att en undersökning leder till önskat resultat? Man kan finansiera undersökningen, det är en beprövad metod. Man kan noga precisera vilka frågor undersökningen ska besvara och hur. Om man inte är säker på att det räcker kan man dessutom handplocka personerna som ska genomföra undersökningen. Självfallet väljer man då personer som man vet har den rätta tron. Om personerna dessutom har akademisk förankring så kan undersökningen, oavsett metodologisk standard, presenteras i någon universitetsrapport och passera som ”vetenskaplig forskning”. Ännu bättre!

Antroposoferna kan de här knepen. När de kände ett behov av en positiv forskningsrapport om waldorfskolan så lät de stiftelsen Kempe-Carlgrenska fonden, där den svenska antroposofins grand old man Frans Carlgren är styrelseledamot, beställa en. Fonden stod alltså för pengarna, och frågorna man använde var förutbestämda av fonden. Beställningen gick till Bo Dahlin, som är professor i pedagogik vid Karlstads universitet. Dahlin är, lämpligt nog, dessutom medlem i Antroposofiska Sällskapet. I en intervju säger han sig samtidigt inte vara antroposof, eftersom han är ”öppen för andra typer av andliga rörelser”. Det är ungefär som att vara medlem i SAP men inte vilja kalla sig socialdemokrat. Naturligtvis är det möjligt, men ganska ovanligt.

Dahlin hade två medförfattare, Agnes Nobel och Ingrid Liljeroth. Åtminstone Nobel är känd för att offentligt ha uttryckt sitt gillande för antroposofi och waldorfskolor. Rapporten heter Waldorfskolan – en skola för människobildning? och är utgiven som forskningsrapport 2006:46 av Karlstads universitet.

När man känner till rapportens tydliga karaktär av antroposofisk beställning blir det ganska ointressant att öppna den. Jag ska ändå bjuda på en siffra ur rapporten, som speglar hur politiskt segregerade waldorfskolor verkar vara: waldorfföräldrarnas politiska sympatier låg hos Miljöpartiet (ca 40%) och Vänsterpartiet (ca 30%).

JJ

Utrikes

Hur vanligt är plagiat i vetenskapen?

Hur vanligt är det egentligen att forskare plagierar andras texter i stället för att skriva egna? Ett nyligen inträffat fall ger anledning till reflektioner om detta. I juni 2007 uppmärksammade en läsare att en artikel som varit publicerad i den vetenskapliga tidskriften Research Policy år 1993 var mycket lik en artikel av en annan författare som publicerats år 1980 i en annan tidskrift, Journal of Business.

Redaktörerna för Research Policy undersökte fallet och kunde konstatera att författaren till artikeln från 1993, Hans Werner Gottinger, hade kopierat den tidigare artikeln ord för ord utan att ange källa. De gick också vidare och gjorde www-sökningar på fraser i andra artiklar av Gottinger. Flera andra av Gottingers artiklar (i andra tidskrifter) var i allt väsentligt avskrifter av andra författares arbeten. Det rörde sig alltså inte om en engångsförbrytelse utan om serieplagiat.

Men det mest märkliga fyndet i denna undersökning var en konferenspresentation från år 2004 som innehöll avsevärda textmassor hämtade från en artikel publicerad av Gottinger år 1992. Gottinger hade alltså själv blivit plagierad. ”Givet att förekomsten av plagiat antages vara sällsynt borde sannolikheten vara mycket låg att en plagiatör väljer ett arbete av en annan plagiatör” (B. R. Martin, ”Keeping plagiarism at bay – A salutary tale”, Research Policy 36, 2007, s. 909). Men detta antagande kanske inte stämmer.

SOH

Helande kranvatten i Bronx

Los Angeles Times rapporterade i somras om trons makt i New York. I Sankta Lucias kyrka på Mace Avenue i Bronx finns en kopia av en föregivet undergörande madonnabild i franska Lourdes. Intill statyn porlar sedan 1939 vatten fram. Kyrkans präster förklarar helt frankt att det är vanligt kranvatten och vill inte kalla det vigvatten. Ändå flockas troende dit med flaskor och dunkar, de tvättar sig i vattnet och duschar sina barn och husdjur med det. Länge bad de mest om bot för sjukdomar, men på senare tid har många pilgrimer bett Jungfrun om ekonomiskt stöd till följd av lågkonjunkturen. En av de troende förklarade för LA Times reporter, ”Man måste fortsätta tro, för annars trillar allting i bitar”.

MR

Mobilstrålningsfara var forskningsfusk

Aftonbladet rapporterade i juni att tjugo “internationella forskare” anser att barn under tolv år inte bör använda mobiltelefon på grund av strålningsfaran. Visserligen finns inga “formella” bevis för att mobiler är farliga, men försiktighetsprincipen bör gälla anser de.

Formella bevis för mobilstrålningens farlighet hade dock nyligen publicerats av en grupp forskare (Schwarz et al.) vid en yrkesmedicinsk avdelning vid Medicinska universitetet i Wien. Enligt dessa skulle skador på DNA-molekylerna i vissa celler ha uppmätts. Eftersom det inte finns några kända mekanismer genom vilka strålningen kan skada DNA-molekylen bestred andra forskare i ett brev till tidskriftens redaktör de publicerade resultaten. Rektorn vid Wiens medicinska universitet beslöt då att de data som publikationen var baserad på skulle granskas.

Universitetets webbsajt meddelar att en expertgranskning av de statistiska egenskaperna hos data visade att dessa med mycket stor sannolikhet inte var uppmätta utan fabricerade. En medlem av forskargruppen erkände då att hon tillverkat sina data så att de gav de resultat hon önskade. Hon sade omedelbart upp sig från sin tjänst.

Hanno Essén

Barnadråpare som undkommer straff

Hundratals amerikanska barn har under senare årtionden dött av sjukdomar som kan botas eller lindras av vetenskaplig medicin, då deras föräldrar av religiösa skäl vägrat ge dem fungerande behandling. Vansinnet fortgår. I Skeptical Inquirer 2008:4 refererades några färska fall.

I Oregon dog den femton månader gamla flickan Ava Worthington den 2 mars efter att hon drabbats av lunginflammation och blodinfektion. Bägge åkommorna kan behandlas med antibiotika, men Avas föräldrar vägrade förlita sig på fungerande medicin och bad istället för dottern. Elvaåriga Madeline Neumann i Wisconsin dog den 23 mars av diabetisk ketoacidos. Detta tillstånd kan hållas stången med regelbundna insulininjektioner. Madelines föräldrar valde att i stället be för sin dotter.

Ava Worthingtons åtalades för dråp och misskötsel av barn. Madeline Neumanns föräldrar har däremot inte åtalats, eftersom föräldrar som av religiösa skäl behandlar sina barn med enbart bön inte begår något brott enligt Wisconsins lagar, oavsett om barnet överlever eller ej. Undantagsbestämmelser som fritar föräldrar från ansvar om de agerar i religionens namn finns i 39 av de 50 amerikanska delstaterna.

JJ
Vetenskap och Folkbildning