post id: 30680
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=30680
  
Skeptisk måndag

Jultomten och Coca-Cola

Coca-Cola-lastbil
En typisk Coca-Cola-lastbil i juletid ©Wikimedia Commons


1931 fick illustratören Haddon Sundblom (av delvis svensk härkomst) i uppdrag av Coca-Cola att skapa en serie annonser med jultomten som tema. Sundblom brukar ofta nämnas som den som uppfann den moderna bilden av tomten som en tjock gemytlig figur med röd rock och vitt skägg. Sundblom fortsatte varje år fram till 1964 att designa bilderna för Coca-Colas julkampanjer.

Jultomte från 1902
Jultomte från 1902 (som tydligen gick hem hos damerna)

Uppfann Coca-Cola den moderna tomten?

Jenny Nyström-tomte
Jenny Nyström-tomte

Självklart vet de flesta av oss att jultomten är mycket äldre än Coca-Cola. Känd som Santa Claus eller Saint Nick i USA är myten om helgonet Sankt Nikolaus en medeltida tradition med ursprung så långt tillbaka som 400-talet. Den direkta inspirationen för den amerikanska jultomten importerades från Nederländernas Sinter Klaas.

Men var det genom Coca-Colas annonser som tomten fick sin moderna look? I Sverige är vi alla bekanta med andra varianter, till exempel Jenny Nyströms mycket mindre och gråklädda tomtar från 1800-talet. Dessa hustomtar var dock ganska väsensskilda från helgonet Nikolaus även om de också associerades med julen.

Det fanns tjocka rödklädda jultomtar långt före 30-talet

Sinterklaas
Sinterklaas, 1850

Den holländske Sinter Klaas avbildades under 1800-talet ofta i röd kappan och vitt skägg. Under ameri­kanska inbördeskriget så populariserade den tyske immigranten Thomas Nast bilden av jultomten som en rödklädd och korpulent farbror med vitt skägg. Nasts bilder fick stor spridning och många efterföljare långt innan Sundbloms Coca-Colabilder.

Självklart har vår svenska bild av jultomten påverkats och formats av Coca-Cola­reklamen. Men man kan notera att den för oss klassiska Disneyfilmen ”I jultomtens verkstad” som visas i TV varje julafton bara är ett år yngre (1932) än Coca-Colas jultomte. Det är lätt att se att Disneys tomte i princip är identisk till utseendet. Både Coca-Cola och Disney byggde sina jultomtar på en redan existerade mall.

Coca-Cola tog precis som många andra en mer eller mindre färdig bild av jultomten och kommers­iali­serade den. Att säga att vår bild av jultomtens utseende skapades av Coca-Cola är alltså inte korrekt, även om deras reklamkampanjer självklart bidrog till att sprida den bild vi nu har.

Länkar:

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning