Publicerat i Folkvett nr 3-4/1997.

Sverige

Kejsarens nya andlighet

Nyandligheten har en människosyn som bara gagnar de utvalda och de starka. Det menar Ulla Gabay i en debattartikel i SvD.

New Age-rörelsen började som en reaktion mot konsumtionshysterin. Nu söker sig människor i kris till “andliga bordeller” där de mot betalning blir sedda och bekräftade – för stunden. Men “det är svårt att säga till någon som plötsligt känner sig delaktig i den ‘universella kärleken’ att hon blir kommersiellt utnyttjad i sin frustration över att känna sig övergiven.” (SvD 14/12 -97)

Utspädd läkekonst

I Sverige finns cirka 700 yrkesverksamma homeopater, samt ett tiotal legitimerade läkare som använder homeopatiska mediciner. En av dessa, Uppsalaläkaren Anders Forneus, uppger att “homeopatiska medel kan hjälpa vid de flesta besvär”.

Homeopatiska mediciner är som bekant så utspädda att det inte finns något kvar av den verksamma substansen. (Källa: Sökaren nr 3, 1997)

Waldorfskola kritiserad

Skolverket hotar underkänna Västerås Waldorfskola. Bristerna ansågs allvarliga, bland annat har ingen av lärarna i årskurs 1-8 någon lärarutbildning. Flera föräldrar har också tagit sina barn ur skolan eftersom de anser undervisningen undermålig.

Skolledningen har lovat att ta kritiken på allvar och sätta in kraftfulla åtgärder. (DN 13/12 1997)

Reinkarnerad hövding

DN-kåsören Kajsa O skräms av TV-programmet Stripteases reportage från Jämtland. Jämtländska arbetslösa skickades på New Age-kurser och fick bland annat lära sig om auror och astrologi.

“Att skolor stänger är inget problem, eleverna kan stanna hemma och utforska sig själva medan de låter energierna flöda”, skriver hon.

I programmet berättade även Jämtlands landshövding, Kristina Persson, om hur hon upplevt tidigare liv. Hon har bland annat varit fattig bondhustru i Finland och blivit ihjälslagen som ung flicka på 1300-talet. “Hon har bara fått en tillfällig respit från tröstlöshet och misär, där hon sitter i landshövdingresidenset”, konstaterar Kajas O. (DN 29/11 -97)

Louise Hoffsten till attack mot kvacksalvare

Sångerskan Louise Hoffsten har drabbats av den kroniska sjukdomen MS. Nu rasar hon mot alla de kvacksalvare som vill tjäna pengar på hennes förtvivlan:

“Man förvandlas till en magnet som drar till sig kvacksalvare och charlataner, som ser sin chans att tjäna pengar och kanske bli nominerade till Nobelpriset! Men det är de sjuka människorna som får betala”, skriver hon.

Av diverse “experter” har Louise Hoffsten fått höra att hennes sjukdom beror på något som hänt i barndomen eller på aggressionshämningar. Bland annat fick hon rådet att inte sjunga så aggressivt. Ett annat råd var att träna Qigong 8-10 timmar per dag. Qigongläraren kunde dock inte garantera att hon skulle bli frisk, men frågade: “är det inte värt ett försök?”

De flesta menar dock väl och vill bara hjälpa till, skriver Hoffsten. Men det bästa sättet att hjälpa till är att skaffa sig kunskap, eller genom att stödja vetenskaplig forskning.

“Innan vi vet fakta så kommer det alltid att florera rykten och teorier som inte är vetenskapligt grundade. Har inte hela världen rätt till svaren på sjukdomsgåtorna, inte bara de som tjänar pengar på människors förtvivlan?” (Aftonbladet 13/10 -97)

Biopati i Kristianstad

Kristianstad har begåvats med en biopatipraktik. Där kan man få “grundorsaken” till sina krämpor fastslagen. Detta sker genom att man mäter “akupunkturpunkternas värden” med hjälp av en “biotronapparat” eller ett “kinesiologiskt muskeltest”. Därigenom får man veta “om något av dina inre organ/körtlar är i obalans, om du har kroniska infektionshärdar i kroppen, vitamin/mineralbrist eller tungmetallförgiftning”.

Biopatikern Ingela Broberg sätter sedan samman ett individuellt behandlingsprogram, som bland annat kan innehålla homeopatiska preparat, örtterapi eller kostrådgivning. (Kristianstadsjournalen 3/12 -97)

Internationellt

Massvigsel i Moon-sekten

Moon-sektens ledare Sun Myung Moon är välkänd för sina massvigslar mellan par som fått sig varandra tilldelade av sina överordnade inom sekten. I november 1997 förestod han en jättelik ceremoni, där par i 85 olika länder deltog genom satellitlänkar. Detta var dock ingen vigsel, utan ett slags välsignelse av tidigare ingångna äktenskap. Enligt sektens företrädare ska 36 miljoner par ha deltagit. Det är dock av allt att döma en kraftig överskattning. (KvP 30/11 1997)

Farligt telefonnummer

University of San Francisco har gjort en överenskommelse med telefonbolaget om att få byta sina telefonnummer. Tidigare hade man prefixet 666, nu har man 422 i stället. Orsaken till bytet är att 666 är “odjurets tal” enligt Uppenbarelseboken.

Bytet skedde tydligen i tid. En lärare vid universitetet konstaterade att inget farligt hade hänt under tiden med 666. Att det trots allt gått bra tillskrev han den kristna andra som genomsyrar denna (starkt jesuitiskt präglade) läroanstalt. (Pro Facto, höstnumret 1996)

Skeptisk världskongress

Den andra skeptiska världskongressen kommer att äga rum i Heidelberg den 23-26 juli 1998. Den första kongressen ägde rum i Buffalo, New York, i juni 1996. Huvudarrangör är CSICOP.

Nyttan av att vara kärnfysiker

Ufologen Stanton Friedman, som har en bakgrund som kärnfysiker, har i sin senaste bok avslöjat varför han kunde bli så framgångsrik som föredragshållare om ufon: “Efterhand som jag höll fler föredrag, upptäckte jag att jag gillade att tala och att folk trodde mig vad jag än sa. Jag var ju faktiskt kärnfysiker hos Westinghouse.” (Citerat enligt Skeptics UFO Newsletter nr 41.)

Djurterapeuter

I USA har en ny marknad växt fram för terapier: behandling av djur per telefon. Det är inga svårigheter att kommunicera med djuren säger en utövare, Raphaela Pope. “Jag kommunicerar med djuren på själslig nivå. Djur kan sända bilder och ibland ord för att förmedla sina tankar.” Mottagningen sker förstås paranormalt. Priset är 40 dollar för en halvtimmes session. Det finns ett hundratal utövare av detta nya yrke i USA. (North Texas Skeptic nr 3, 1997)

Nyttig vidskepelse

I Japan har det blivit populärt att bedöma människors personlighet efter blodgrupper, i stället för stjärntecken. Blodgrupp A: Ordentliga och tjänstvilliga personer. Blodgrupp B: Bråkiga och störiga personer. Blodgrupp AB: Motsägelsefulla personer. Blodgrupp 0: Ambitiösa och välmotiverade personer.

En del japanska företag använder blodgrupper vid anställningsbeslut.

Jämfört med horoskop har övertron på blodgrupper i vart fall den nyttan att det kan vara bra att veta sin blodgrupp, om man får behov av blodtransfusion. (Skeptical Inquirer Electronic Digest 1/12 1997)

Säkra odds i Finland

De finska skeptikerna har tröttnat på alla Rauni-Leena Luukanen-Kildes påståenden om att rymdvarelser mycket snart kommer att visa sig helt öppet för allmänheten här på jorden. Skeptikerna har föreslagit henne ett vad: Om rymdvarelserna dyker upp före 1999 får hon 10 000 mark. Om de inte dyker upp, ska hon betala skeptikerna 100 mark – men då får hon ändå tidskriften Skeptikko i utbyte.

Föreningen

Jersild årets folkbildare

Författaren PC Jersild är Årets folkbildare 1997. Han får utmärkelsen för sitt författarskap om människans natur. Med utmärkelsen följer ett penningpris på 10 000 kronor.

I motiveringen till priset uppmärksammar styrelsen särskilt Jersilds kritik av rasistiska vanföreställningar om människans ursprung.

“Jersild skriver i sin bok Darwins ofullbordade (1997) på ett lättbegripligt sätt om biologiska förklaringar till människans ursprung och natur. Han delar med sig av omfattande kunskaper inom både genetik och beteendeforskning. Genetiska jämförelser visar att det inte finns någon grund för att dela in jordens befolkning i raser. Jersilds bok är också ett utmärkt exempel på hur humanism och naturvetenskap låter sig förenas i folkbildningen”, skriver styrelsen i ett pressmeddelande.

Årets förvillare är Toni Ivergård, länsarbetsdirektör i Jämtland. Länsarbetsnämnden har använt skattemedel för att skicka arbetslösa på New Age-kurser, där man bland annat har försökt få kursdeltagarna att tro att de kan flytta döda ting med ren tankekraft.

Det är elfte året som Vetenskap och Folkbildning utser årets folkbildare och årets förvillare. Bland tidigare folkbildare märks journalisten Lilian öhrström, förre radiodoktorn Peter Paul Heinemann och fysikern Bodil Jönsson.

Hjälp till med vår hemsida!

Föreningen har en hemsida på nätet där föreningen presenteras och där det finns länkar till diverse nyttig information för skeptiker. Hemsidan är mycket viktig, många får kontakt med föreningen genom den och söker information där. Därför söker vi nu en HTML-kunnig person som skulle kunna hjälpa till i arbetet att bygga upp en faktabas genom att lägga in gamla Folkvettartiklar på hemsidan. Om du är intresserad, skicka e-post till Folkvett.

Vetenskap och Folkbildning