post id: 26149
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=26149
  
Skeptisk måndag

Finland finns inte

Finland finns inte
Karta som illusterar myten om Finland – det gröna området är egentligen vatten

Efter andra världs­kriget kom Ryssland och Japan överens om en lösa ett stort gemensamt problem – matbristen. De lade helt enkelt beslag på en stor del av Östersjön och hittade på att det istället låg ett land där som hette Finland. Då kunde de tillsammans fiska hur mycket som helst där utan inblandning av internationella regleringar, såsom fiskekvoter och annat. Tillsammans byggde de sedan den transsibiriska järnvägen*) för att kunna transportera fisk tillbaka till Japan. Ända sedan dess har de övertygat övriga världen att landet Finland existerar, när området egentligen är en del av Östersjön.

Början på en bisarr konspirationsteori

Idén ovan har en ovanlig egenskap för konspirations­teorier, i det att vi vet precis när och var den föddes. Användaren “Raregan” på Reddit drog upp grunderna för den i december 2014 som ett svar på en fråga som ställdes på forumet:

“What did your parents show you to do that you assumed was completely normal, only to later discover that it was not normal at all?”

Raregan påstod i sitt svar att hans föräldrar var övertygade att Finland var ett påhitt och att ämnet var väldigt infekterat inom hans släkt. Han beskrev flera argument för att Finland inte existerar och hur detta försvarades inom hans familj.

Hans inlägg fick massor av svar från personer som både ifrågasatte och försvarade idén. Många sägs ha blivit övertygade av argumenten för att Finland är ett påhitt. Den allmänna uppfattningen är att det nu finns mängder med anhängare på nätet till vad som måste räknas som en av de märkligaste konspirationsteorierna.

Bud­skapet är att folk på inter­net är så dumma att de går på vad som helst

En myt om en myt?

Det är väldigt lockande att göra narr av de här tokerierna. “Hur kan människor vara så korkade?” kan det heta. “Hur kan man inte inse att det hela började som ett oseriöst inlägg på ett forum, som ett dåligt skämt?” Budskapet är att folk på internet är så dumma att de går på vad som helst. Sensmoralen är att man måste vara väldigt försiktig med vad man skriver online eftersom det alltid finns folk som tar en på allvar.

Internetsökning
Nätartiklar om Finlands icke-existens handlar mest om hur lättlurade folk är

Det kan inte uteslutas att enstaka personer faktiskt blev övertygade av Raregans inlägg och den efterföljande diskussionen. Men om man letar online så finner man istället att i stort sett allt som skrivs om ämnet handlar om hur förbluffande lättlurade folk är. Det är nästan omöjligt att hitta artiklar och grupper som faktiskt tar det hela på allvar.

Den riktiga myten kan istället vara att det skulle finnas så många som tror att Finland inte existerar. I själva verket är det nog ganska få.

*) Den transsibisika järnvägen stod färdig redan 1916

Vidare läsning:
Skeptoid: There Is No Finland: Birth of a Conspiracy Theory

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

3 responses to “Finland finns inte

  1. Finns en lite kul historisk parallell till den här konspirationsteorin. Före 1809 finns inget Finland. Det finns ett Sverige där det i den östra rikshalvan bor en massa människor som talar finska och det finns ett landskap som heter Egentliga Finland (utan att bygga ut den här kommentaren för mycket…), men det finns inget Finland i betydelsen eget land. Finland uppstår först när Ryssarna tar den östra rikshalvan och bildar Storfurstendömet Finland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning