Publicerat i Folkvett nr 3-4/1995.

Seger över Geller

Det var den 7 juni 1989 som James Randi först stämdes för förtal av Uri Geller. Sedan dess har Randi, CSICOP, det CSICOP närstående Prometheus-förlaget och ytterligare några individuella skeptiker blivit stämda av Geller och hans kumpaner. Nu är emellertid alla dessa rättsfall avslutade. Geller och hans medhjälpare “har antingen förlorat sina fall, eller inte vunnit något, eller fått fallen summariskt avförda från rättens bord, eller dragit sig tillbaka”, summerar James Randi. “Vi har vunnit en total seger över dem som ville tysta oss och skrämma oss till underkastelse genom stämningar.” (BASIS april 1995)

Geller i ny rättsaffär

Urtillverkaren Timex har producerat en reklamfilm där ett medium förgäves försöker att stoppa en Timex-klocka med paranormala krafter. Uri Geller tycker att mediet liknar honom, och har stämt företaget. (Skeptical Eye nr 3, 1995)

Böneförsök

Vid University of New Mexico (USA) pågår ett försök som syfter till att ta reda på om alkoholism kan botas eller lindras medelst förböner. För detta ändamål genomför man en dubbel-blind studie där 60 personer ska be för 42 olika alkoholister. Projektet finansieras av National Institutes of Health, som är ett federalt organ. Projektet har dock kritiserats av religionskritiker som menar att det innebär att federala pengar används för religiösa ändamål. (NMSR Reports maj 1995, New Mexicans for Science and Reason)

Harvard-forskning om UFO

Harvard-professorn John Mack bedriver studier av människor som påstår sig ha varit i kontakt med UFOn, blivit kidnappade av ufonauter etc. Mack har väckt stor uppmärksamhet genom att offentligt deklarera att han tror på deras berättelser, och alltså är övertygad om att jorden får besök från främmande planeter. Harvard-universitetet har undersökt om Macks forskning följer de etiska reglerna för experiment på mänskliga försökspersoner, men inte funnit något att anmärka i detta avseende. Därför får han hållas, även om det nog är många av hans kolleger som bekymras över hur det anrika universitetets anseende påverkas. (NMSR Reports juni 1995, m.fl.)

UFO i Bulgarien

I september 1995 samlades 3000 bulgarer vid en flygplats nära Donau för att ta emot en delegation från planeter Krisi. Enligt de tre sierskor som dragit igång det hela skulle utomjordingarna bl a betala Bulgariens utlandsskuld. De tre begärde att flygplatsledningen skulle stoppa all flygtrafik för att släppa fram utomjordingarna. Så skedde dock inte, och de skyllde då det uteblivna besöket på störande flygtrafik. En stund senare fick polisen ingripa för att skydda de tre mot den uppretade folkhopen.(Dagens Nyheter 18/9 1995)

Brännande

En holländsk scenhypnotisör m.m. vid namn Rasti Rostelli påstår sig ha övernaturliga krafter. Ett av hans trick börjar med att han lånar ett cigarettpaket från någon frivillig i publiken. Han river av ett litet stycke av aluminiumfolien inuti paketet och ber vederbörande fukta det med saliv. Sedan knycklar Rostelli ihop foliebiten och stoppar den i hans hand. “Du har ett glödande kol i handen”, säger han, och strax släpper den frivillige folien och säger att den är för het för att kunna hålla i handen.Men förklaringen är inte hypnos utan kemi. “Hypnotisören” stoppar in ett litet stycke natriumhydroxid i den fuktade folien innan han knycklar ihop den. Seriösa trollkonstnärer utför dock inte detta trick eftersom det finns risk att den starkt frätande natriumhydroxiden läcker ut på huden. (BASIS, mars 1995.)

Magnetiserat

I Sochi kan man köpa magnetiserat brännvin, som garanteras inte ge baksmälla. Tillverkaren, Yuri Tkachenko, har nyligen fått tillstånd av myndigheterna att också magnetisera Sochi-floden, vilket ska minska utflödet av föroreningar till Svarta havet. (New Zealand Skeptic september 1994.)

Datorspöken

Att spöken hörs på radio och kan spelas in på band har vi hört talas om förr. Nu börjar det också förekomma att de meddelar sig genom att plantera filer på hårddiskar. Detta enligt Mark Macy, en amerikan som just nu åker runt och föreläser om “de senaste teknologiska bevisen för liv efter döden”. (Pro Factu 1(3), 1995.)

Det tragiska fallet Tina Resch

Ett av de mest berömda poltergeistfallen ägde rum i Columbus, Ohio, år 1984. Fenomen skedde kring tonårsflickan Tina Resch. Tillresande parapsykologer var begeistrade, en av dem även efter att James Randi avslöjat hur Tina själv framkallade fenomenen. I oktober 1994 erkände sig Tina Resch skyldig till att ha slagit sin treåriga dotter till döds. Vi måste nu fråga oss, säger Randi, om inte de personer som bidrog till att haussa upp fenomenen och ge Resch världsrykte, också därigenom förvärrade flickans redan då uppenbara psykiska problem.(Tampa Bay Skeptics Report vol 7, nr 3, 1994-95.)

Vetenskap och Folkbildning