post id: 33387
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=33387
  
Skeptisk måndag

Miracle Mineral Solution

MMS
Bild: FDA


Miracle Mineral Solution (MMS), även kallat Miracle Mineral Supplement, är en giftig substans som säljs som en alternativ mirakelkur, mestadels online. Medlet säljs i form av 28 procentig natrium­klorit och köparen uppmanas att blanda den med något surt, till exempel citronjuice. Resultatet blir då klordioxid. Amerikanska FDA (Federal Drug Administration) har beskrivit MMS som ett skadligt ”industriellt blekmedel” 1). Rapporterade biverkningar inkluderar våldsamma kräkningar, kraftig diarré, livshotande lågt blodtryck, akut leversvikt och till och med dödsfall.

Säljare och förespråkare hävdar att MMS kan bota alltifrån HIV, malaria, hepatit, fågelinfluensa, förkylning, autism, acne och andra åkommor, inklusive cancer. Biverkningarna förklaras med att de bara visar hur skadliga ämnen lämnar kroppen, och att de är tecken på att behandlingen fungerar. Inga vetenskapliga studier förs fram för dessa påståenden, utan man hänvisar till anekdoter och hörsägen.

Edzard Ernst
Edzard Ernst är en av dem som har rapporterat om MMS
Bild: CC BY-SA 4.0

Jim Humble

Namnet MMS myntades av en före detta scientolog vid namn Jim Humble i sin självpublicerade bok ”The Miracle Mineral Solution of the 21st Century” (2006). För att undgå reglering och förbud grundade han en egen religion kallad Genesis II Church of Health and Healing. Den här ”religionen” hävdar att MMS är ett ”sakrament” för troende och att det inte rör sig om någon försäljning. Dock krävs ”frivilliga donationer” till organisationen i proportion till hur mycket MMS man vill ha, vilket i praktiken är det samma som att det säljs.

Upplägget har försvårat amerikanska myndigheternas möjligheter att ingripa. MMS tillhandahålls dock inte bara i USA utan marknadsförs via sociala media i många andra länder, även i Europa.

Autistiska barn

En speciellt otäck trend spreds 2012-14 där förespråkare för MMS uppmanade föräldrar att behandla sina autistiska barn med MMS-lavemang, bland annat på Irland 2). Man hävdade att autism berodde på tarmparasiter och att dessa lavemang skulle ta död på parasiterna. Bilder på barnens blodiga diarré som spreds online påstods visa döda parasiter.

Michael Marshall
Skeptikern Michael Marshall intervjuade Jim Humble 2014 på sin podcast Be Reasonable (länk nedan)
Bild: CC BY-SA 4.0

Senare utveckling

Trots hård kritik och informations­kampanjer fortsätter MMS att säljas online. Jim Humble gick dock mer eller mindre under jorden runt 2015 och flyttade till Mexiko. Det amerikanska nyhetsbolaget ABC News lyckades spåra honom där 2016 och genomförde en tv-intervju som finns tillgänglig på deras webbsida 3). I den hävdade han att han inte längre trodde att MMS botade någonting, men det är oklart hur mycket han verkligen hade ändrat åsikt, eller om han bara ville undvika ansvar.

Humbles möjliga helomvändning har dock inte gjort att MMS har försvunnit från marknaden. Flera andra företrädare för Genesis II, bland annat i Irland, Australien, Kanada och USA har under åren fått olika påföljder för falsk marknadsföring och för att ha utfört behandlingar med MMS. Organisationen ”MMS Australia”, en australiensisk underavdelning till Genesis II, dömdes 2020 till böter på 151 000 australiensiska dollar för upprepade marknadsföringsbrott.

En person vid namn Mark Grenon har beskrivits som nr 2 i Jim Humbles organisation Genesis II. I september 2023 dömdes han och tre av hans söner i Florida till böter och till mellan 5 och 12 års fängelse vardera. Rätten visade att de hade sålt MMS till tusentals kunder och hävdat att MMS inte bara botar de åkommor som listats ovan, utan även covid-19.

 
Länkar:

 

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning