Notiser
Publicerat i Folkvett nr 3/2004.
Sverige
Hjärngympa
Uttrycket “gnugga geniknölarna” har fått en bokstavlig tolkning på Friskispressens hemsida. Under rubriken “Träna dig smartare” hävdas där på fullt allvar att man får bättre minne och hörsel genom att gnugga öronen, dvs. genom att “rulla ut ytteröronen uppifrån och ned 3-4 gånger”. Töjning av vadmusklerna påstås ge bra integration mellan främre och bakre delen av hjärnan. Inlärningsförmågan sägs underlättas om man håller armarna och fötterna i kors samt placerar tungan mot gommen under några minuter. Genom att tänka på, se på och göra kryss väcks hjärnan till liv och ger en tillgång till mer av hjärnkapaciteten.
Dessa idéer presenteras i Friskispressen av författaren Lena Holmsäter. Hon har intervjuat Susanne Wolmesjö, lärare på Bosöns Idrottsfolkhögskola, som hänvisar till hemsidan för Brain Gym. Organisationens namn är ett registrerat varumärke och den säger sig representera International and Educational Kinesiology. Den alternativmedicinska läran kinesiologi grundades av George Goodheart Jr på 1960-talet och är en blandning av kiropraktik och traditionell kinesisk medicin. Kinesiologin utgår från att flödet av den mystiska energikraften qi i kroppens tänkta system av akupunkturmeridianer på något sätt avspeglar musklerna. När flera pseudovetenskapliga läror på detta sätt förenas uppstår ljuv komik. Med tanke på bristen på evidens och logik bakom påståendena tycks hjärngympan inte haft någon effekt på lärans förespråkare.
- http://www.friskispressen.se/fp1-04/html/smarta.html#rorelser
- http://www.icak.com/biograph/goodheart.html
Skånska lärare får ovetenskaplig fortbildning
Vellinge kommun har under fem fortbildningsdagar skickat sina lärare till kursen “Human Dynamics”, rapporterar Margareta Edling för tidningen Skolvärlden (nr 2/2004), organ för Lärarnas Riksförbund. Utbildningen är skapad av amerikanen Sandra Seagal, och bygger på att människan kan delas in i olika grundtyper baserade på tre grundläggande principer i det mänskliga psyket: det emotionella, det mentala och det fysiska. En personlighetstyp, t.ex. en “emotionell-mental” typ, kommer till uttryck i personens gester, rörelser och samtalsämnen. För just denna typ ska t.ex. orden börja, idé, direkt och rättvis vara extra betydelsefulla, skriver Edling. LR:s skyddsombud i Vellinge, Lars Hemzelius, är mycket kritisk och menar att det finns många fortbildningskurser att välja på som vilar på vetenskaplig grund. Anmärkningsvärt är att en av kommunens rektorer arbetar som utbildare inom Human Dynamics. På ett par skolor är utbildningen också ett lönekriterium. Lars-Ingvar Ljungman, nämndordförande i Vellinge, försvarar dock valet av fortbildning och hävdar att man aldrig kan få alla deltagare nöjda. “En del får man ta med en nypa salt, men det är icke desto mindre ett intressant innehåll” menar han.
Kinesiologi i DN
I DN Söndag 2004-04-04 berättade redaktören för avdelningen Hälsa, Astrid Johansson, hur man hos massören Ulf Kilman för 900 kronor kan bli undersökt på följande sätt: “[Ulf Kilman] lägger små glasrör med vätskor, som han kallar för markörer, på Katarinas mage. Katarina får blunda och titta och blunda igen, hålla fingrarna i olika positioner. Och gång på gång mäter Ulf armarnas och benens längd , kontrollerar om de är lika långa. Ibland är de det, ibland inte säger han.”
Undersökningen är typisk för den icke-vetenskapliga läran kinesiologi. Kinesiologer tänker sig att alla skelettmuskler i kroppen har någon koppling till inre organ och endokrina körtlar. Kilman använder den typiska pseudovetenskapliga jargongen: spåra blockeringar i kroppen, sjukdom är en brist på balans, hjälpa kroppen att läka sig själv. Men så är han också utbildad på Axelsons Gymnastiska Institut. Verksamheten rättfärdigas med att det i Tyskland finns läkare som arbetar med kinesiologi (säg den alternativmedicinska lära som inte används av någon läkare någonstans) och att simmarstjärnan Lars Frölander blev av med sin klorallergi tack vare Kilmans ordination av selen. Kilman beskriver klor som ett gift men nämner inget om att även selen är giftigt i höga doser och att kroppen behöver mycket mer klor än selen för sin normala funktion. Det är betecknande att Kilman kontrollerar hur långa klientens ben och armar är, men inte om hon fått lång näsa.
Ett fall för Leif GW Persson
En tjock och lovande deckare i alla landets bokhandlar är Mellan sommarens längtan och vinterns köld (Piratförlaget 2003, pocket 575 s.) av Leif GW Persson, till vardags kriminolog och professor i polisforskning vid Rikspolisstyrelsen.
På första sidan faller en man från femtonde våningen och slår ihjäl fotgängare A. Denne hinner dock först rycka undan och rädda fotgängare B. Att A hann rädda B är märkligt menar författaren: “[Det är] sedan länge en vedertagen uppfattning inom den västerländska empiriskt orienterade fysiken att en fritt fallande kropp föregår det ljud som samma kropp frambringar genom friktionen mot den omgivande atmosfären. Enligt samma fysik skulle det således inte ha funnits några ljud över huvud taget, som gått att uppfatta.”
Va?! Sedan när har fallande lik börjat passera ljudvallen? Men med en sådan pompös formulering måste väl författaren veta vad han pratar om? Förvirrad och irriterad gräver jag fram gymnasiets fysikböcker. Fallskärmshoppare som faller fritt i grupp utan att lösa ut fallskärmen når en sluthastighet av omkring 45 m/s. (Och de börjar normalt högre upp än femtonde våningen.) Ungefär hur fort ljudet rör sig vet var och en som räknat sekunderna mellan blixt och dunder.
Jodå, skrapandet ni hör i bakgrunden är Galilei som roterar i graven. Han var först med att förklara fallrörelsen, men hans och senare forskares rön har ännu inte trängt ut i Rikspolisstyrelsen alla förgreningar.
I bokens dedikation står det, mycket träffande, “Den bäste uppgiftslämnaren är den som inte förstått innebörden av det som han har berättat”.
Feng shui i DN
I en annons i DN 2004-05-19 inbjuds till seminarier och workshops om feng shui med föredragshållaren Karen Kingston. Annonsen har liksom en av Kingstons böcker rubriken “Rensa i röran med Feng Shui”. DN subventionerar entréavgiften för dem som har DN-kort, 1150 kronor för två personer i stället för 1500.
Feng shui (uttalas ungefär “fang sju-ej”) är en av många pseudovetenskapliga new age-inspirerade läror som ivrigt använder begreppet energi, dock utan att tala om vad det innebär. Därmed kan de som utger sig för att vara feng shui-mästare godtyckligt påstå vad de vill. Som så ofta hänvisas till lärans flertusenåriga existens som om detta skulle legitimera dess utövande (vad visste människan om energi för 3 000 år sedan?). Feng shui används framför allt inom heminredning och arkitektur och riktar sig till köpstarka konsumenter utan allmänbildning i fysik. Kunderna föreslås ändra sin möblering för att förbättra flödet av den odefinierbara och omätbara energin. Allt detta kostar givetvis pengar, ofta mycket pengar. Exklusiva böcker och flashiga inredningsmagasin utger sig för att tillämpa feng shui, men läsaren får aldrig någon förklaring till det mystiska energibegreppet.
På Google får man över 18 000 träffar på föredragshållarens namn och 1,2 miljoner träffar på feng shui. Nästan alla dessa sväljer läran med hull och hår. Det är inte lätt att hitta några kritiska röster, men de som finns är desto mer avslöjande, se exempelvis http://www.skepdic.com/fengshui.html. Det är bara att hoppas att DN:s chefredaktör kan “rensa i röran” som uppenbarligen råder på den redaktion som vill locka tidningens läsare till bluffevenemanget.
DN sågar Chopra
Deepak Chopras senaste bok, Att välja glädjen, klingade inte an hos DN:s recensent Gabriella Håkansson (16/5 2004). “För den kritiskt sinnade och historiskt skolade är det en ren och skär plåga att ta del av Deepak Chopras motbjudande lögner” skriver hon, och varnar samtidigt för synkronodestiniteten, ett av bokens viktigaste begrepp. “En av de mest vanliga vanföreställningarna hos sjuka psykotiker […] är att det finns dolda korrespondenser mellan till synes slumpartade incidenter. Det intensiva sökandet efter mönster leder inte sällan till paranoia” konstaterar Håkansson. Att välja glädjen är utgiven av förlaget Forum.
Aromterapi i Sesams fria tidning
Den 22 juni delades ett gratisnummer av Sesams fria tidning ut till hushållen i Stockholms invandrartäta förorter. Denna nya tidning är en hybrid mellan Stockholms Fria Tidning och Sesam, det vill säga att den vänder sig till invandrare som är bra på svenska.
I gratisnumret finns ett okritiskt reportage om sjuksköterskan Anna Irestigs verksamhet som aromterapeut. “En aromabehandling är en massagebehandling med speciella doftoljor”, säger Irestig. “Jag frågar om hon eller han sover bra eller dåligt, om muskelbesvär och om magproblem och sedan väljer jag ut en blandning av de eteriska oljor som jag har. … Om en människa kommer till mig och berättar att hon eller han är stressad så kan jag till exempel ta en lugnande doft, som lavendel eller bergamott. Jag kan också använda en rotolja, som fänkål. Känner sig personen trött kan jag ta en doft som piggar upp, som pepparmynta.”
Visst låter det ganska mysigt att ligga i ett moln av väldoft och få massage? Men att något är mysigt är som bekant inte samma sak som att det är medicinskt verkningsfullt. Har man muskelbesvär kan det vara bra med massage, men massagen är lika verksam oavsett om det luktar lavendel eller mynta i rummet. Har man magproblem hjälper inga väldofter i världen.
Siare sökes
“Kan du se in i framtiden? Har du vana av att spå din omgivning? Har du en telefon? Vill du arbeta hemifrån? Har du svarat ja på ovanstående frågor och dessutom gillar att prata i telefon så är detta det perfekta sommarjobbet för dig.” Så inleddes en annons där inte mindre än tolv platser utlystes över sommaren hos företaget Tarot Queens AB i Sorunda söder om Stockholm. Mer specifikt sökte de “ett antal kunniga spådamer/spåmän, runtolkare, Iching utövare och astrologer för att kunna tillgodose våra kunders behov”.
Telefonhäxor sökes
Den som vill tala med en häxa kan ringa Häxligan AB i Skogås utanför Stockholm. Samtalet kostar 18,90 kronor per minut. “Hos Häxligan kan du få lite tips och idéer hur du kan gå tillväga, vilka magiska riter du kan utföra, vilka brygder att koka osv. Men även kan du få veta vad som händer i framtiden, hur du skall kunna stärka din egen kraft, tala med djuren, eller kanske en ande…”, står det på företagets hemsida.
Tydligen är det ont om kvalificerade häxor, för Häxligan AB har i rekryteringssyfte kontaktat arbetslösa kvinnor i övre medelåldern som registrerat sig i Arbetsförmedlingens sökandebank. Då dessa kvinnor inte tidigare sysslat med trolldom utan arbetat bl.a. som kontorister har några reagerat med missnöje på erbjudandet, rapporterade DN 3 juli.
Om telefonhäxornas råd inte ger önskad effekt behöver det dock inte bero på att de saknar erfarenhet på området. “Ibland fungerar inte riterna med en gång. Det kan bero på att du är okoncentrerad, blockerad eller att du har missat något i din magiska rit. Det är då ingen ide att du utför samma rit igen dagen efter eller så. Du måste låta tid gå, innan du kan utföra en ny och det skall vara en ny, med en ny besvärjelse tex. även om innebörden är den samma.”
Ideologisk psykoterapi?
Dagens Nyheter intervjuade 24 juni Rickard Östergren som studerar på psykologprogrammet vid Linköpings universitet. Tillsammans med en grupp kurskamrater bedriver han fritidsstudier i kognitiv beteendeterapi. Det vetenskapliga stödet för denna metod är avsevärt bättre än för de s.k. psykodynamiska terapier som dominerar i universitetets undervisning. “Det vi haft om KBT under de fyra år jag gått på universitetet är tre eller fyra föreläsningar, och institutionens företrädare tar mer eller mindre avstånd från vetenskapligt utvärderade metoder” säger Östergren, och fortsätter: “Mitt intryck är att institutionen drivs mer av en psykodynamisk ideologi än av ett forskningsintresse.” En privat psykologgrupp i Linköping, Psykologpartners W&W, har ställt upp och håller gratis kvällsföreläsningar för studenterna om kognitiv beteendeterapi.
I samma artikel konstateras att psykodynamiska inriktningar dominerar i svensk psykoterapi, trots att behandlingsforskning entydigt visar att de har sämre resultat än den kognitiva beteendeterapin. Av landets 4500 legitimerade psykoterapeuter har bara drygt 150 utbildning i kognitiv beteendeterapi.
Landmark lämnar Sverige
Landmark Education, ett amerikanskt företag som anordnar kurser i personlig utveckling, lägger ner verksamheten i Sverige, uppger DN 2004-06-08. Orsaken är ett kraftigt minskat intresse för kurserna. Det torde hänga samman med flera kritiska reportage i olika massmedier, bl.a. i TV4. Kritikerna menar att kurserna liknar extatiska väckelsemöten och huvudsakligen går ut på att värva nya kursdeltagare eller att deltagarna ska utföra annat gratisarbete åt Landmark. Flera fall av psykiska sammanbrott har förekommit hos personer som genomgått Landmarks kurser.
Internationellt
Nils Mustelin avliden
Den 28 april 2004 avled professor Nils Mustelin i en ålder av 73 år. Han var den främste skeptikern i Finland och en av grundarna av föreningen Skepsis i vilken han verkade som viceordförande, ordförande och medlem av det vetenskapliga rådet. 1997 valdes han till Skepsis’ förste hedersmedlem. Han var fysiker men intresserade sig också för mycket annat såsom liv i världsrymden, musik och politik.
Mustelins spåralogi, en parodi på astrologin, kan intressera skeptiker och troligen även andra. Spårvagn heter på helsingforsslang spåra. Astrologernas horoskop bygger på tron att planeternas lägen i en persons födelseögonblick bestämmer dennas egenskaper och öde. Mustelin konstaterade att kraftfälten från spårvagnarnas motorer är starkare på BB än kraftfälten från de flesta, troligen alla planeter som vanligen är på 100-tals miljoner kilometers avstånd från BB. Spårvagnarna borde därför ha en större inverkan på de nyföddas egenskaper och öden än planeterna. Om man känner födelseögonblicket med en sekunds noggrannhet kan man genom att studera spårvagnarnas tidtabeller fastställa läget för alla spårvagnar vid detta ögonblick. Då kan man även räkna ut hur starka och i vilka riktningar dessa kraftfält var i BB. De enskilda spårvagnslinjerna bör påverka olika anlag och egenskaper hos de nyfödda. Sålunda kan man för en person ställa upp en spåralogisk analys som bör vara mindre otillförlitlig än astrologernas horoskop. Spåralogin kan dock inte användas i städer utan spårvagnar; där måste metoden omstuvas efter andra rörliga kraftfält.
Dödsfall vid exorcism
I augusti 2003 dog åttaårige Terrance Cottrel Jr när medlemmar i Faith Temple Church of the Apostolic Faith i Milwaukee, Wisconsin, försökte driva ut onda andar som ansågs orsaka hans autism. Flera vuxna personer höll honom hårt insvept i tyg, och det har framkommit att predikanten som ledde utdrivningen tidvis låg med hela sin kroppstyngd mot Cottrel. Pojken dog av kvävning orsakad av alltför stort tryck mot bröstet.
Dödsfallet är tyvärr inte unikt ens i USA:
- 1995: Medlemmar i Jesus-Amen Ministries i San Francisco slog Kyung-A Ha så illa att hon dog vid ett försök att driva ut demoner.
- 1996: En 53-årig koreanska i Glendale, Kalifornien, dog efter att ha blivit slagen och sparkad i flera timmar av tre män, varav en var hennes make som var präst, och en annan var befattningshavare i Glendale Korean Methodist Church. Kvinnan hade godkänt utdrivningen.
- 1997: En femårig flicka i Bronx, New York, dog efter att hennes mor och mormor tvingat henne att dricka en giftig blandning innehållande ammoniak, vinäger och olivolja. Efteråt hade kvinnorna bundit henne och tejpat för flickans mun. Kvinnorna försvarade sig med att de försökte förgifta en demon.
- 1998: Efter flera timmars utdrivningsförsök kvävdes 17-åriga Charity Miranda i Sayville, New York, till döds när hennes mor och syster med en plastpåses hjälp försökte bli av med en demon.
(Skeptical Inquirer Nov/Dec 2003, s. 11)
Aftonbladet: “Astrologi är vetenskap”
Ovanstående kunde man läsa i Aftonbladets nätupplaga måndag den 17 maj 2004. Aftonbladet citerar i sin tur Times online som rapporterar om en ansedd och respekterad brittisk astronom, Percy Seymour, som i en nyutkommen bok hävdar denna ståndpunkt. Detta är ju inte konstigare än att det i Sverige finns en geolog som tror på slagrutor men man blir ändå lite nyfiken på hur och varför.
P.A.H. Seymour återfinns mycket riktigt i vetenskapliga databaser med både publicerade och citerade arbeten. Letar man efter publicerade böcker visar det sig att han också publicerat böcker i pseudovetenskapliga ämnen som astrologi och det paranormala, åtminstone sedan sent 80-tal, delvis på eget förlag. Den nu aktuella boken heter The Scientific Proof of Astrology: Tune into the Music of the Planets (Quantum, 2004). På internet kan man också hitta en intervju med Seymour med titeln “The Magus of Magnetism: An Interview with Dr. Percy Seymour” (ur The Mountain Astrologer 1998). Huvudpunkten verkar vara att Seymour anser sig kunna förklara astrologiska effekter med kosmiska magnetfält och deras resonansfrekvenser. Just solsystemets magnetfält har varit ett av Seymours seriösa forskningsområden. Den grundläggande frågan om vad det är som finns att förklara besvaras av Seymour med hänvisning till M. Gauquelins arbeten. Det är alltså en enda persons vaga, kritiserade och delvis motbevisade studier (se Astrology: True or False?, R.B. Culver & P.A. Ianna, Buffalo, NY, 1988), som åberopas av Seymour som vetenskaplig grund för astrologin.
Enligt Seymours teorier påverkar de planetära magnetiska signalerna nervsystemet hos fostret i mammans livmoder och därmed är astrologin bevisad. Seymour hävdar att astronomikollegorna inte har en korrekt vetenskapsfilosofi och att deras avvisande av astrologin är bigotteri. Sammanfattningsvis består Seymours vetenskapliga beviskedja för astrologin av tre länkar: 1) Gaquelins statistik, 2) planetära magnetfält växelverkar med solens och skapar resonanser, 3) dessa påverkar fostrets nervsystem. Det finns inte någon vetenskaplig konsensus om någon av dessa länkar utan snarare tvärtom. Det är svårt att säga vilken som är svagast men kanske den tredje. Att vi alls skulle påverkas av dessa extremt små effekter är osannolikt och skulle fordra stark empirisk evidens för att bli det minsta intressant. Man kan nog lugnt säga att det är Percy Seymour som inte arbetar med en sund vetenskapsfilosofi.
Prins Charles förvillar
En av de märkligaste ovetenskapliga kurerna mot bröstcancer är Gerson-terapi, som bl.a. innefattar kaffelavemang och stora mängder morotsjuice (se notis i Folkvett 3/2001, s. 64-65). I Storbritannien är Prins Charles en varm anhängare av diverse icke-fungerande medicin, däribland Gerson-terapi. Bröstcancerforskaren prof. em. Michael Baum ber i ett öppet brev till Charles att denne ska utöva sin makt med “extrem försiktighet” när det gäller rekommendationer till patienter med livshotande sjukdomar om att använda obevisade metoder. “Det ligger i Er världs natur att vara omgiven av lismare, inklusive medlemmar i det medicinska samfundet som är sugna på att bli omnämnda i gratulationslistan vid drottningens födelsedag, och som hela tiden stödjer vad de antar vara Era förutfattade meningar. Sir, de beskyddar Er!” Hela Baums brev publicerades i British Medical Journal vol. 329 (2004), s. 118.
Bigfoot-bluff avslöjad
Det mest berömda beviset för Bigfoots existens – den amerikanska motsvarigheten till snömannen – är en minutlång filmsekvens tagen av Roger Patterson vid Bluff Creek (!), Kalifornien, 1967. Filmen visar en apliknande varelse som tittar över axeln mot kameran och sedan försvinner in i vegetationen.
Efter sex års efterforskningar redovisar nu Greg Long i boken The Making of Bigfoot: The Inside Story (2004) starka indicier för att filmen är en bluff. Long har helt enkelt hittat personen som bar apdräkten. Bob Hieronimus heter han, och han beskriver hur Patterson och kollegan Bob Gimlin bad honom bära dräkten, som var gjord av konstpäls. Dräktens huvud var gjort med en amerikansk fotbollshjälm som grund, och Hieronimus bar även axelskydd för att bli större. Long har även intervjuat flera andra som bekräftar Hieronimus berättelse, bl.a. hans mamma som såg dräkten i en väska dagen därpå, hans då åttaårige brorson som lekte med dräkten, och hans två bröder. Även andra människor såg dräkten strax efter inspelningen: det verkar ha varit allmänt känt i trakten att filmen var en bluff och att Hieronimus var personen i dräkten. Flera personer säger spontant att man omedelbart kan se att varelsen går på samma karakteristiska sätt som Hieronimus. En teknisk detalj som ytterligare stödjer avslöjandet är att varelsens ena öga blixtrar till på en filmruta. Ögat reflekterar ljus på ett sätt som borde vara omöjligt för organiskt material. Och faktum är att Hieronimus ena öga är konstgjort, av glas.
(Skeptical Inquirer July/Aug 2004, s. 35-40)
Antroposofisk medicin ej undersökt
I en systematisk översikt över prövningar av mistelextrakt mot cancer, däribland det antroposofiska paradläkemedlet Iscador, drog E. Ernst och K. Schmidt slutsatsen att mistelns cancerläkande egenskaper ännu är obevisade (International Journal of Cancer 107, 2003, s. 262-267).
Av detta följer förstås inte att antroposofisk läkekonst som helhet är ineffektiv, särskilt inte som patienter på antroposofiska sjukhus brukar utsättas för ett helt paket av behandlingsmetoder: massage, olika naturläkemedel, speciell diet, konstterapi och eurytmi. Kanske kan kombinationen av alla dessa metoder vara effektiv? Ernst har gjort ytterligare en systematisk översikt för att undersöka just detta (Wiener Klinische Wochenschrift 116, 2004, s. 128-130). Resultatet blev att inte en enda studie kunde inkluderas i översikten. Det finns helt enkelt inga studier av den antroposofiska medicinen som helhet, åtminstone inte av godtagbar kvalité. “Frågan om antroposofisk medicin gör mer nytta än skada kan för närvarande inte besvaras”, sammanfattar Ernst. Man kan väl också uttrycka det så, att antroposofisk medicin – som funnits i drygt 80 år – tyvärr har fått förespråkare som inte är intresserade av att undersöka det hela vetenskapligt.
Död nobelpristagare ger presskonferens
Poesitidskriften Casagrande hyllar nobelpristagaren Pablo Nerudas 100-årsdag den 12 juli genom att hålla presskonferens i Santiago med ingen mindre än jubilaren själv – trots att han varit död i över 30 år. Detta meddelar tidningen Metro i en notis (2/7). “Pablo Neruda direkt från andra sidan” kallas spektaklet, där alla besökare ska kunna ställa frågor till Neruda. En spiritist ska stå för kontakten.
Föreningen
Årsmötet
VoF höll årsmöte den 26 april. Mötesordförande var Carl-Johan Göthe. Dan Larhammar hade avböjt omval som ordförande, men kvarstår i styrelsen. Till ny ordförande valdes Jesper Jerkert, civilingenjör, mångårig styrelseledamot och Folkvett-medarbetare. Medelhavsarkeologen Pontus Hellström avböjde omval till styrelsen. Istället valdes två nya ledamöter in: Martin Rundkvist, fil. dr i nordisk arkeologi och Folkvett-medarbetare, samt Aija Šadurskis, disputerad i näringslära och utredare vid Högskoleverket inom kvalitetssäkring för högre utbildning.
Styrelsen har därmed följande sammansättning. Ordinarie ledamöter: Jesper Jerkert (ordf.), Hanno Essén (vice ordf. & sekr.), Pertti Poutiainen (kassör), Per Olof Hulth, Dan Israel, Dan Larhammar, Martin Rundkvist, Aija ?adurskis. Suppleanter: Kimmo Eriksson, Bengt Erlandsson, Sven Ove Hansson, Niels Hovmöller, Maria Lennernäs, Rune Lindqvist, Kjell Strömberg.
I mars 2004 var antalet medlemmar 1325, vilket ska jämföras med 1060 medlemmar i april 2003. Ekonomiskt blev 2003 ett förlustår, med resultatet -65 000 kr (2002: +37 000 kr). Orsaken var utgifter för biblioteksmässan i Göteborg, för antroposofiboken och för James Randis besök. Styrelsen räknar inte med liknande utgifter i fortsättningen, och årsmötet tillstyrkte därför oförändrad medlemsavgift för år 2005.
Efter årsmötet mottog Årets folkbildare Marie Rådbo sin utmärkelse och höll ett lysande föredrag om solsystemet.
Nytt på nätet
VoF:s webbsajt har genomgått en total ansiktslyftning, signerad Johan Sperling, som är föreningens nya webbmästare. Sajten nås liksom förut genom adressen www.folkvett.nu, men sedan en tid fungerar även den ännu kortare www.vof.se. I bägge fallen blir man automatiskt vidarekopplad till den mer komplicerade adress där sajten egentligen ligger.
Välkomna att bidra med notiser
Redaktionen emottar tacksamt notiser från läsekretsen per e-post. Lämpligt omfång är 100-400 ord. Referenser till litteratur och webbsajter får gärna ingå. Om man inte vill skriva själv så är även tips om aktuella ting att uppmärksamma mycket välkomna.
Red