Publicerat i Folkvett nr 1/2000.

Folkvett på nätet

Folkvetts webbsidor har genomgått en ansiktslyftning. En mängd gamla artiklar har lagts ut till allmänt beskådande, och ännu fler blir det i framtiden. Adressen är precis som tidigare https://www.vof.se/folkvett/.

New Age – mediemyt?

Med jämna mellanrum oroas vi över undersökningar som visar att en stor andel svenska ungdomar tror på ockulta och paranormala fenomen. Religionssociologen Ulf Sjödin vid Umeå universitet anser att oron är obefogad.

“Pressen förmedlar bilden att sjuttio procent av ungdomarna tror på ockulta fenomen, men de som är organiserade utgör inte ens en halv procent och ytterst få beställer personliga horoskop, låter spå sig i tarotkort eller agerar på annat sätt i linje med idéerna”, säger han till Forskningsrådsnämndens nättidning Vetskap. Sjödins forskning visar att de flesta ungdomar som säger sig tro på ockultism i praktiken inte tar det på allvar. New Age betecknar han som till stora delar en mediemyt.

(Vetskap 3/2000)

Klena spådomar

Gene Emery, journalist på Skeptical Inquirer, har traditionsenligt undersökt hur väl påstått klärvoajanta personers förutsägelser om det gångna året slagit in. Också svaret följde traditionen: inget vidare. Bland de misslyckade spådomarna inför 1999 märks:

– Frihetsstatyn i New York mister båda armarna i en terroristattack.

– O. J. Simpson erkänner i direktsändning i tv att han mördade sin f.d. fru.

– John F. Kennedy Jr. följer med John Glenn på rymdfärd. (I själva verket avled JFK Jr. under året i en olycka.)

– Monica Lewinsky öppnar boutique i New York och blir miljonär.

Emery noterar också att ingen lyckats förutspå viktiga händelser som faktiskt inträffade, t.ex. jordbävningen i Turkiet eller kärnkraftsolyckan i Japan.

(Skeptical Inquirer Electronic Digest 18/12 1999)

Avbruten klärvoajans

New York Times avslöjade i januari att New Yorks stad lagt pengar på att utbilda arbetslösa i konsten att spå. Utbildningen skedde i samarbete med företaget “Psychic Network”, som tillhandahåller klärvoajant rådgivning per telefon.

Sådan rådgivning utsätts för kritik från flera håll. Människor som påstår sig vara äkta medier upprörs över den korta utbildningen och över telefonmediernas kalkylerat utdragna samtal, med syfte att få så stor bonus som möjligt. Jurister i Florida, telefonmediecirkusens nav, berättar att de ofta besvarar frågor från uppbragta telefonabonnenter som fått sina räkningar extra saltade.

Samma dag som New York Times publicerade sin artikel meddelade företrädare för staden att samarbetet med Psychic Network omedelbart ska avbrytas.

(New York Times 28-29/1 2000)

UFO förklarat

Spaniens mest omskrivna UFO-fall har nu fått sin förklaring. Det var i november 1979 som ett spanskt passagerarplan nödlandade i Valencia för att undvika kollision med två röda ljussken. Ett Mirageplan skickades upp för att undersöka ljusen. Piloten fann ingenting, men han rapporterade elektromagnetiska störningar i sina kommunikations- och vapensystem. Historien slogs upp även i svenska tidningar.

Fernandez Peris förklarar i en 200-sidig rapport att ljusen kom från två förbränningstorn vid ett stort oljeraffinaderi. Nattens ovanligt kraftiga temperaturinversion hjälpte till att skapa synvillan. De elektromagnetiska störningarna orsakades av det amerikanska hangarfartyget Iwo Jima i närheten. Iwo Jima var försatt i högsta beredskap eftersom gisslandramat på den amerikanska ambassaden i Teheran pågick.

(UFO-aktuellt 4/1999)

Rättelse

I en recension i Folkvett nr 3-4/1999 råkade jag påstå att “psykoterapi” är pseudovetenskaplig. Det var ett misstag. Vad jag hade i tankarna var “psykoanalys”, Freuds skapelse. Psykoterapi är ett vidare begrepp, och det finns terapier som är effektiva. Jag ber härmed alla psykoterapetuter, som inte är freudianer, om ursäkt.

Jesper Jerkert

Mystisk varelse i Australien

En björnliknande varelse, ungefär meterlång och med mörkt hår, har siktats nära orten Gayndah i östra Australien. En lokaltidning har utfäst en belöning till den som först lyckas fotografera den mystiska varelsen. Tankarna far osökt till Värmlandskängurun…

(Metro 11/2 2000)

JJ
Vetenskap och Folkbildning