Kaffe är en omåttligt populär dryck över stora delar av världen. Många anser sig inte kunna klara av sin arbetsdag / vardag utan en rejäl dos kaffe. Vi bombarderas dagligen av tankar, åsikter och faktoider angående denna allestädes närvarande dryck. Som alltid i sådana fall blandas fakta med halvsanningar och missuppfattningar. Nedan listas en sammanfattning av vanliga myter om kaffe, efter en genomgång gjord av den amerikanska skeptikern Brian Dunning. Dunning ligger bakom den kända podcasten Skeptoid och givetvis är hans analys underbyggd av vetenskapliga referenser.
Vanliga kaffemyter
1. Koffeinet i kaffe får dig att komma i gång på morgonen
Koffein är en av de substanser som man snabbast utvecklar en tolerans mot. Det tar bara några dagar eller max ett par veckor för kroppen att bli ”immun” mot den uppiggande effekten av koffein. Efter det kan dock ändå kännas som om morgonkoppen gör dig piggare men det är till största delen en placeboeffekt.
2. Kaffe hjälper dig att nyktra till
Detta är en vanlig kliché, inte minst i populärkulturen. Men även om kaffe kan få dig att piggna till lite så har det ingen effekt på alkoholnivån i blodet eller dess förbränning.
3. Kaffe påverkar matsmältningen negativt
En del menar att kaffe, som är surt, kan förvärra symtomen för personer med reflux. Det är också ett milt laxermedel, och för vissa kan detta leda till obehag. Men för de flesta människor är samma effekter i allmänhet bra. Den ökade rörligheten motverkar förstoppning och den stimulerade produktionen av magsyror och matsmältningsenzymer hjälper till att bryta ner fetter och gör vissa näringsämnen mer tillgängliga.
4. Kaffe bör förvaras i kylen
Kaffe trivs bäst i torra miljöer under jämn temperatur. Insidan på en kyl är ofta fuktig och om dörren öppnas och stängs ofta, kan temperaturen variera på ett ogynnsamt sätt. Det kan leda till kaffet blir dåligt eller till och med möglar. Dessutom tar det porösa kaffet lätt upp dofter från övriga livsmedel och få oönskade bismaker.
5. Kaffe är uttorkande.
Det är sant att koffein har en vätskedrivande effekt: det stimulerar blodflödet till njurarna och ökar urinproduktionen. Många tror att detta kan resultera i en uttorkning av kroppen.
Men då ska man komma ihåg att kaffe består till ungefär 98-99% av vatten. Den vätsketillförsel som kommer med en kopp kaffe överstiger vida all uttorkning.
6. Kaffe är farligt under graviditet
Man bör alltid vara försiktig under en graviditet och man bör dessutom inte ta medicinska råd från en blogg som den här. Konsultera läkare!
Med det sagt så visar de flesta studier att upp till 200-300 mg koffein per dag (1-2 koppar kaffe) inte har någon skadlig effekt på det växande fostret.
7. Kaffe kan ge benskörhet
Koffein kan leda till ökad utsöndring av kalcium i urinen. Koffein kan också störa D-vitaminreceptorer, och D-vitamin påverkar också benhälsan. Så sammantaget verkar koffein vara dåligt för skelettet.
Men man måste dock beakta hela sin diet. Nästan alla som har en något så när fullbalanserad kost får mer än tillräckligt av allt de behöver för att kompensera för koffeinets effekter.
8. Kaffe hjälper dig att gå ner i vikt.
En vanlig uppfattning om koffeinet i kaffe är att eftersom det får ämnesomsättningen och hjärtfrekvensen att öka så bränner man mer fett och blir därmed smalare.
Det vore kanon om man kunde banta med hjälp av sitt morgonkaffe, men livet är sällan så enkelt. Koffein kan i och för sig ge en mild, tillfällig ökning av ämnesomsättningen, men för regelbundna kaffedrickare med koffeintolerans är effekten absolut inte tillräckligt stor för att ha någon märkbar betydelse vad gäller viktminskning.
9. Kaffekonsumtion kan ge hjärtsjukdomar.
Det som hävdades som en fördel för viktnedgång har betraktats som ett hälsohot av andra, bland annat för att ökad ämnesomsättning också leder till ökat blodtryck.
Men tvärtom finns det faktiskt ett samband mellan en blygsam kaffekonsumtion och minskad risk för vissa typer av hjärtsjukdomar, och även med förbättrad funktion i kärlväggarna. Sammantaget är det alltså mer sannolikt att kaffe är på din kropps goda sida än på dess onda ur den synvinkeln.
10. Espresso innehåller mer koffein än vanligt kaffe.
Espresso har oftast en högre koffeinhalt än vanligt bryggkaffe. Men man får också tänka på att en espresso ofta serveras i mycket mindre volymer. Skillnaden gör att en kopp kaffe vanligtvis innehåller betydligt mer koffein än en liten espresso.
11. Kaffe hämmar kroppens tillväxt och bör därför undvikas av barn.
Det finns inga bevis för att kaffe hämmar kroppstillväxten. Myten skapades förmodligen av föräldrar som ville avskräcka sina barn från att dricka kaffe. Motivet handlade nog mer om att få dem att somna på kvällen och koncentrera sig på sina läxor.
12. Kaffe är cancerframkallande.
Under lång tid listade WHO:s underorgan IARC (International Agency for Research on Cancer) kaffe i grupp 2B. Grupp 2B definieras som sådant som det ännu inte finns några bevis för är cancerframkallande, men som det finns anledning att studera vidare. Wi-Fi, snickeri, radiolyssnande, inlagda grönsaker och jordens magnetfält ingår också i grupp 2B. Ändå fick klassificeringen många att tro att kaffe orsakar cancer. Det är värt att notera att IARC har ett ganska dåligt rykte bland cancerforskare, och dess klassificeringar är ofta i strid med de som görs av andra stora cancerorgan i världen.
Men 2016 gjorde IARC något som de aldrig tidigare gjort: de tog bort kaffe från klassificeringen, vilket innebär att de anser att det inte finns någon anledning att studera det vidare. Det finns nu inget större vetenskapligt organ på jorden som anser att kaffe utgör en cancerrisk.
13. Kaffe är beroendeframkallande.
Det här är inte helt rätt, men det beror lite på hur olika människor definierar beroende. Vanligtvis pratar vi om en oförmåga att sluta med en substans eller aktivitet. Kaffe har inte riktigt den effekten. Det kan (ganska lätt) skapa ett beroende på så sätt att man får obehagliga effekter som huvudvärk eller slöhet när man inte dricker det. Men kaffe aktiverar inte hjärnans belöningscentra på samma sätt som andra beroendeframkallande droger gör. Beroendet saknar ett element av tvång, vilket är centralt för ett verkligt beroende.
14. Mörkrostat kaffe har mer koffein än ljusrostat.
Det här beror på hur man ser det. Mörkrostade bönor rostas längre än ljusrostade men rostningen påverkar inte mängden koffein i bönorna. Så en mörkrostad böna har exakt samma koffeininnehåll som en ljusrostade böna. Men att rosta en böna längre minskar dess massa något, så, mätt i vikt, kommer mörkrostade bönor vanligtvis att ha något mer koffein än ljusrostade bönor.
Källor och länkar:
- Dunning, B. “Coffee Myths.” Skeptoid Podcast. Skeptoid Media, 14 May 2024. Web. 26 May 2024.
- Ammon, H.P. “Biochemical mechanism of caffeine tolerance.” Archiv der Pharmazie: Chemistry in Life Sciences. 1 May 1991, Volume 435, Number 5: 261-267.
- Editors. “Can Coffee Really Stunt Your Growth?” Harvard Health Publishing. Harvard Medical School, 7 Jan. 2020. Web. 26 Apr. 2024.
- Editors. “Which Roast Has More Caffeine?” Coffee 101. Kicking Horse Coffee, 5 Apr. 2021. Web. 26 Apr. 2024.
- Golen, T. “Why does coffee help with digestion?” Ask the Doctor. Harvard Medical School, 1 Jan. 2024. Web. 26 Apr. 2024.
- NCA. “IARC: Coffee Does Not Cause Cancer.” National Coffee Association. National Coffee Association of USA, Inc., 6 Nov. 2021. Web. 26 Apr. 2024.
- SCA. “Heritage Coffee Standards.” Specialty Coffee Association. Specialty Coffee Association, 27 Jan. 2022. Web. 26 Apr. 2024.
Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter, konspirationsteorier eller skeptikerrörelsen som sådan.
Hur är det med kaffe och sömn. Blir det svårare att sova om man dricker en kopp innan sänggående? Är van kaffedrickare…