post id: 13143
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=13143
  
Skeptisk måndag

Peter Popoff

“Hej Petey, kan du höra mig? Om inte, så är du illa ute.”

Den smått sjungande kvinnorösten som hörs säga den frasen har blivit legendarisk i skeptikerkretsar. Den yttrades av Elisabeth Popoff, hustru till den amerikanska evangelisten och självutnämnda helaren Peter Popoff. De blev båda offentligt avslöjade som bedragare av illusionisten James Randi.
Peter PopoffPopoffs föreställning var väldigt typisk för de flesta TV-predikanter: han visste hur man piskar upp en publik för Jesus, får människor upp på scenen för att sedan till synes bli gudomligt helade från sina plågor. Blinda kunde plötsligt se och förlamade återfick förmågan att gå med mera. Popoff hade en alldeles speciell förmåga att välja ut personer ur publiken och direkt kunna veta deras namn och säga vilken sjukdom de led av. Han visste också var de bodde och vem de hade haft med sig som sällskap till föreställningen. Information som han hävdade kom från hans inre ‘gudagivna förmåga’.
James 'The Amazing' Randi

James Randis avslöjande

1986 anklagades han av illusionisten James Randi för att ha använt en radiomottagare. Popoff förnekade det kategoriskt och stämplade sina kritiker som “djävulens verktyg”. Randi, tillsammans med magikern Banachek och elektronikexperten Alexander Jason använde avlyssningsutrustning ute bland publiken vid en föreställning och kunde spela in sändningar från Elizabeth till Popoff. Via radio återgav hon information som hon och hennes medhjälpare hade läst från de speciella bönekort som publiken hade fått fylla i och lämna in strax före showen. Kort efter att Randi släppt en video av händelsen på the Johnny Carson Show, gick Popoffs organisation i konkurs.

En “osänkbar gummianka”

Dessvärre blev hans frånvaro inte långlivad och han gjorde snart comeback. Randi myntade uttrycket “osänkbara gummiankor” för att beskriva bedragare som trots att de fångats med byxorna nere fortsätter att dupera människor igen och igen. Popoff är fortfarande trettiofem år senare i full färd med att erbjuda mirakelvatten, värdelösa prydnadssaker och utlova “fantastisk rikedom” till de som donerar till hans rörelse. “Peter Popoff Ministries” är en skattefri religiös organisation som drar in flera miljoner dollar per år till honom och hans familj.

Videon om hur han blev avslöjad är dock kul, se länken nedan.

Länkar:
Randi avslöjar Popoff (Youtube)
James Randi (Wikipedia)

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter eller konspirationsteorier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning